בעלי קופה מרכזית לפיצויים רבים אינם מודעים לדד-ליין שנקבע ל-31 בדצמבר 2018 על ידי רשות המסים, לצורך העברת הצהרה להנהלת קופה מרכזית לפיצויים לפיה הם אכן מעסיקים עובדים. מעסיק שלא יגיש את ההצהרה עד לדד-ליין האמור, צפוי לספוג ניכוי מס במקור בשיעור של 40% מיתרת הכספים המצויים בקופה.
<< עדכון: ב-06/03/18 נדחה הדד-ליין ל-31 במרץ 2019 – לחצו לצפייה >>
אך לפני הכל – קצת רקע: קיימים שני סוגים של קופות לפיצויים. האחד הוא קופה אישית בה מופקדים הפיצויים הצפויים לעובד ספציפי, והשני הוא קופה מרכזית בה הופקדו הפיצויים הצפויים לכלל העובדים.
עוד במעסיקולוג:
* בית הדין הארצי: מתי מותר לעובד להקליט בסתר מעסיק או קולגה?
* תובע סדרתי: טוען ליחסי עבודה עם הלקוח, וזוכה בפיצויים
* 12 כללי הפסיקה לעריכת שימוע לפני פיטורים
* בית הדין לעבודה פסק: חובת שימוע לפרילנסר
מאז שנות ה-60, העדיפו מעסיקים רבים להפקיד את הכספים בקופה מרכזית לפיצויים על פני האפשרות של קופה אישית. המעסיק הפקיד את פיצויי הפיטורים לקופה באופן שוטף מדי שנה על מנת להימנע מהוצאה חד פעמית ובלתי צפויה כאשר התרחשו הפיטורים בפועל, ועל הכספים הללו ניתנה הגנה מפני נושים על מנת להבטיח את זכויות העובד.
משיכת הכספים מקופת הגמל על ידי המעסיק חויבה במס, ונקבע ששיעור ניכוי המס במקור בעת משיכה יעמוד על 40%. המעסיק הנו למעשה הבעלים והמוטב בכספים המצויים בקופה, ולכן חובת תשלום הפיצויים לעובד נותרת בידו.
המושכות עוברות לאוצר
החל משנת 2005 הועברה האחריות לניהול ולתפעול קופת הגמל לאגף שוק ההון במשרד האוצר, אולם דיני המס נותרו כפי שהיו, וחלו גם על קופה מרכזית לפיצויים.
המטרה היתה שבעקבות השינויים המשק יעבור לקופות אישיות, אך הדבר לא קרה בפועל. מסיבה זו הוביל אגף שוק ההון שינויי חקיקה, ובשנת 2008 הפכו קופות הגמל למוצר פנסיוני בלבד, והכספים הצבורים הותרו למשיכה רק בגיל פרישה. כך גם נחסמה הפקדה הונית נוספת אל קופה מרכזית לפיצויים.
החל מינואר 2012 לא ניתן היה להפקיד כספי פיצויים לקופה מרכזית גם עבור עובדים שהופקדו עבורם כספים עד סוף 2007, ומאז לכל עובד חייבת להיות קופה אישית לפיצויים הרשומה על שמו.
בדיקת תביעות משפטיות
על מנת להסדיר את השימוש בכספים הצבורים בקופה מרכזית לפיצויים, פרסמה רשות המסים בדצמבר 2016 חוזר מס הכנסה בנוגע ליתרות הצבורות בקופה מרכזית לפיצויים.
על פי הוראות החוזר, על המעסיק לבדוק אם קיימת תביעה משפטית בנוגע לכספי פיצויים של אחד מעובדיו שהופקדו עבורו כספי פיצויים עד סוף 2007. במקרה בו קיימת תביעה כזו שטרם נסתיימה, עליו לייעד סכום בקופה המרכזית לפיצויים למטרה זו.
בנוסף נדרש המעסיק לבחון את חבות הפיצויים לכלל העובדים שהפקיד עבורם כספים עד סוף 2007, ואת היתרות העומדות לזכותם בקופות אישיות על שמם. במקרה בו חבות המעסיק עולה על הזכויות הצבורות של העובדים – יש לייעד סכום בקופה המרכזית לפיצויים למטרה זו.
עוד קובע החוזר הוראות הנוגעות למצב בו קיימים סכומים עודפים בקופה מרכזית לפיצויים, אך רק במקרה בו המעסיק רשום כבעלים של הקופה.
הצהרה או ניכוי מס
החוזר מטיל חבות על הנהלת קופת הגמל להודיע לבעלי קופה מרכזית לפיצויים שלא ניתן לנהל אותה על ידי מי שאינו מעסיק עובדים.
בעליה של קופה מרכזית לפיצויים נדרש להגיש הצהרה להנהלת קופת הגמל שהוא אכן מעסיק עובדים ופועל על פי הוראות חוזר זה.
במקרה בו לא תתקבל הצהרה כאמור עד ה-31 בדצמבר 2018, יראו את הסכומים הצבורים בקופה כאילו התקבלו באותו יום, והנהלת הקופה תנכה את המס שהמעסיק חייב בו בהתאם להוראות הניכוי במקור, והיתרה תופקד במסלול השקעה זהה לזה שהיה בקופה האמורה.