"נבקש להדגיש את המובן מאליו, כי ראוי שעובד, כל עובד, יידע על הכוונה לפטרו לפני שהדבר ייוודע לעמיתיו לעבודה, ברור עת מדובר בפיטורים על רקע אי התאמה" – כך ציין בהחלטתו בשבוע שעבר בית הדין לעבודה בתל אביב.
מדובר במקרה בו העובדת שמעה על הכוונה לפטר אותה בעקבות חרושת שמועות בחברה. "אנו רואים בכך טעם לפגם שיש לשרשו וממילא לזוקפו, בהיבט התהליכי, לחובת החברה", הוסיף בית הדין.
קראו עוד במעסיקולוג:
* העובד נצפה מבלה בזמן חופשת מחלה, יקבל פיצוי בשל פיטורים שלא כדין
* נדחתה תביעת עובדת שטענה להתנכלות תעסוקתית
* השופטת על טענות העובדת להתנכלות: "דרישות לגיטימיות של מנהל מעובדיו"
העובדת שימשה כפקידת הזמנות במחסן, בחברה המעסיקה למעלה מ-100 עובדים. כשנה וחצי לאחר תחילת עבודתה, מספר חודשים לאחר ששבה מחופשת לידה, שמעה העובדת מאחת העובדות במחסן שמחפשים לה מחליפה. ביום למחרת פנתה אליה עובדת נוספת, ואמרה לה שתפקידה הוצע לעובדת אחרת.
העובדת פנתה להנהלת החברה על מנת לברר את מצב הדברים. היא כלל לא הלינה על הכוונה לפטר אותה, אלא ציינה בפנייתה כי "כל החלטה היא מכובדת בעיניי, אין לי שום בעיה. רק לא מכובד בעיניי שאני צריכה לשמוע את זה מכל מיני אנשים שהם לא קשורים בכלל לעניין".
"מעכשיו לעכשיו"
בעקבות הדברים זומנה העובדת במפתיע לשיחה, שהתבררה כשיחת שימוע. לאחר שמיעת העדויות ובחינת הראיות שהוצגו בפניו, קבע בית הדין ששיחה זו, וכן שיחת הפיטורים, נעשו מעכשיו לעכשיו, מבלי שהעובדת זומנה אליהן מראש. בנוסף, ההנהלה לא פירטה בפני העובדת את מלוא טענותיה ואת כלל השיקולים שהובאו בחשבון לשקול את פיטוריה.
כך יצא שלפני שנקראה באופן מפתיע לשיחת השימוע, העובדת לא יכלה לשכנע את המעסיק להשאיר אותה בעבודתה, מה גם שמכתב הפיטורים הוכן מבעוד מועד – ונמסר לה במעמד הפגישה עצמה.
בית הדין הביא בחשבון שאותה שיחה התקיימה באופן גלוי וניתנו לעובדת הסברים מקיפים לסיום עבודתה, אם כי חלקיים, ופסק עובדת בשל אי עריכת שימוע פיצוי בסך 20 אלף שקל.
[סע"ש 18999-04-18]