"המדינה כבר השתכנעה שנשים ערביות באמת רוצות לעובד, אבל עדיין לא השתכנעה שיש לנו את הכישורים הדרושים לעבוד בכל המקצועות. משרד הכלכלה מנצל רק 28% מהתקציב שיש לו לטובת יציאת נשים ערביות לעבודה, ומשרד הבריאות ניצל רק 7 מיליון שקל, מתוך 20 מיליון שקל שעמדו לרשותו. אנחנו רוצות לממש את זכותנו, אבל יותר מכך, נמנעת מאתנו דרך חשובה ליציאה ממעגל העוני של 50% מהמשפחות שנמצאות תחתיו" – כך אמרה השבוע יו"ר הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי, ח"כ עאידה תומא-סלימאן (הרשימה המשותפת), בדיון בנוגע לתעסוקת אקדמאיות ערביות, אליו הגיעו עשרות אקדמאיות ערביות אשר אינן מצליחות למצוא עבודה.
ממחקר חדש של מרכז המחקר והמידע של הכנסת, שממצאיו הוצגו לראשונה בדיון, עולה כי בשנת 2015 שיעור התעסוקה של נשים ערביות בנות 64-25 עמד על כ-31%.
חרף המשך מגמת העלייה ההדרגתית בשיעור התעסוקה של הנשים הערביות, עדיין מדובר בשיעור נמוך במיוחד לעומת השיעור בקרב נשים יהודיות שעמד על 80% ובקרב גברים ערבים שעמד על 74%.
עוד עולה מהמחקר כי בשנת 2014 השכר החודשי הממוצע ברוטו של נשים יהודיות בגיל העבודה היה גבוה ב-45% משכרן של הנשים הערביות.
אחד הכשלים שאותרו במסגרת המחקר בנוגע לשילוב נשים ערביות בעולם התעסוקה הוא שעד לאחרונה לא הייתה התאמה מספקת של התכניות וההכשרות השונות שהוצעו לנשים הערביות לצורכי המשק.
"כל הזמן מדברים על מעונות יום ותחבורה ציבורית כדי להנגיש את העבודה, אבל מה רע ביצירת מקומות עבודה בתוך היישובים, כמו אזורי תעשייה למשל?", אמר ח"כ אחמד טיבי (הרשימה המשותפת). "אנחנו כמובן רוצים גם אוטובוסים כדי לנהור לעבודה. יש יהודים שלא רוצים לעבוד ומקבלים תקציבים, ויש ערבים וערביות שמאוד רוצים לעבוד ואין להם אפשרות".
רון גרליץ, מנכ"ל שותף בעמותת סיכוי, ציין כי "הדיון מתרכז בבעיית ההיצע והרבה פחות באיך לייצר ביקוש בשוק העבודה הפרטי. אם המדינה רוצה לקדם תעסוקת ערבים – חייבים לעשות שינוי".
"משרדי הממשלה מכינים עכשיו את התכניות והתקציבים לשנה הבאה", סיכמה תומא-סלימאן את הדיון. "אנחנו רואים שמשרדי הממשלה לא מנצלים את כלל התקציבים שיש להם לטובת קידום העסקת נשים ערביות. אם משרד הכלכלה מנצל רק 28% ומשרד הבריאות רק 7 מיליון שקל מתוך 20 מיליון שקל – אז ברור שיש כאן כשל. חייבת להתגבש תכנית כוללת, המתאמת בין כל משרדי הממשלה, אשר ישתפו מידע ויביאו לפתיחת שוק התעסוקה לנשים ערביות באופן אמיתי. כנראה שרק החלטה של ועדת שרים באמת תצליח לעשות זאת".