בית הדין לעבודה בלונדון פסק בשבוע שעבר שהנהגים הבריטים של חברת Uber אינם נחשבים לנותני שירות עצמאים, ועל החברה לשלם לתובעים שכר מינימום הקבוע בחוק וימי חופשה – כך דיווח בשבוע שעבר הגרדיאן.
מדובר בפסיקה שעשויה לגרור אחריה תביעות מצד למעלה מ-30,000 נהגים בריטים, אשר כיום אינם מקבלים מהחברה ימי חופשה, פנסיה וזכויות עובדים נוספות הקבועות בחוק. Uber הודיעה בתגובה שבכוונתה לערער על פסק הדין.
Uber הינה חברה המספקת שירותי תחבורה שיתופית שזכו להצלחה מסחררת ברחבי העולם. באמצעות אפליקציה מתווכת החברה בין הנהגים לנוסעים, ונכון למאי 2016 היתה החברה פעילה בכ-450 ערים ב-66 מדינות. לטענתה, בערים בהן החברה פעילה ירדו עלויות הנסיעה בין 25% ל-50%.
בגרדיאן ציינו כי פסק הדין הטרי עשוי לשים קץ ל"כלכלת החלטורה" שהולכת ותופסת תאוצה בבריטניה, במסגרתה חברות עושות שימוש באפליקציות ובאינטרנט על מנת להתחמק מיחסי עובד-מעביד. על פי ההערכות, בבריטניה ישנם 460,000 עובדים שמסווגים בטעות כעצמאים, ואינם נהנים מהזכויות הקבועות בחוק.
חברות גלובליות רבות שאינן מעסיקות את העובדים, וגובות עמלות מהכנסותיהן, הפכו לתאגידי ענק. Uber זכתה להצלחה בהיקף נרחב, ושוויה עומד כיום על כ-50 מיליארד ליש"ט.
פסק הדין ניתן במסגרת תביעה של שני נהגים המייצגים קבוצה של 19 נהגים שטענו שהתקיימו יחסי עובד-מעביד ביניהם לבין החברה.
על פי דיווח של הגרדיאן, בדיון שהתקיים בבית הדין לעבודה ביולי האחרון טען אחד הנהגים שהוא היה נתון תחת "לחץ עצום" לעבוד שעות ארוכות, ובמקרה בו הוא ביטל הזמנות עבודה – היו לכך השלכות מצד החברה. לטענתו, היו חודשים בהם שכרו עמד על 5 ליש"ט לשעה, בעוד שכר המינימום בבריטניה עומד על 7.2 ליש"ט.
"בדיות, שפה מפותלת ומינוחים חדשניים"
Uber טענה להגנתה כי הינה בחברת טכנולוגיה שאינה עוסקת בתחום התחבורה, ושהנהגים עמם היא התקשרה היו קבלנים עצמאים שהיו רשאים לבחור היכן ומתי הם יעבדו.
עם זאת, השופטים לא התרשמו מהטיעונים, והגיבו בחריפות בטענה כי מדובר בטענות המתבססות על בדיות באמצעות שפה מפותלת ומינוחים חדשניים. "הטענה לפיה Uber הלונדונית היא למעשה פסיפס של 30,000 עסקים קטנים המקושרים באמצעות פלטפורמה אחת נשמעת לנו מגוחכת", אמרו השופטים. "הנהגים אינם יכולים לנהל משא ומתן עם הנוסעים, והם כפופים לתנאי החברה".
"מדובר בהחלטה פורצת דרך", אמר עו"ד ניגל מקאיי, שייצג את הנהגים. "היא צפויה להשפיע לא רק על אלפי הנהגים הבריטים שעובדים עם Uber, אלא על כל העובדים בכלכלת החלטורה שמסווגת בטעות עובדים לעצמאים ושוללת מהם את הזכויות להן הם זכאים".