שר העבודה והרווחה ישראל כץ הביע היום (ב') בדיון בוועדת הכספים התנגדות עקרונית להעלאת גיל הפרישה לנשים. עם זאת, הוא קרא לבדוק את ההשלכות הצפויות מהימנעות העלאת גיל הפרישה לנשים, שכן לטענת קרנות הפנסיה הוותיקות, בהן יש כיום למעלה מ-400,000 עמיתים, הדבר יביא לגירעון בשיעור של 0.65%.
זאת, בעקבות חישובים אקטואריים שערכו קרנות הפנסיה הוותיקות על בסיס ההנחה שגיל הפרישה לנשים אכן יעלה כמתוכנן. "יש לבדוק האם נכונה טענתן, ובכל מקרה לוודא שלא תהיה פגיעה בעמיתיהן", אמר השר כץ היום בדיון בוועדה.
נזכיר כי לפני כחודש וחצי הגישה הוועדה הציבורית לבחינת גיל הפרישה לנשים את המלצותיה לשר האוצר, לפיהן יש להעלות את גיל הפרישה לנשים ל-64 באופן הדרגתי. רוב חברי הוועדה אף תמכו בהעלאת גיל הפרישה ל-65 במשך 12 השנים הקרובות, ולאחר מכן להצמידו לתוחלת החיים הממוצעת, שנמצאת בסימן עלייה תמידית.
ועדת הכספים של הכנסת קיבלה לפני כ-3 שבועות החלטה לפיה יתוקן חוק גיל הפרישה, הקובע שהחל מ-1 בינואר 2017 יעלה ל-64 גיל הפרישה לנשים שנולדו לאחר מאי 1958 במקרה בו חברי הוועדה לא יקבלו החלטה בנוגע לדחיית גיל הפרישה של נשים.
בכוונת יו"ר הוועדה, ח"כ משה גפני (יהדות התורה), לבקש מהאוצר את הסכמתו לדחות את מועד הדיון בוועדת הכספים למשך 3 חודשים לכל הפחות, לאחר קבלת עמדת שר האוצר בנושא שמתעכבת כבר הרבה מעבר לדד-ליין הקבוע בחוק.
דמי ביקור במקום דמי אבטלה
ובתוך כך, הציג השר כץ פרויקט חדש אותו הוא מוביל, המשלב מחוסרי עבודה במשימות להם נדרש משרד הרווחה. במסגרת הפרויקט, את דמי האבטלה להם זכאים מחוסרי דיור תחליף משכורת והשלמת שכר עד שכר מינימום בתמורה לביקורי בית של שעה ביום אצל קשישים עריריים בני 84 ומעלה, המונים כיום כ-16,000 איש.
הפרויקט מתאפשר תודות להעברת תיק התעסוקה ממשרד הכלכלה למשרד הרווחה, החלטה שהתקבלה ביולי השנה על ידי הממשלה, שהביאה להחזרת תיק התעסוקה למשרד הרווחה כפי שהיה נהוג עד שנת 2003.
הקשישים יזכו לביקור יומי של שעה אחת במהלכה מחוסרי העבודה ישוחחו עמם, יבדקו את מצב התרופות שלהם ויוודאו שיש להם מספיק מזון.
מדובר בעלות של 180 שקל ליום, ושכר חודשי בגובה 3,600 לחודש. הפרויקט יתחיל עם כ-5,000 מטפלים, והתקציב לשנת 2017 למימון התכנית יעמוד על כ-300 מיליון שקל. הצלחת התכנית תביא להרחבתה לקשישים נוספים.