רשות שוק ההון פרסמה אתמול (ה') תמצית הכרעות בפניות ציבור שהתבררו במחצית הראשונה של שנת 2018 נגד הגופים עליהם היא מפקחת בענף הביטוח והפנסיה.
באחת הפניות שהתקבלו ברשות, טען הפונה שנציגת החברה המנהלת את קופת הגמל הטעתה אותו כאשר ניסתה לשמר אותו כלקוח. הנציגה טענה לתשואות גבוהות של קופת הגמל, בעוד שבפועל היא הציגה את תשואות מסלול המניות, במקום להציג את תשואות המסלול הכללי, שבו היה מצוי חשבונו של החוסך.
קראו עוד במעסיקולוג:
* המעסיק יפצה את העובדת ב-18,000 שקל, לאחר שלא צירף "הודעת שיוך" להפקדות הפנסיה
* רשות שוק ההון אוסרת לתת למעסיק הנחה בפוליסות ביטוח בתמורה לרכישת מוצרי פנסיה
* החל מספטמבר: מנורה תפחית ב-50% את דמי הניהול הפנסיוניים לעובדים מוחלשים
* מהן חובות קרן הפנסיה כלפי החוסכים, שנקבעו בפסיקה ואינן מופיעות בתקנון?
במסגרת בירור הפנייה, טענה החברה המנהלת את קופת הגמל שמדובר בטעות בתום לב של הנציגה. עם זאת, רשות שוק ההון דחתה טענה זו של החברה, וקבעה שהפנייה אכן מוצדקת לאחר שמהאזנה לשיחת השימור עולה כי "נציגת החברה התעקשה על עמדתה, ונתנה הסברים מופרכים גם לאחר שהלקוח ניסה לתקן אותה", כלשון הרשות.
סוכן הביטוח נדרש להשיב דמי טיפול
חוסך אחר התלונן בפני רשות שוק ההון שסוכן הביטוח גבה ממנו דמי טיפול לאחר שהגיש תביעה לחברת הביטוח בשמו. המתלונן טען שהוא ביקש מסוכן הביטוח שלו להגיש בשמו תביעת אובדן כושר עבודה, והסוכן גבה ממנו 300 שקל עבור השירות, למרות שהוא מקבל עמלה שוטפת מחברת הביטוח.
לאחר שנבחנה התלונה, קבעה רשות שוק ההון שסוכן הביטוח אכן מקבל עמלה שוטפת מחברת הביטוח, ולכן הוא אינו רשאי לגבות במקביל שכר והחבר הוצאות מהלקוח.
כך ניתנה הוראה לסוכן הביטוח להשיב ללקוח את דמי הטיפול שגבה ממנו, והובהר לו שאין לגבות תשלום עבור טיפול בתביעה מכוח פוליסה פנסיונית.
דרישה לא לגיטימית לכתב ויתור
במקרה אחר התלונן חוסך בקרן פנסיה שלא קיבל הנחה בדמי ניהול לה הוא זכאי לטענתו, מתוקף עבודתו אצל המעסיק.
בעקבות פנייתו החליטה החברה לתת לו החזר רטרואקטיבי של דמי הניהול לשנה אחת, אולם דרשה ממנו לחתום על כתב ויתור והצהרה שאין לו טענות נוספות בעניין זה מול החברה.
הפונה סירב לחתום כל כתב הוויתור, ווהגיש לרשות שוק ההון תלונה על דרישת החברה. בירור הפנייה שנערך מול החברה העלה שקיימים הסכמי דמי ניהול משנת 2011 בין המעסיק לבין קרן הפנסיה, ושלפונה אכן לא ניתנו ההטבות להן היה זכאי על פי ההסכמים.
רשות שוק ההון הורתה לחברה לתת לעובד את ההטבות להן הוא זכאי, העובד קיבל החזר רטרואקטיבי של הטבת דמי הניהול הכוללת הפרשי תשואה בגין תקופת עבודתו אצל המעסיק, וכמובן שלא נדרש לחתום על מסמך הפוטר את החברה מאחריות כלפיו.
מקרה נוסף בו טיפלה לאחרונה רשות שוק ההון היה בעקבות תלונה לפיה קרן הפנסיה העבירה כספי פיצויים לרשות המעסיק על סמך הצהרת המעסיק בלבד, מבלי ליידע גם את החוסך.
קרן הפנסיה טענה שהיא פעלה בהתאם להוראות הדין, אולם בחינת המקרה על ידי הרגולטור גרמה לקרן הפנסיה לשנות את עמדתה, ופנתה באופן יזום אל המעסיק בדרישה לקבל חזרה את כספי הפיצויים שהועברו, ואלו הופקדו בקרן הפנסיה של החוסך.
גביית כספים שלא כדין
מתלונה נוספת שהתקבלה ברשות שוק ההון עולה כי חברת ביטוח גבתה מחשבון של מבוטח פרמיה בגין פוליסת אובדן כושר עבודה שנרכשה עבורו על ידי המעסיק.
המעסיק מילא בטופס הרכישה את פרטי חשבון הבנק של עצמו. למרות זאת, החברה גבתה את הפרמיה מכרטיס האשראי ששייך לעובד – שכן פרטי הכרטיס היו שמורים במערכות החברה.
לטענת החברה, בשל טעות אנוש נגבו דמי הביטוח מכרטיסו של העובד, ללא אישורו, הסכמתו וחתימתו. בעקבות בירור התלונה, השיבה החברה לעובד את דמי הביטוח שנגבו ממנו שלא כדין, והחברה אף נדרשה להעביר לרשות דיווח מלא ומפורט המסביר כיצד התרחשה הטעות, האם היו מקרים נוספים מסוג זה, וכיצד פעלה החברה כדי למנוע מקרים דומים בעתיד. בנוסף דרשה רשות שוק ההון מהחברה לערוך דיון אודות הליקוי ברמת הנהלת החברה ודירקטוריון החברה.