בית הדין לעבודה בבאר שבע חייב בשבוע שעבר את קרן הפנסיה לשלם להורים שכולים קצבת שארים רטרואקטיבית במעמד של הורים נתמכים.
גל שפירא ז"ל נפל בפיגוע התאבדות בעת שירותו הצבאי במחסום ארז בינואר 2004. הוריו נענו בשלילה לבקשה שהגישו לקרן הפנסיה בה בנם היה מבוטח להכיר בהם כהורים נתמכים, לאור העובדה שבנם המנוח תמך בהם מבחינה כלכלית, ולקבל קצבת שארים החל ממועד נפילתו.
בית הדין דחה את טענת קרן הפנסיה לפיה ההורים חתמו על טפסים שהם מוותרים על זכאותם, לאחר שהוכח שלא היה ולא נברא. כך, לאחר קיום הוכחות בהליך המשפטי, הודיעה קרן הפנסיה שבקשתם של ההורים התקבלה, והם מכירים בהם כ"הורים נתמכים", ושהם זכאים לקצבה חודשית בגובה 780 שקל כל אחד. עם זאת, לטענת הקרן ההורים זכאים לקצבה רק החל ממאי 2010.
"לא ברור מדוע חישבה קרן הפנסיה את זכאותם של ההורים לגמלה רטרואקטיבית רק מחודש מאי 2010, והיא אף לא נימקה זאת בהודעתה", ציין בית הדין בהחלטתו.
חותמת בג"ץ
בית הדין הארצי לעבודה קבע בעבר הלכה, שקיבלה חיזוק על ידי בג"ץ [3514/07], לפיה "הוראות וזכויות שאינן קשורות לנתוניו האישיים של העובד אינן מתיישנות כלל למעשה, שכן עילת התביעה בעניינן מתחדשת מדי חודש. היום הקובע בגינן הוא היום בו היתה אמורה הגמלה להשתלם, ולפיכך ניתן בכל עת לתבוע סכום גמלה שלא שולם בחודש מסוים, עד לחלוף שבע שנים מהמועד בו היתה אמורה להשתלם".
משמעות הדבר היא שההורים זכאים בכל חודש וחודש מחדש לתבוע את הקצבה, אולם רטרואקטיבית הם זכאים ל-7 שנים בלבד.
כך נדחתה תביעתם של ההורים לקבל את הקצבה ממועד נפילתו של בנם, ונפסק שהם זכאים לקבלת הקצבה רטרואקטיבית החל מאפריל 2009, בתוספת הפרשי הצמדה וריבית עד למועד התשלום.
מאחר שקרן הפנסיה לא נתנה כל הסבר לחישובים על פיהם הפחיתה את הזכאות לקצבה, וניתן היה לחסוך את הדיון, היא חויבה בהוצאות משפט גבוהות בסך 15,000 שקל, נוסף על שכר טרחת עורך דין בגובה 3,000 שקל.
[ק"ג 12892-04-16]