השכר הממוצע של שכירים שעמד לרשותם רכב חברה בשנת 2016 עלה על 25 אלף שקל, והממוצע החודשי של שווי השימוש ברכב היה 3,172 שקל – כך עולה מנתונים שפרסמה היום (ג') הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה. זוהי הפעם הראשונה בה מציגה הלשכה נתונים אודות שכירים שעומד לרשותם רכב חברה. כ-317 אלף שכירים, המהווים 8.5% מכלל השכירים, השתמשו במהלך שנת 2016 ברכב שהעמיד לרשותם המעסיק.
שווי שימוש ברכב הוא סכום הנזקף להכנסת העובד שקיבל רכב מהמעסיק, כאשר סכום זה מהווה שווי כספי של טובת הנאה הגלומה בשימוש הפרטי ברכב – הטבה המחויבת במס על פי מדרגות המס של העובד. עד שנת 2009 נקבע שווי השימוש בהתאם לקבוצת מחיר שאליה השתייך הרכב, והחל מ-2010 מחושב שווי השימוש כאחוז מעלות הרכב.
השינוי הביא לייקור שווי השימוש ברכב, כאשר בשנת 2006 אחוז השכירים שעמד לרשותם רכב היווה 9.4% מסך השכירים, ועם ההתייקרות בהטבה זו נבלמה העלייה באחוז השכירים שעמד לרשותם רכב מהמעסיק. החל משנת 2010 נרשמה ירידה באחוז זה, ובשנת 2016 הגיע ל-8.5%.
קראו עוד במעסיקולוג:
* רכב חברה נאסף מהעובד ללא ידיעתו, המעסיק חויב לפצות ב-12 אלף שקל
* העובד הוכיח שהאיתורן לא משקף את כל שעות העבודה, המעסיק חויב בכ-90 אלף שקל
* העובד גנב סוד מסחרי בשווי עשרות מיליוני שקלים, הותר לו לעשות בו שימוש בעוד שנתיים
בהקשר זה נזכיר כי ביולי 2017 הורתה ועדת הכספים של הכנסת על הקמת צוות מיוחד, בהשתתפות חברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה וכן נציגי ציבור, לצורך בחינת סוגיית שיטת שווי השימוש ברכב ממקום העבודה, או רכב המשמש לעבודה. "נושא שווי המס הפך להיות מבחינת רשות המסים והאוצר משהו פיסקאלי, יכולת קלה לגבות מס בלי שום קשר אם זה מס אמת או לא", אמר אז ח"כ עודד פורר, ויו"ר ועדת הכספים משה גפני סיכם את הדיון כך: "אני מרגיש שמתחיל מרד ציבורי בעניין הזה… ייתכן שנגיע למסקנה שנדרש שינוי דרמטי".
פי 2.6 מהשכר הממוצע
מנתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה עולה כי השכר של שכירים שעמד לרשותם רכב מהמעסיק גבוה פי 2.6 מהשכר הממוצע של כלל השכירים, ויחס זה נשמר לאורך כל השנים.
בשנת 2006 השכר הממוצע בקרב כלל השכירים עמד על 7,330 שקל, לעומת כ-20 אלף שקל בקרב שכירים שעמד לרשותם רכב חברה. לאורך השנים עלה השכר הממוצע, ובשנת 2016 הוא הגיע ל-9,930 שקל ול-25 אלף שקל בהתאמה.
הבדלים מגדריים
רוב השכירים שעמד לרשותם רכב מהמעסיק הם גברים, אולם נרשמה ירידה קלה באחוז הגברים לאורך השנים: מ-80% בשנת 2006 ל-77% בשנת 2016.
בקרב גברים השכר הממוצע של שכירים שעמד לרשותם רכב מהמעסיק היה פי 2.3 מהשכר הממוצע של כלל הגברים השכירים, ובקרב נשים פי 2.9, כאשר מגמה זו נשמרת לאורך כל השנים.
ב-19 היישובים הגדולים ביותר בישראל מתגוררים 53% מכלל אוכלוסיית המדינה. עם זאת, אחוז השכירים שעמד לרשותם רכב חברה ביישובים הללו היה 77% מכלל השכירים שעמד לרשותם רכב רכב.
במודיעין מכבים-רעות, הרצליה וכפר סבא, אחוז השכירים שעמד לרשותם רכב חברה היו גבוהים יותר יחסית לשאר הישובים, בעוד בבני ברק נרשם האחוז הנמוך ביותר.