ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה אתמול (ג') שלושה שינויים שביקש משרד האוצר לבצע בתקנון האחיד של שמונה קרנות הפנסיה הוותיקות שבהסדר, בהן כמיליון חוסכים לפנסיה.
ראשית לכל, נדרשות קרנות הפנסיה להשיב כספים שקוזזו מחוסכות שהגיעו לגיל 62 וביקשו לצאת לגמלאות. משרד האוצר הודיע על כוונתו להעלות את גיל הפרישה לנשים, ולכן החלו קרנות הפנסיה לקזז כספים מנשים בנות 62 שביקשו לפרוש, כי ראו בכך משיכה מוקדמת.
עם זאת, לבסוף נדחתה לאוגוסט 2017 ההחלטה אם להעלות אל גיל הפרישה, ולכן אותן חוסכות זכאיות להחזר הכספים שקוזזו מהן בטעות.
שינוי נוסף שאישרה ועדת העבודה בתקנון נוגע למשיכת כספים. תיקון החוק מתיר כיום לבעלי חשבון בקופת גמל עם צבירה נמוכה למשוך את הכספים בפטור ממס, וכך הוחלט שחוסך שהוא חבר בשתי קרנות ותיקות שונות, רשאי יהיה למשוך מאחת מהן כספים בסך של עד 8,000 שקלים, מבלי שתיפגע זכותו לקבל קצבה מקרן ותיקה אחרת.
תוחלת החיים ממשיכה לדהור קדימה
התקנון החדש מתייחס גם למקדמי ההמרה, על פיהם נקבע מהו גובה קצבת הפנסיה של החוסך. מקדם ההמרה הוא הסכום בו מחלקים את החיסכון שנצבר במשך כל השנים, והתוצאה המתקבלת היא קצבת הפנסיה החודשית שהחוסך זכאי לה. לכן, ככל שתוחלת החיים מתארכת – מקדם ההמרה גדל, וקצבת הפנסיה מצטמקת. במסגרת שינוי התקנון, הוחלט לעדכן את מקדמי ההמרה לחוסך שמקדים את צאתו לגמלאות או בוחר בהיוון תשלומים.
שינוי נוסף שביקש האוצר לבצע בתקנון קרנות הפנסיה הוותיקות, ושנדחה בתוקף על ידי חברי הוועדה, נוגע לזכאות של יתומי חוסכים או של הורים שתלויים כלכלית בחוסכים.
התנגדות חברי הוועדה לשינוי היתה מאחר שהוא כולל למעשה קיזוז תשלומים בשל הכנסה מעבודה, קצבאות, שכר דירה של נכס שבבעלותם, או מימון של שהייה במוסד או בדיור מוגן.
"מה פתאום משליכים ככה אנשים חלשים ומונעים מהם כספי קיום? לא ייתכן שהקרנות יהיו גם הבודקות וגם הקובעות. לא אסכים לאשר שינוי כזה ללא דיון מעמיק", אמר יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו).
"אני חושש מאוד שבסופו של דבר לא יישארו כספים לעמיתים. זה המצב – וצריך להסתכל למציאות בעיניים", התריע הראל שרעבי, סגן בכיר לממונה על שוק ההון באוצר.