בית הדין לעבודה בתל אביב פסק לאחרונה פיצוי בגובה כ-220,000 שקל לעובד בעקבות הפרת רבות מזכויותיו, כשהמרכזית בהן היא תשלום עבור שעות נוספות.
העובד הועסק במשך כ-3.5 שנים כנהג משאית בחברה העוסקת בהובלת פסולת מאתרי בניה, ושכרו הגלובלי עמד על סך 9,000 שקל נטו בחודש.
בית הדין לעבודה השתכנע שהעובד לא קיבל לידיו תלושי שכר במהלך העסקתו, ושממילא התלושים שהועברו לידיו רק במסגרת הליך גילוי ועיון במסמכים בבית הדין – אינם משקפים את שכרו האמיתי. מדובר בתלושים הסותרים את ההפקדות החודשיות בחשבון הבנק של העובד, ומנכ"ל החברה עצמו אישר בעדותו בבית הדין שהעובד קיבל סכומים נוספים מעבר לאלו הרשומים בתלוש השכר.
קראו עוד במעסיקולוג:
* העובד ניסה לנצל לרעה את תיקון חוק הגנת השכר, בית הדין דחה את תביעתו
* בשורה למעסיקים: בית הדין הארצי מתקן את העיוות שנוצר כתוצאה מתיקון חוק הגנת שכר
* פסיקה מפתיעה: העובד מנוע מלטעון שזכויותיו קופחו אם לא התלונן במשך תקופת העסקתו
* העובד הבליג במשך עשור על הפרת זכויותיו, התפטרותו הוכרה כפיטורים
עוד נקבע שלא נחתם עמו חוזה עבודה, ואף אם אכן היה כזה – הוא לא שיקף את אופן העסקתו בפועל. "חבילת מסמכי סיום העסקה" שהוצגה על ידי המעסיק כראיה בבית הדין, הכוללת מכתב שימוע ומכתב פיטורים, לא נמסרה אף היא בזמן אמת לעובד.
"גרסת החברה הייתה לא ברורה, מתפתלת, לא התיישבה עם מסמכים שהיא עצמה הציגה ואף לא עם השכל הישר", ציין בית הדין בהחלטתו.
טכוגרף ואיתורן
בעקבות תיקון חוק הגנת השכר, בהיעדר הצגת דוחות נוכחות של העובד – עובר הנטל להפריך את הטענה שהעובד עבד בשעות נוספות, כטענתו, אל כתפי המעסיק.
במקרה זה לא הוצגו דוחות נוכחות מטעם החברה, ואף לא הוצג יומן עבודה שהמעסיק טען לקיומו. מאחר שהעובד הצהיר שעבד שעות נוספות והמחלוקת היתה רק בנוגע להיקף שלהן, עבר נטל השכנוע אל כתפי המעסיק להפריך את טענת העובד לעבודה בשעות נוספות.
מעדויות נציגי החברה עולה שהיתה אפשרות לעקוב אחר שעות עבודת העובד, שכן במשאית היה טכוגרף ואיתורן, כך שהחברה יכלה לתמוך טענתה באשר להעדר ביצוע שעות נוספות בראיות – אך היא בחרה שלא לעשות כן. לפיכך נפסק שהעובד אכן עבד שעות נוספות.
חשוב לציין כי גם אילו כפות המאזניים לא היו נוטות לטובת מי מהצדדים, כלומר במקרה בו בית הדין לא היתה משתכנע שהעובד אכן עבד בשעות נוספות – תיקון החוק מביא לתוצאה זהה, והמעסיק בכל זאת היה מחויב בתשלום שעות נוספות עד למספר השעות הנוספות שנקבע בחוק, כלומר 60 שעות חודשיות.
במקרה זה העמיד העובד את תביעתו לשעות נוספות רק על 43 שעות, וכך לפי מספר שעות זה נפסק שהמעסיק מחויב לשלם לו עבורן סך של כ-111,800 שקל.
הפיצויים שנפסקו לעובד:
• פיצוי חלף הפרשות לפיצוים בסך 24,300 ₪.
• שכר עבודה עבור חודש נובמבר 2015 בסך 9,000 ₪.
• פיצוי חלף הפרשות לפנסיה בסך 24,300 ₪.
• דמי הבראה בסך 2,000 ₪.
• פדיון ימי חופשה בסך 17,417 ₪.
• פיצוי חלף הפרשות לקרן השתלמות בסך 18,630 ₪.
• דמי נסיעה בסך 9,000 ₪.
• תשלום בגין שעות נוספות בסך 111,835 ₪.
• פיצוי בגין אי מתן הודעה על תנאי העסקה ואי מתן תלושי שכר בסך 5,000 ₪.
[סע"ש 1824-04-16]