שר האוצר משה כחלון הציג אתמול (ג') את התכנית הכלכלית להקלה על הורים עובדים, המכונה "נטו משפחה", וכוללת הטבות במיסוי למשפחות עובדות ובהן סבסוד צהרונים, תוספת נקודות זיכוי לנשים ולגברים בגין ילדים עד גיל שש, הרחבת מענק עבודה והפחתת מכסים על בגדי תינוקות, הנעלה ומכשירי סלולר.
התקשורת בוחרת להתמקד בעיקר בכעסים ובמרירות שנוצרו בין רה"מ בנימין נתניהו לבין השר כחלון, לאחר שבעקבות הנתק בין השניים כינס השר מסיבת עיתונאים לצורך ההכרזה על התכנית מבלי לעדכן את ראש הממשלה בפרטים. אתם מוזמנים להתעדכן עם נתניהו על מה באמת מדובר;
תכנית "נטו משפחה" מתמקדת בשתי אוכלוסיות – האחת היא משפחות עם ילדים שאינן מגיעות לתקרת המס וזכאיות למס הכנסה שלילי, והשנייה היא משפחות מעמד הביניים שעוברות את סף המס. עלות התכנית הכוללת נאמדת ב-4 מיליארד שקל לשנה.
לדברי האוצר, התכנית צפויה להעלות את שכר הנטו של משקי הבית בכעשרות אלפי שקלים בשנה, בהתאם לאשכול הסוציו-אקונומי ביישוב בו מתגוררת המשפחה.
"זו תכנית שמעודדת יציאה לשוק התעסוקה, מגדילה את שוויון ההזדמנויות ומעל לכל רואה בבני אדם כאנשים ולא מספרים", אמר השר כחלון. "התכנית תהווה מנוע צמיחה למשק תוך חיזוק החברה הישראלית, תחזק את המשפחה הישראלית העובדת, את הכלכלה ותמשיך את הטיפול היסודי במדדי אי השוויון החברתיים והכלכליים, תוך שמירה על אחריות תקציבית".
הגדלת והשוואת נקודות זיכוי להורים עובדים בגין ילדים
לצד הקצבאות האוניברסליות, מעניקה תכנית "נטו משפחה" תוספת לנקודות הזיכוי הניתנות להורים עד הגיע הילד לגיל שש באמצעות הגדלת נקודות הזיכוי הניתנות כיום והשוואתן בין גברים לנשים, כאשר שווי נקודת זיכוי יעמוד על 215 שקל בחודש.
כיום גברים זכאים לנקודות זיכוי עבור ילד רק עד גיל ארבע, כאשר נקודה אחת ניתנת עבור ילד עד גיל שנה, שתי נקודות עבור ילד בגילאי שנה עד שנתיים, שתי נקודות עבור גילאי שנתיים עד שלוש ונקודה אחת עבור גילאי שלוש עד ארבע. נשים זכאיות לחצי נקודה עד שהילד מגיע לגיל שנה, ועד גיל שש הן זכאיות לשתי נקודות עבור כל שנה.
במסגרת תכנית "נטו משפחה", שני בני הזוג יהיו זכאים ל-1.5 נקודות זיכוי עד גיל שנה, ול-2.5 נקודות מגיל שנה עד גיל שש. ההנחיות ייכנסו לתוקף באופן רטרואקטיבי החל מינואר 2017, כאשר עלותן נאמדת בכ-1.7 מיליארד שקל בשנה.
הגדלת מס הכנסה שלילי
במסגרת תכנית "נטו משפחה" גובה מס הכנסה שלילי יעלה וישווה ין גברים לנשים. כך, תוספת ההכנסה המשולמת ישירות לחשבונות הבנק של הזכאים העומדים בקריטריונים הקבועים בחוק תינתן למקבלי שכר של עד 5,000 שקל ותעמוד על 495 ש"ח בחודש הן לגברים והן לנשים אשר הורים לילד אחד או שניים, ולכ-720 שקל להורים עם שלושה ילדים ומעלה.
על מנת ליצור תמריץ להשתתפות בשוק העבודה, משפחות שבהן שני בני הזוג עובדים יזכו לתוספת של 30%. כך מענק העבודה יעמוד על 644 שקלים בחודש להורה לילד עם עד שני ילדים, וכ-936 שקל להורה לשלושה ילדים ומעלה.
כיום גברים המשתכרים עד 4,800 שקל בחודש זכאים למענק עבודה של 330 שקל בחודש, ואילו נשים המשתכרות עד 4,800 שקל בחודש זכאיות ל- 495 שקל בחודש.
על פי תכנית האוצר, תתבצע העלאת תקרת השכר מ-4,800 שקל בחודש ל-5,000 שקל בחודש, ומענק של 495 שקל בחודש לשני בני הזוג.
משפחות שבהן שני בני הזוג עובדים, יקבלו תוספת בשיעור של 30%. כך גובה המענק החודשי לשני בני הזוג עם שני ילדים יעמוד על 1288 שקל בחודש, במקום 825 שקל בחודש כפי שנהוג כיום.
גובה המענק החודשי לשני בני הזוג עם שלושה ילדים יעמוד על 1872 שקל בחודש, במקום 1,200 שקל בחודש. משפחה שבה שני בני הזוג עובדים תזכה לתוספת של כ-5,600 שקל בשנה לשכר הנטו, ואילו מפרנס יחיד במשפחה יזכה לתוספת שנתית של כ-2,000 לשכר הנטו.
