48 חברי כנסת הצביעו היום (ד') נגד ההצעה לתיקון חוק הכנסת שהונחה על שולחן הכנסת באוקטובר 2015 על ידי ח"כ יעל גרמן (יש עתיד) ו-31 ח"כים נוספים, לפיה שכרם ייקבע על ידי ועדה ציבורית. כך, למרות תמיכה מצד 29 חברי כנסת, נקברה ההצעה כבר בשלב הראשוני, בקריאה הטרומית.
"לא יעלה על הדעת שאנחנו נעלה לעצמנו את השכר", אמרה היום ח"כ גרמן. "קבעה ועדה ציבורית שאנחנו לא צריכים להעלות לעצמנו את השכר, מה עשתה ועדת הכנסת? דחתה את ההמלצה והעלתה את השכר. אין לכך הצדקה לא ציבורית ולא מוסרית. ההצעה אומרת שאנחנו נהיה פטורים מהבושה ואי הנעימות לקבוע לעצמנו את השכר ושוועדה ציבורית תעשה זאת. השכר שלנו היום הוא אחד הגבוהים בין הפרלמנטים בעולם".
"כמה נמוך אפשר לרדת עם הפופוליזם הזה ועם ההתעלמות המוחלטת מהמציאות?" הגיב לדברים השר יריב לוין. "אין ספק שהשיטה שבה אנחנו קובעים את שכרנו היא לא טובה, אבל גם אין ספק שבמדינה דמוקרטית צריך להיות שוויון בין 3 הרשויות, ולא יכול להיות שרשות אחת תתנשא ותגדל מעל האחרת ותפר את השוויון. זה חייב לבוא לידי ביטוי גם במובן הסמלי של תנאי שכר. לא יכול להיות שנשיאת העליון תרוויח כמעט כפול מראש הממשלה ויו"ר הכנסת, זה משדר מסר מאוד בעייתי. מי שיסתכל על שכר השופטים מול חברי הכנסת יגלה פערים לכל אורך הגזרה. לבוא ולדבר רק על חברי הכנסת ולצייר תמונה כאילו כאן יושבים נהנתנים בעוד שאחרים מקופחים זו הטעיה של הציבור".
חוק הכנסת קובע כיום שהכנסת, לפי הצעה של ועדת הכנסת, תמנה ועדה ציבורית שתמליץ על השכר והתשלומים האחרים המשולמים לחברי הכנסת. עם זאת, ועדת הכנסת רשאית לדחות את המלצות הוועדה הציבורית ולהחזירן לוועדה לגיבושן מחדש.
לאחר קבלת המלצה נוספת מהוועדה הציבורית רשאית ועדת הכנסת לקבל כל החלטה, גם אם היא שונה מהמלצת הוועדה הציבורית. "מצב זה יוצר ניגוד עניינים מובנה שבו חברי הכנסת הם אלו הקובעים את השכר שהם מקבלים", מסבירים מציעי החוק.
מטרת הצעת החוק היתה להעניק לוועדה הציבורית סמכות לקבל החלטות בנוגע לגובה השכר ותשלומים נוספים של חברי הכנסת באופן עצמאי וסופי, ללא צורך באישורה של ועדת הכנסת.