משרד האוצר, נשיאות המגזר העסקי וההסתדרות חתמו על הסכמים שמסדירים את תשלום השכר על ידי המעסיקים לעובדים שנעדרו מעבודתם בעקבות מבצע "שומר החומות" במאי האחרון, וכן את שיפוי המעסיקים בהתאם על ידי המדינה – כך דיווחה היום (א') ההסתדרות.
ההסכמים יחולו על עובדים בטווח של עד 80 קילומטר מגדר המערכת שמקיפה את רצועת עזה, שלא הגיעו לעבודתם במהלך תקופת המבצע בעקבות מגבלות פיקוד העורף הנוגעות לפעילות חינוכית או עסקית.
תשלום במשכורת ינואר
בדומה למנגנון הפיצוי שנקבע במבצע "צוק איתן", גם ההסכמים הקיבוציים החדשים מזכים בפיצוי לעובדים שנעדרו מעבודתם בעקבות המצב הביטחוני, וכן להורים שנעדרו לצורך השגחה על ילדיהם עד גיל 14 – ללא צורך בהצהרה שהילד רשום במוסד חינוכי, בהתאם להגבלות שהוטלו בתקופה שבין 10 ל-21 במאי 2021.
תשלום השכר או זיכוי מכסת ימי החופשה בגין ימי העבודה שבהם נעדרו, יועברו לעובדים במגזר הציבורי במשכורת ינואר, ולכל המאוחר במשכורת פברואר הקרוב. בהתאם להסכם שנחתם, יפרסם הממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר חוזר המפרט את אופן התשלום.
מה קורה במגזר הפרטי?
במגזר הפרטי השכר שישולם לעובדים ישקף את השכר שלו היו זכאים אילו היו עובדים באופן רגיל בכפוף לתקרה, בעוד המעסיקים יקבלו שיפוי מהמדינה בהתאם לתקנות.
תוקף ההסכם במגזר הפרטי מותנה בצו הרחבה, והתשלומים לפיו יבוצעו במועד תשלום משכורת החודש העוקב לחודש שבו יוצא צו הרחבה להסכם זה.
בדומה למנגנון הפיצוי של מבצע "צוק איתן", ההסכם שנחתם כולל גם סעיף שעוסק בזכויות הורים לילדים עם צרכים מיוחדים. כך, כל עובד שהוא הורה או אפוטרופוס לאדם עם מוגבלות יהיה זכאי לפיצוי במקרה של היעדרות מעבודתו לצורך ההשגחה על הילד, גם כאשר גילו של הילד עולה על 14.