מליאת הכנסת אישרה היום (ב') סופית, בקריאה שנייה ושלישית, את הצעת התיקון של חוק הביטוח הלאומי (תיקון 176), לפיה שיטת חישוב דמי הלידה לעובדת עצמאית ייקבע על בסיס ההכנסה ששימשה יסוד לחישוב דמי הביטוח במהלך 3 החודשים שקדמו למועד הקובע, או לחלופין במהלך 3 החודשים בשנה שקדמה לשנה הרלוונטית – לפי הגבוה ביניהם.
בנוסף נקבעה הוראת שעה לפיה חלה על המוסד לביטוח לאומי חובת דיווח אחת לשנתיים לוועדת העבודה והרווחה של הכנסת, בנוגע לחישוב הכנסותיהן של עובדות עצמאיות ודמי הלידה שהן זכאיות להם, בהתאם לתיקון החדש.
בדברי ההסבר להצעת החוק, שהונחה על שולחן הכנסת על ידי ח"כ טלי פלוסקוב (כולנו) ואח' ביולי 2015 ואושרה היום בתמיכה של 35 חברי כנסת, נאמר כי לא פעם קורה שנשים עצמאיות בעלות עסק נאלצות לצמצם את היקף הפעילות העסקית בשנת המס בה הן בהיריון, דבר הפוגע בהכנסתן.
כיום אישה עובדת זכאית ל-3 חודשי תשלום דמי לידה, המבוססים על הכנסתה החודשית בטרם הלידה. בעוד אצל עובדת שכירה אין שינוי בגובה השכר בחודשי ההיריון, וכך דמי הלידה להם היא זכאית משקפים את שכרה האמיתי, הרי שיולדת שהיא בעלת עסק עצמאי זכאית לדמי לידה המבוססים על ההכנסה בשנת המס בה הייתה בהיריון. כך קורה שבמקרה של סיבוכי היריון, הבסיס לחישוב דמי הלידה אינו משקף את גובה ההכנסות הריאלי של האישה בטרם ההיריון.
"אנחנו הולכים לתקן עוול של העובדות העצמאיות שנאלצו להחזיר סכומים בלתי מבוטלים לביטוח הלאומי", אומרת ח"כ פלסקוב. "התבקשנו בהתחלה על ידי המוסד לביטוח לאומי להעביר את החוק כהוראת שעה, אולם במהלך הדיונים הצלחנו לשכנע את כל הגורמים להעביר את ההוראה החדשה בחקיקה רגילה, וזהו הישג גדול. מעכשיו עצמאיות שרוצות להביא ילדים לעולם ידעו שהן לא ייפגעו כלכלית".
ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) הוסיפה כי מדובר בתיקון עוול היסטורי שיאפשר עצמאות ויזמות. "התיקון לא רק שם קץ לגזל כלכלי רב שנים כלפי הנשים העצמאיות ומשפחותיהן, אלא הוא גם מעביר מסר חשוב במיוחד שאימהות ועצמאות כלכלית אינן הפכים", אמרה לביא. "בישראל של שנת 2016 אפשר להיות אישה, אמא, עצמאית ויוזמת. אסור שבנוסף לקשיים שבשילוב המטלות שבין ניהול עסק וגידול ילד לאחר לידה, תפגענה גם זכויותיהן של אותן נשים. במו ידינו שמנו מכשול מפלה לנשים עצמאיות החוסם יזמות, ואת זה אנחנו מתקנים היום".