הגדלת מענק העבודה תופעל גם היא רטרואקטיבית עם הגשת הדוחות השנתיים לשנת 2017 במהלך השנה הבאה, ועלותה נאמדת בכ-750 מיליון שקל.
סבסוד צהרונים
החל משנת הלימודים הקרובה, כלומר ספטמבר 2017, יהיו זכאים הורים עובדים למחיר מופחת עבור צהרונים לילדים. בעקבות סיכום עם מרכז השלטון המקומי, תסבסד המדינה את התשלום בגין הצהרונים באופן דיפרנציאלי, כך שסיוע גדול יותר יינתן למשפחות הגרות ביישובים חלשים. עד היום נעו התשלומים של ההורים בעבור צהרונים בין 900 ל–1,300 שקל לחודש, בהתאם למקום המגורים.
בישראל 255 רשויות מקומיות המחולקות לפי רמתן הכלכלית חברתית ל-10 אשכולות. באשכול 10 מדורגים הישובים המבוססים ביותר בישראל, ובאשכול 1 הישובים החלשים ביותר. הסבסוד הדיפרנציאלי בגין צהרונים יוענק באופן הבא: משפחות הגרות באשכול סוציו-אקונומי 4 (אופקים, קריית מלאכי, ירוחם, עכו, לוד, רמלה, דימונה, קריית גת, חורפיש, חצור הגלילית, באקה-ג'ת, פקיעין, כפר יסיף) יזכו לסבסוד של 350 שקל בחודש לילד עבור צהרון מגיל 3 עד גיל 8.
משפחות הגרות באשכול סוציו-אקונומי 5 (אשדוד, טבריה, מצפה רמון, מעלות תרשיחא, שדרות, בית שאן, מגדל העמק, אשקלון, קצרין, עפולה, באר שבע, ערד, טירת הכרמל, קריית שמונה, אור עקיבא, אור יהודה, קריית ים, אילת) יזכו לסבסוד של 300 שקל בחודש בעבור צהרון מגיל 3 עד גיל 8.
משפחות הגרות באשכול סוציו-אקונומי 6 (כרמיאל, גדרה, פרדס חנה, שלומי, כפר יונה, נהריה, נצרת עילית, בת ים, נתניה, יבנה, חדרה, ראש העין, חולון, רחובות) יזכו לסבסוד של 300 שקל בחודש לילד עבור צהרון לילדי כיתות א' ו-ב'.
משפחות הגרות באשכול סוציואקונומי 7 (חיפה, נשר, קריית מוצקין, קריית ביאליק, פתח תקווה, ראשון לציון, ראש פינה, זיכרון יעקב, בנימינה, גבעת עדה, כפר סבא, פרדסיה, אורנית, נס ציונה, צורן קדימה, מזכרת בתיה, יהוד, אזור) יזכו לסבסוד של 200 שקל בחודש בעבור ילד בצהרון בכיתות א' ו-ב'.
משפחות הגרות באשכול סוציואקונומי 8-10 (תל אביב, מודיעין, מכבים רעות, אבן יהודה, רעננה, כוכב יאיר, הרצליה, גבעתיים, כפר ורדים, רמת השרון, להבים, קריית אונו, הוד השרון, גבעת שמואל, גני תקוה, עומר, כפר שמריהו, אלקנה, סביון) יזכו לסבסוד של 150 שקל בחודש בעבור ילד בצהרון בכיתות א' ו-ב'.
משפחות מאשכולות 1-3 כבר כיום זוכות לסבסוד כמעט מלא של הצהרונים.
משפחות מאשכול 4 ייהנו מתוספת של 3,500 שקל לשנה לשכר הנטו עבור כל ילד מגיל 3-8. עד הגיעו של הילד לכיתה ב', תסתכם התוספת לשכר הנטו של המשפחה ב-17,500 שקל בחמש שנים.
משפחות מאשכול 5 ייהנו מתוספת של 3,000 שקל לשנה לשכר הנטו. עבור כל ילד מגיל 3-8. עד הגיעו של הילד לכיתה ב', תסתכם התוספת לשכר הנטו של המשפחה ב- 15,000 שקל לחמש שנים.
משפחות מאשכול 6 ייהנו מתוספת של 3,000 שקל לשנה לשכר הנטו עבור כל ילד בכיתות א'-ב'. עם סיום כיתה ב', תסתכם התוספת לשכר הנטו של המשפחה ב-6,000 שקל בשנתיים.
משפחות מאשכול 7 ייהנו מתוספת של 2,000 שקל בשנה לשכר הנטו עבור כל ילד בכיתות א'-ב'. עם סיום כיתה ב', תסתכם התוספת לשכר הנטו של המשפחה ב-4,000 שקל בשנתיים.
תושבי אשכולות 8-10 יזכו לתוספת של 1,500 שקל בשנה לשכר הנטו עבור כל ילד בכיתות א'-ב'. עם סיום כיתה ב', תסתכם התוספת לשכר הנטו של המשפחה ב-3,000 שקל בשנתיים.
עשירונים 6-10 קיבלו הטבות במסגרת נקודות זיכוי ולכן לא קיבלו סבסוד לצהרונים לילדי הגנים. בנוסף, הפיצוי לו זכו בגין ילדי א'-ב' נמוך יותר.
חלק זה של תכנית "משפחה נטו" ייכנס כאמור לתוקף החל משנת הלימודים הקרובה – ספטמבר 2017, ועלותו נאמדת בכ-900 מיליון שקל בשנה.