שכר המנהלים הבכירים במשק רשם נסיקה חדה במהלך השנים האחרונות. בשנת 2015 השכר הממוצע של חמשת המנהלים הבכירים בתאגידים הגדולים הכלולים במדד 'תל אביב 100' עמד על 337,000 שקל בחודש. התגמול הממוצע של המנכ"לים היה גבוה פי 44 מהשכר הממוצע במשק ופי 91 משכר המינימום באותה שנה – כך עולה מניתוח נתונים שנערך על ידי מרכז אדווה לרגל יום הפועלים הבינ"ל שחל היום. מרכז אדווה זהו מכון למחקר חברתי, הממומן בין היתר על ידי הקרן החדשה לישראל
ישראל מובילה בשיעור גבוה של עובדים בשכר נמוך, כלומר עד 2/3 השכר החציוני במשק, ביחס למדינות ה-OECD. על אף ששיעור ההשתתפות של נשים ישראליות עלה במהלך העשורים האחרונים, 36% מהן קיבלו בשנת 2014 שכר נמוך, מה שמלמד על תעסוקה שאינה דורשת השכלה או הכשרה מקצועית.
במהלך העשורים האחרונים זוהתה בישראל ירידה בחלקם של העובדים השכירים והעצמאים בעוגת ההכנסה הלאומית, שעמד אשתקד על 57%, לעומת 65% בשנת 2000. עם זאת, חשוב לציין כי מדובר במגמה המאפיינת את מרבית מדינות ה-OECD.
'הכנסה לאומית' הינה הסכום הכולל של ההכנסות של ישראלים, עובדים ומעסיקים, מפעילותם בישראל ובחו"ל. כלומר, ההכנסות של עובדים ובעלי עסקים זרים הפועלים בישראל נחשבות לחלק מההכנסה הלאומית של המדינות מהן הם באו. חלקם של המעסיקים בהכנסה הלאומית מכונה 'העודף התפעולי', והוא מחושב באמצעות הפחתה מהתוצר המקומי הן מחלקם של העובדים והן מהמסים על הייצור המקומי.
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה מפרסמת כידוע רק נתוני ממוצע הנוגעים לשכר הנהוג בענפים השונים במשק, ולכן הם אינם משקפים את התפלגות השכר בתוך הענפים השונים, עליהם ניתן ללמוד מנתוני המוסד לביטוח לאומי. שנת 2013 היתה השנה האחרונה שפורסמו נתונים אלו, ומהם עולה כי כ-40% מכלל השכירים קיבלו במהלך שנה זו שכר שאינו עולה על מחצית השכר הממוצע לשכיר, כלומר 4,854 שקל, לעומת השכר הממוצע במשק שעמד אז על 9,708 שקל.
בשנה זו רק כ-30% קיבלו שכר העולה על השכר הממוצע לשכיר, כאשר בענף אספקת חשמל, גז, קיטור ומיזוג אוויר נרשם השיעור הגבוה ביותר של משתכרים – 31% מקבלים לפחות פי 3 מהשכר הממוצע במשק, לעומת ענף שירותי אירוח ומזון בו רק 0.4% מהשכירים קיבלו ב-2013 משכורת העולה על השכר הממוצע.
המאיון העליון
ה-1% העליון של השכירים מקבל חלק עוגה דומה לזה של 29% מהשכירים בעלי השכר הנמוך. בשנת 2014 עמד השכר הנמוך, כלומר עד 2/3 מההכנסה החציונית של שכירים, על 4,376 שקל, בדומה לרמה שנקבעה ב-2012. לעומת זאת, חלה עלייה במהלך השנים הללו לרמת ההכנסה המקנה כניסה למאיון העליון, שעמדה ב-2014 על 43,050 שקל. חלקם של השכירים במאיון העליון עמד בשנה זו על 6.5%.
עוד עולה מהדוח כי המשתכרים בשכר גבוה הם בעיקר גברים, אשכנזים ובעלי תעודת תואר שלישי, ואילו המשתכרים בשכר נמוך הם בעיקר נשים, ערבים, ועובדים נטולי השכלה על-תיכונית.
סך כל תשלומי מעסיקים על תנאים סוציאליים, כאחוז מסך כל תשלומי השכר בענפי תעשייה – 2014-2012
מספר השכירים באלפים; נתוני שכר והוצאות במיליארדי ש"ח, במחירי 2015
