בית הדין לעבודה בבאר שבע פסק לאחרונה פיצוי כולל בגובה כ-50,000 שקל לעובדת, שגובה שכרה החודשי עמד על 3,700 שקל. זאת לאחר שכשביקשה לשוב לעבודה לאחר חופשת לידה – הוצבה בפניה עובדה מוגמרת שתוכל לעבוד רק בסניף אחר של החברה.
העובדת הועסקה בבית ספר לאיפור מקצועי, המנהל גם חנויות למוצרי איפור בפריסה ארצית. היא יצאה לחופשת לידה, שהוארכה בהסכמת החברה למשך 6 חודשים.
בתום מחצית השנה ביקשה לשוב לעבודתה, ולאחר שיהוי ממושך בתגובת החברה בעודה ממתינה בביתה ללא הכנסה – הודיע לה המנהל שתוכל לשוב לעבודה בסניף החברה באשדוד, באותו תפקיד בו הועסקה לפני צאתה לחופשת לידה בסניף באשקלון: "האופציה הקיימת היא באשדוד. אני יכול לסבסד לך 40 שקל נסיעות על כל משמרת. כמו כן תצטרכי לגלות גמישות במשמרות".
המנהל לעובדת: "חוסר הגמישות שלך מבהיר לי היטב את השקפת עולמך ואת הראייה קצרת הטווח שלך. אעשה מה שאני מחויב לעשות על פי חוק, אבל קשה לי להאמין שזה יחזיק לטווח ארוך"
העובדת כתבה למנהל בתגובה: "אתה דורש ממני להיות גמישה במשמרות כשאתה יודע שאין לי אפשרות. אין לי משפחה באזור הזה בכלל, ובעלי עובד עד מאוחר".
המנהל השיב לעובדת כי "התנאים שאת מוכנה לעבוד בהם הם חריגים בכל הרשת, ושמים אותי במצב לא נוח שמקשה על העסק להרוויח ולתפקד. חוסר הגמישות שלך מבהיר לי היטב את השקפת עולמך ואת הראייה קצרת הטווח שלך. אעשה מה שאני מחויב לעשות על פי חוק, אבל קשה לי להאמין שזה יחזיק לטווח ארוך. יום ראשון אחזיר אותך לעבודה באשדוד בבקרים".
מהתבטאות זו למד בית הדין כי לא הייתה לחברה כוונה אמתית וכנה לשלבה בעבודה, אלא רק לסיים העסקתה לאחר סיום התקופה המוגנת.
העובדת בחנה באופן רציני את המעבר
החברה טענה בפני בית הדין שהעובדת סירבה בתוקף להצעתה ללא כל הסבר, מבלי שניסתה להשתלב בסניף החדש ולא התייצבה למשמרות, בלא שנתנה הודעה כלשהי לרבות הודעה מוקדמת לחברה. זאת חרף ידיעתה שהחברה רשאית לעשות כן בהתאם למוסכם בין הצדדים ובהתאם להוראות הדין.
"טענת החברה לפיה העובדת סירבה בתוקף להצעתה מבלי שזו ניסתה להשתלב בסניף החדש וללא כל הסבר, התגלתה כבלתי מבוססת ובלתי מהימנה, וזו נטענה בחוסר תום לב מצד המעסיקה ודינה להידחות", פסק בית הדין. "ראינו כי העובדת שקלה את הצעת החברה לעבוד בסניף אשדוד, ואף טרחה כאמור לנסוע ולבחון את משך ועלות הנסיעה לאשדוד. לאחר מכן, תוך ששקלה את הדברים בהתחשב בנסיבותיה האישיות המוצדקות כהורה לילדים קטנים, הודיעה באופן מפורש תוך שהסבירה את הטעמים לכך, כי היא לא תוכל לקבל את הצעת החברה, והיא מעוניינת לשוב לעבודתה בסניף אשקלון במשמרות הקבועות שהיו לה. כך נשמט הבסיס לגרסת החברה".
אף המנהל בעצמו אישר על דוכן העדים שהעובדת בחנה באופן רציני את האפשרות לעבור לאשדוד, ושלמעשה זו לא התנגדה על הסף כנטען על ידי החברה, מבלי לבדוק את הדברים. גם טענת החברה לפיה העובדת לא עבדה במשמרות בוקר לפני חופשת הלידה, ושהעבודה בחברה נעשית על פי צרכי מקום העבודה בלבד – הוגדרה על ידי בית הדין כ"בלתי מדויקת".
בית הדין: המעסיק מחויב לפנות לממונה על עבודת נשים
בית הדין ציין שבנסיבות שנוצרו, היה מצופה מהחברה שתפנה על פי דין לממונה על עבודת נשים כדי שתדע כיצד לפעול במצב הדברים שנוצר.
בית הדין קבע שהחברה לא התנהלה כחוק, והותירה את העובדת "ללא מענה ובפני שוקת שבורה", ולכן יש לראות בהתנהלותה כמעשה פיטורים.
לא זו בלבד שמדובר בפיטורים שמזכים את העובדת בפיצויי פיטורים, אלא נפסק גם שהפיטורים הם בניגוד להוראות חוק עבודת נשים: "לא יפטר מעסיק עובדת או עובד בתקופה של 60 ימים לאחר תום תקופת הלידה וההורות או לאחר תום ימי ההיעדרות".
הפסיקה קובעת שלמעסיק אין כלל שיקול דעת בשאלה אם להחזיר את העובדת לעבודה, כיוון שמדובר בחובה קטגורית המוטלת עליו. לכן אין רלוונטיות לטענות שהעלתה החברה, לפיהן חלו שינויים בחברה בזמן היעדרות העובדת.
בית הדין לעבודה אף פסק בעבר [ע"ע 44309-05-11] כי "המעסיק חייב לתת לעובדת הזדמנות אמיתית וכנה להשתלב חזרה בעבודה. לא למותר הוא להדגיש, כי כמו את יתר חובותיו בקשר ליחסי עבודה, כך גם את חובתו זו, עליו למלא בתום לב ובהגינות, וזאת, לרבות במקום עבודה שחלו בו שינויים במהלך חופשת הלידה. לא על העובדת שחזרה מחופשת לידה לשאת על גבה שינויים כאלה ואחרים, לרבות שינויים דרמטיים, ככל שחלו במקום העבודה. הסתמכות המעסיק על שינויים מעין אלה כאסמכתא לאי שילובה של עובדת ששבה לעבודה מחופשת לידה לא תתקבל, ומשמעותה תהיה אי קיום הוראת החוק."
כך חויבה החברה לשלם לעובדת פיצוי בגובה כ-11,100 שקל בגין הפרת חוק עבודת נשים, ובכלל זה הפרשי השכר עבור 60 הימים לאחר תום חופשת הלידה. בנוסף חויבה החברה בכ-3,700 שקל חלף הודעה מוקדמת וכ-7,400 שקל בגין אי עריכת שימוע כדין. בשל הפרת חוק שוויון הזדמנויות בעבודה חויבה החברה לשלם לעובדת כ-20,000 שקל, ונוסף לכל אלה זכאית העובד לפיצויי פיטורים בגובה כ-5,000 שקל.
[סע"ש 11925-10-14]