משרד העבודה והרווחה דיווח היום (א') שבמחצית הראשונה של 2017 נרשמה ירידה בשיעור של כ-28% במספר התאונות הקטלניות בעבודה בכלל ענפי המשק, בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.
גם בענף הבינוי נרשמה ירידה של 20% במספר התאונות הקטלניות בהשוואה לתקופה המקבילה בשנה הקודמת. בין החודשים ינואר עד יוני 2017 נהרגו 21 עובדים ב-20 אירועי תאונות עבודה, מהם 12 עובדים בענף הבינוי, 5 בענפי תעשייה, 3 בענפי השירותים והמסחר ועובד נוסף בחקלאות. בתקופה המקבילה אשתקד, לעומת זאת נהרגו 29 עובדים, מהם 15 בענף הבינוי.
על פי הנתונים שפורסמו, חלה ירידה מצטברת בשיעור של כ-12% במספר ההרוגים מתאונות במקומות העבודה בין השנים 2016-2012, על אף שבמהלך 2016 נרשמה עלייה של כ-6% במספר תאונות העבודה בענף.
בנוסף נרשמה ירידה של כ-24% מאירועי התמותה באתרי בנייה במחצית הראשונה של 2017, לרבות מוות במקום עבודה שלא כתוצאה מתאונות עבודה אשר בפיקוח המשרד, כדוגמת תאונות דרכים והתאבדויות.
במהלך תקופה זו מצאו את מותם 29 אנשים במקומות עבודה, 16 מהם באתרי בנייה, לעומת 40 אנשים שמתו במקומות עבודה בתקופה המקבילה אשתקד, 21 מהם באתרי בנייה. זאת בעוד במחצית השנייה של שנת 2016 (יולי-דצמבר) 40 אנשים מצאו את מותם במקומות עבודה, 28 מהם באתרי בנייה.
התהדקות הרגולציה
במהלך החודשים האחרונים נערך מבצע אכיפה בפרויקטים להתחדשות עירונית (תמ"א 38) ברעננה, וכן מבצע אכיפה משולב עם מינהל הסדרה ואכיפה להגברת האכיפה ב-30 אתרי בנייה בהם מועסקים בני נוער.
זאת נוסף על קורס להכשרתם של בודקים לעגורני צריח והשתלמות בשיתוף איגוד המהנדסים לביסוס עגורני צריח, שמטרתה לתרום להתמקצעות העוסקים בתחום ולהגברת הבטיחות בעת הקמת וביסוס עגורנים באתרי בנייה.
לפני מספר שבועות אושרה הצעתו של השר חיים כץ להטלת אחריות אישית ועיצומים כספיים על קבלנים באתרי בנייה שנמצאו בהם כשלים בטיחותיים של עד 35,000 שקל בגין כל עבירה.
בנוסף הוקמה בהנחיית השר כץ ועדה בשיתוף הביטוח הלאומי, במטרה להחיל תשלומי פרמיה דיפרנציאלית על מעסיקים שנמצאו מפרים חוקי ותקנות בטיחות בעבודה. גובה התשלום שמעביר המעסיק לביטוח לאומי יביא בחשבון את הסיכונים להם חשופים עובדיו בהתאם לרקורד הפרות הבטיחות בעבודה והפיצויים ששולמו לעובדים בעבר, במקום שציבור משלמי המיסים יישאו לבד בנטל הכלכלי לפיצוי עובדים שנפגעו בתאונת עבודה, מקופת הביטוח הלאומי.
בטיוטה לתיקון תקנות הבטיחות בעבודה שפורסמה לאחרונה, תקופת הסטאז' במסלול להסמכת עגורנאים תיעשה לראשונה בידי מאמן מורשה שהוסמך לכך באגף להכשרה מקצועית במשרד העבודה והרווחה. כחלק ממסלול ההסמכה וחידוש הרישיון לעגורנאים, יידרש כל מועמד לעמוד בהצלחה במבחן פסיכוטכני ייעודי שייערך במכון אבחון. בנוסף תידרש לראשונה הסמכה מקצועית לצורך הפעלתן של מכונות שעד כה ניתן היה להפעילן ללא כל הסמכה, כדוגמת משאבת בטון ניידת, עגורן נייד זעיר ועגורן להקמה מהירה.