הצעת חוק חדשה להגדרת מוסדות פיננסיים כגופים ציבוריים בהקשר לחובת הגינות ושמירה על זכויות אדם, הונחה אתמול (ב') על שולחן הכנסת על ידי יו"ר ועדת הכספים משה גפני, מוסי רז (מרצ) ואח'. זאת במטרה להבטיח כי הגופים הללו יפעלו בהגינות מול לקוחותיהם, ובכלל זה אל מול מעסיקים ועובדים. מוסדות פיננסיים לפי הצעת החוק יכללו את הבנקים, קרנות הפנסיה, קופות הגמל ומכשירים פיננסיים.
כך, למשל, בעת קביעת תנאי השירות המוצעים או הניתנים ללקוח, מוצע לאסור על גוף פיננסי להפלות בין לקוחות על רקע גזע, דת, לאום, ארץ מוצא, מין, נטייה מינית, השקפה, השתייכות מפלגתית, מעמד אישי או הורות. בנוסף מוצע לאסור על גופים פיננסיים לפגוע בפרטיות של לקוחותיהם.
פסיקת בית המשפט העליון הכירה בקיומם של גופים דו-מהותיים, שהנם למעשה סוג שלישי של גופים, נוסף על הפרטיים והציבוריים, ומוטלות עליהם חלק מהחובות של גוף ציבורי. עניין זה נקבע לרוב לפי מידת קרבתו של הגוף לרשות מינהלית מבחינת מאפייניו, תפקידו, מעמדו בציבור, היקף פעילותו, סוג השירותים שהוא נותן ומידת הפיקוח הממשלתי עליו. כעת מוצע להחיל את החובה לשמור על זכויות אדם גם על מוסדות פיננסיים, לאור הממשק ההדוק שקיים ביניהם לבין תושבי המדינה.
"המאפיינים הציבוריים של מוסדות פיננסיים מחייבים אותם לנהוג בצורה מכבדת כלפי לקוחותיהם, והם מחייבים אותם להבטיח את זכויות הבסיסיות של הלקוחות", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "החובה של מוסד פיננסי לכבד את לקוחותיו אינה תלויה בהסכם בין הבנק ללקוח. חובה זו היא כללית, ויש לפרשה לאור עקרונות החקיקה והפסיקה ביחס לכבוד האדם".
במסגרת הצעת החוק, הובהר כי מוסדות פיננסיים הם בעלי תפקיד ציבורי חשוב ומהותי, וככאלה אסור להם להפלות בין לקוחותיהם או לפגוע בזכות לפרטיות של לקוחותיו. "סוגיה זו חשובה במיוחד משום שמוסדות פיננסיים מחזיקים במידע קריטי על כל אדם העושה בהם שימוש או פועל מולם, ויש להבטיח שהם לא יעשו שימוש לרעה במידע זה", צוין בדברי ההסבר.