ספרד עדיין מתאוששת מהמשבר הכלכלי בדמות שיעור אבטלה בלתי נתפס של 19.8%, השני בגובהו באיחוד האירופי בו עומד שיעור זה על 8.6%, אולם במקביל מזוהה תופעה מוזרה למדי בה מעסיקים ספרדים פשוט לא מצליחים לאתר מועמדים מתאימים לתפקידים אותם הם מעוניינים לאייש.
כבר זמן רב ש"צייד הראשים" סמואל פימנטל אינו מצליח לאתר מועמדים לתפקידים שמחפשים לקוחותיו. לאחר חיפוש מתיש ומתסכל אחר יועצים מומחים – הוא החליט בלית ברירה לנסות לאתר אותם במקום אחר. "כבר חודשיים אנחנו מחפשים עובדים", אמר בראיון לבלומברג לפני מספר ימים. "הצלחנו למצוא רק מועמד אחד מתאים בספרד, והתחלנו לחפש בארגנטינה את היתר".
"זה ממש פרדוקס", אמר לבלומברג וולנטיין בוט, ראש חטיבת המחקר בחברת הגיוס רנדסטד הספרדית. "שיעור האבטלה גבוה מדי, ובה בעת למובטלים אין את הכישורים הנדרשים למשרות הפנויות".
בכוונת ממשלת ספרד להוסיף לשוק העבודה חצי מיליון משרות מדי שנה, אולם אין בכך כדי להביא את הבשורה שכן התכנית מתמקדת בגיוס מובטלים במקום ביצירת כוח עבודה מקצועי שיביא לחיזוק הכלכלה המקומית. במדינה נשמעת ביקורת לפיה המהלכים שננקטו על ידי השלטון הביאו ליצירת כוח עבודה המורכב מכמות ולא מאיכות.
המלכודת: הפרדה בין השכלה לפרקטיקה
ההסבר לתופעה, סבור סנדליו גומז, פרופסור אמריטוס בבית הספר IESE למנהל עסקים במדריד, היא השיטה הנהוגה בספרד היוצרת הפרדה בין רכישת ההשכלה לבין המיומנויות הנדרשות לצורך העבודה. "בעוד במדינות אחרות, כדוגמת ארה"ב, ההשכלה הניתנת בקולג' מכשירה את הסטודנט לפרקטיקה – בספרד המצב שונה", הוא מסביר.
מהדו"ח השנתי האחרון של הבנק המרכזי בספרד עולה כי ארגונים גדולים בספרד נאלצים להתפשר על רמת הכישורים של המועמד בעת איוש משרות בכירות, והדבר בולט ביחס למתרחש במדינות אחרות באירופה ואף בא לידי ביטוי בפגיעה וביציבות הכלכלה בספרד.
אחד מלקוחותיו של פימנטל ביקש ממנו רשימת מועמדים הבקיאים בטכניקות ניהול פרויקטים לצורך סיוע לחברות להעצים את היצרנות שלהן באמצעות שימוש במערכות IT נוספות. פימנטל נדהם לגלות שאותו לקוח הציע עבור המשרה כ-200,000 אירו לשנה – משכורת הגבוהה פי עשרה מהשכר הממוצע בספרד.
ממחקר שנערך ב-11 מדינות באירופה עולה כי בכירים בספרד הנם בעלי כישורים פחותים יותר ממקביליהם בגרמניה, באיטליה ובצרפת. המדינה היחידה בה מצב כישורי הבכירים גרוע אף יותר היא יוון.