מדי פעם בפעם מתפרסמים סקרים הנערכים בקרב עובדים ומחפשי עבודה בנוגע לחשיבות הרבה שהם רואים בקבלת תשובה מהמעסיק אודות הסטטוס שלהם בתהליכי המיון.
באופן לא מפתיע, הסקרים מלמדים שהרוב הגורף בקרב המועמדים רואים חשיבות רבה בקבלת תשובה גם כאשר היא שלילית, והמתנה ממושכת מעבר לסביר מותירה רושם לא חיובי במיוחד בנוגע למקום העבודה. בטח ובטח במקרה בו תשובה לעולם לא תגיע, והמועמד ייאלץ להסיק מסקנות באופן עצמאי.
מועמדים רבים שלבסוף גויסו לשורות הארגון יעידו גם הם שזמני ההמתנה הארוכים בין עריכת הריאיון לבין קבלת התשובה הסופית, וכן בין שלבי המיון השונים, גרמו להם לכסיסת ציפורניים ולסטרס מתמשך. לא פעם מועמדים שכאלה אומרים נואש בנוגע לסיכוי שלהם לקבל את התפקיד הנחשק ועוברים לרעות בשדות זרים.
אם כך, למעסיק יש אינטרס מובהק לעדכן מעת לעת את המועמדים לתפקיד בנוגע למעמדם בתהליכי המיון, ולמנוע מהם עד כמה שניתן המתנה ממושכת. מועמד שיוצא עם תחושה חמוצה מתהליך המיון נוטה לשתף בכך את קרוביו ואת מכריו, אולם לעניין יש השלכות לא רק על המוניטין של העסק, שכן הוא גם עלול כאמור להביא בסופו של יום לנטישת עובדים פוטנציאליים איכותיים מהליכי המיון.
קראו עוד במעסיקולוג:
* פיצוי בגובה 10 אלף שקל למועמדת בשל עוגמת הנפש
* "בחילות בוקר": המועמדת רקחה תביעה בגין אפליה – וזכתה
* פיצוי למועמד שנשאל לגילוֹ בריאיון
* אפליה מגדרית: המועמד יקבל פיצוי למרות שפעל בחוסר תום לב
המחוקק נכנס לתמונה
בעיה חמורה אף יותר היא שמעסיקים רבים כלל אינם מודעים לכך שבשנת 2014 החליט המחוקק לא להותיר את שיקול הדעת בנושא בידיהם, ולחייב אותם החל מה-30 בינואר 2015 בעדכון מועמדים במסגרת תיקון 'חוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה'. מעסיק המפר את הוראת החוק חושף עצמו בפני תביעה משפטית מצד מועמדים, שעלולה להגיע לגובה של אלפי שקלים.
החוק קובע שאחת לחודשיים מעסיק מחויב למסור למועמד לעבודה המשתתף בהליכי מיון, כלומר ראיון או בחינה, הודעה בכתב בנוגע להתקדמותו. בנוסף מחויב המעסיק למסור הודעה בכתב בתוך 14 יום הודעה למועמד בנוגע לאי-קבלתו לעבודה.
ההודעה בכתב יכולה להישלח בדוא"ל או בכל אמצעי טכנולוגי אחר, ועליה לכלול את שם המעסיק ושם המועמד לעבודה; את מועד תחילת הליכי המיון לעבודה; את זהות הגורם שעורך את הליכי המיון – במקרה שהוא אינו המעסיק; את התפקיד או המשרה שלגביהם נערכים הליכי המיון; וכן את שמו של שולח ההודעה מטעם המעסיק ותפקידו.
חשוב לציין שהוראות אלה אינן חלות על ענף ההסעדה, על תקופת עבודה שאינה עולה על 30 יום, וכן במקרה בו המעסיק אינו מעסיק למעלה מ-25 עובדים.
טובת העסק
להתנהלות נכונה מול מועמדים עשויה להיות השפעה חיובית רחבת היקף שלא תמיד ניתן לצפות מראש. על אף שהחוק אינו מחייב עסקים זעירים וקטנים בעדכון המועמדים, מומלץ להקפיד על כך לא רק מפאת כבוד המועמדים, אלא גם לטובת העסק.
במקרה בו מועמד מתעדכן באופן שוטף בנוגע להליכי המיון מבלי שהוא נדרש ליזום בעצמו את הפנייה, ואף מקבל תשובה שלילית אם לא נמצא מתאים לתפקיד – קיים סיכוי גבוה יותר שהוא יישאר עם רושם חיובי בנוגע לעסק, גם אם לא זכה להשתלב בו.
ניתן לשלוח למועמד הודעת דוא"ל בה החברה מודה לו שהקדיש מזמנו לטובת הליך המיון, לצד כמה מילים חמות על התרשמות חיובית מאישיותו ומניסיונו המקצועי ועל ההחלטה להתקדם מול מועמד אחר. כאשר מדובר בעסק בו יש למעלה מ-25 עובדים – חשוב להקפיד על ציון המידע שמחייב כאמור החוק.