215 מנהלים עלולים לפרוש מהבנקים בעקבות חוק הגבלת שכר בכירים במגזר הפיננסי – כך עולה ממכתב ששלחה המפקחת על הבנקים, ד"ר חדוה בר, למשנה ליועץ המשפטי לממשלה אבי ליכט. רוב הבכירים הצפויים לפרוש נמנים על עובדי הפועלים ולאומי, וביתר הבנקים מדובר במספר קטן של מנהלים.
לדברי בר, 82 מהבכירים בבנקים מוגדרים כבעלי סיכון גבוה לעזוב, כאשר 39 מתוכם בבנק הפועלים ו-43 בלאומי. נזכיר כי מנכ"ל בנק הפועלים ציון קינן והמשנה למנכ"ל לאומי דני צידון כבר פרש בעקבות אישורו הסופי של החוק על ידי מליאת הכנסת.
"עזיבה לא מתוכננת ורחבת היקף שכזו תיצור משבר ניהולי בבנקים הגדולים, אובדן ידע וניסיון", כתבה בר לליכט. "היא עלולה לפגוע בבקרות, לחשוף את הבנקים לסיכונים ולפגוע לתקופה ארוכה בקבלת החלטות עסקיות וקידום מהלכים חשובים כגון ההתייעלות".
עוד עולה ממכתבה של בר כי בפועלים מתוך 12 חברי הנהלה, 6 מוגדרים בסיכון גבוה לעזוב, נוסף על 10 מנהלי אגפים ו-23 ממוני על ומנהלי מחלקות בסיכון גבוה לעזוב. 80 מנהלים נוספים נמצאים במעגל הסיכון הרחב יותר שעלול לעזוב.
בבנק לאומי 43 מנהלים בדרג של חברי הנהלה, ראשי אגפים וראשי מערכים נמצאים בסיכון גבוה לעזוב, מתוכם 15 מוגדרים כנושאי משרה. 53 מנהלים נוספים נמצאים במעגל הסיכון הרחב יותר שעלול לעזוב.
נערכים לנטישה
כתוצאה מחשש לנטישה המונית של בכירים במערכת הבנקאות, בדוחות הכספיים האחרונים של הפיצויים הפרישו הבנקים סכומי עתק לצורך תשלום תנאי הפרישה עבורם: 167 מיליון שקל בפועלים, 117 מיליון שקל בלאומי ו-50 מיליון שקל בדיסקונט.
חוק שכר בכירים במערכת הפיננסית שאושר לפני כחודשיים בכנסת חרף מחאה קשה מצד הבנקים וחברות הביטוח, קובע שהפער המקסימלי בין שכרו של בכיר לבין שכרו של בעל השכר הנמוך ביותר בחברה זו יעמוד על פי-44, או לחלופין פי-35 מעלות השכר של אותו עובד. כך גובה תקרת השכר שתזכה את החברה בניכוי הוצאות שכר לצורך תשלומי המס יעמוד על 2.5 מיליון שקל בשנה.
אישור החוק על ידי הכנסת הביא לעתירות שהוגשו לבג"ץ הן על ידי הבנקים והן על ידי חברות הביטוח בדרישה לרכך אותו תוך העלאת טענות רבות, בהן שהוא עלול להביא לנטישת בכירים וכן שאין היגיון בהחלתו על מגזר זה בלבד.
במהלך הדיונים בהצעת החוק נעשו ניסיונות רבים להחיל את החוק על כלל החברות הציבוריות הפועלות במשק, ולא רק על גופים פיננסיים, אולם שרת המשפטים איילת שקד הצהירה בסמוך לאישור החוק כי לא תאפשר להרחיב את שכר הבכירים לחברות הציבוריות, וקיבלה לכך גיבוי מנציגי הממשלה שהשתתפו בדיונים.
עם זאת, הצעה לתיקון החוק הונחה בשבוע שעבר על שולחן הכנסת על ידי ח"כ זהבה גלאון (מרצ) ואח' במסגרתה מוצע להרחיב את תחולת החוק גם על התאגידים הציבוריים הריאליים הפועלים במשק, ולמעשה על כלל התאגידים הציבוריים.