בית הדין לעבודה בתל אביב פסק לאחרונה פיצוי בסך 20 אלף שקל לעובד, בשל עוגמת הנפש שנגרמה לו על ידי החברה בעקבות תליית מכתב התפטרותו על לוח המודעות.
"בין אם החברה כפתה על העובד לתלות על לוח המודעות את מכתב ההתפטרות שלו, או אם תלתה אותו בעצמה, עשתה כן על מנת להשפיל את העובד", נימק בית הדין את החלטתו. "התנהלות זו הייתה אקורד הסיום להתנהגות החברה כלפי העובד ועוררה לעג כלפי העובד".
העובד הוכיח שעובדים רבים בחברה היו נתונים דרך קבע להשפלות, קללות ואלימות מילולית קשה, ולכן התפטרותו הוכרה כפיטורים שזיכו אותו בפיצויי פיטורים מלאים.
קראו עוד במעסיקולוג:
* המפעל הועתק למקום מרוחק, נדחתה טענת העובד להרעת תנאים
* בית הדין לעבודה: השפלה והעלבה קשה של עובד עשויה להצדיק התפטרות בדין פיטורים
* הרעה עתידית בתנאי העבודה הוכרה כעילה להתפטרות בדין פיטורים
* פסיקה: התפטרות בדין מפוטר בשל הפרת זכות קוגנטית, גם אם העובד אינו מתריע בפני המעסיק
"אני אהיה איתך כמו היטלר", "לא מגיע לאנשים כמוך משכורת", "מי אתה בכלל" – אלו הן מקצת ההתבטאויות שספג העובד לטענתו בתקופת עבודתו בחברה. בית הדין הבהיר בהחלטתו כי "לא היה מדובר באירוע חד פעמי, אלא בהתנהלות לאורך זמן. אין מדובר כאן ביחסים עכורים, אלא ביחסים פוגעניים".
העובד טען שמאחר שהמנהל השפיל ורמס את כבודו, לא נותרה לו ברירה אלא להתפטר. הנהלת החברה טענה מנגד שהעובד התפטר באופן פתאומי וללא סיבה, והותיר אותה בפני שוקת שבורה.
ההנהלה העלימה עין
הראיות והעדויות שהובאו בפני בית הדין, חשפו תמונה עגומה של יחס פוגעני של הממונים כלפי עובדי החברה, שכלל קללות וצעקות. למרות ידיעת הנהלת החברה על השפלות העובדים והקללות שספגו עובדי החברה שנמשכו לאורך זמן, היא לא פעלה להפסיק התנהלות זו.
בית הדין פסק שיש להכיר בהתפטרות העובד בדין פיטורים, כפי שנקבע בסעיף 11 (א) לחוק פיצויי פיטורים: "התפטר עובד מחמת הרעה מוחשית בתנאי העבודה, או מחמת נסיבות אחרות שביחסי עבודה לגבי אותו העובד שבהן אין לדרוש ממנו כי ימשיך בעבודתו, רואים את ההתפטרות לענין חוק זה כפיטורים".
"ברור כי בנסיבות עבודתו של העובד, לא היה מצופה ממנו להמשיך ולעבוד אצל החברה בתנאים אלו", נימק בית הדין את החלטתו לפסוק לעובד פיצויי פיטורים מלאים. "זכותם של עובדים לעבוד בסביבת עבודה מכובדת, ולתת להם לבצע את תפקידם בתנאים נאותים ותפקידו של המעסיק לנקוט באמצעים סבירים כדי למנוע התעמרות במסגרת עבודתם על ידי עובדיו".
[סע"ש 56525-12-17]