קנס עונשי בסך כמיליון שקל הוטל לאחרונה על חברת ניקיון בעקבות הפרת זכויות של ארבעה עובדים – כך דיווח אתמול (ג') משרד העבודה והרווחה.
במסגרת הסדר טיעון, הוטל באופן אישי על מנהל החברה קנס בסך 40,000 שקל, וקנס נוסף בסך 116,800 שקל יוטל עליו במקרה בו הוא שוב יפר את זכויות עובדי החברה במהלך השלוש השנים הקרובות.
נזכיר כי בנובמבר 2017 דחה בית הדין הארצי לעבודה ערעור שהגיש מעסיק על החלטת בית הדין לעבודה בתל אביב לחייבו בקנס עונשי בגובה מיליון שקל. בית הדין הארצי ציין אז בהחלטתו שאכן מדובר בסכום גבוה, אך יש לזכור את רצף העבירות בהן הורשע המעסיק שנועדו להשגת יתרונות כלכליים, ולכן העונש בגללן אמור להיות אפקטיבי גם בהיבט הפגיעה המשמעותית בכיסו של המעסיק.
קראו עוד במעסיקולוג:
* הרגולטור איים בקנס של חצי מיליון שקל בעקבות הפרת איסור העסקה בשבת
* קנס על חברות ביטוח ששיווקו כיסוי ביטוחי להטרדה מינית במקום העבודה
* קנס בגובה כ-900,000 שקל לעמותה שלא הפקידה את כספי הפנסיה של העובדים
בעקבות חקירה של האגף לאכיפה פלילית במינהל הסדרה ואכיפה, נמצא שהחברה והמנהל העומד בראשה ביצעו במשך מספר חודשים הפרות של חוקי עבודה סוציאליים – אי תשלום שכר מינימום לעובדים, ניכוי כספים מתלושי שכר העובדים ואי העברתם ליעדם, וכן אי תשלום פדיון ימי חופשה. בנוסף לעבירות הללו, החברה פעלה כקבלן שירותי ניקיון ללא רישיון קבלן, בניגוד לחוק העסקת עובדים על ידי קבלן כוח אדם.
"הרתעה כלכלית ואפקטיבית"
"הצדק עם המאשימה (המדינה – מעסיקולוג) בכל הקשור לערכים החברתיים המוגנים, שנפגעו כתוצאה מהתנהלותה של הנאשמת (החברה – מעסיקולוג)", ציין בהחלטתו בית הדין לעבודה בתל אביב. "המסקנה המתבקשת מכך היא כי יש להחמיר בענישת הנאשמת באמצעות הטלת קנסות גבוהים, שיהוו הרתעה כלכלית אפקטיבית".
"לא תמיד בתי הדין לעבודה נותנים דגש מספיק לערכים החברתיים המוגנים שנפגעו במסגרת הפרת חוקי העבודה שאנו אוכפים, ולעתים קיימת סלחנות כלפי מבצעי עבירות שמובילה לפגיעה בהרתעה", אמרה בתגובה לפסק הדין עו"ד גלי לוי, התובעת הראשית. "גזר הדין המשמעותי, לצד האמירה ברורה שיש מקום לקנסות גבוהים שיהוו הרתעה כלכלית אפקטיבית, הוא חשוב. בפרט שהמדובר בהפרה משמעותית של מספר חוקי עבודה. אנו פועלים ונמשיך לפעול להעלאת רף הענישה ומיצוי הדין. זאת, על מנת שהעסקה עבריינית שבמסגרתה אף קיימת פגיעה בזכויותיהם של עובדים בכלל ואוכלוסיות מוחלשות בפרט – לא תהיה כדאית ולא תהווה חלק משוק העבודה הישראלי".