ציפיות שכר הוא נושא רגיש במהלך גיוס עובדים. הצדדים מנסים למצוא את קו התפר בין הריאלי למוגזם, ועל מנת להתרשם ולאמוד את מצבם – לא פעם גם המעסיק וגם המועמד מעוניינים לדחות את העלאת הנושא על מנת לדעת מהו גבול הגמישות שהם מוכנים לגלות.
בשנים האחרונות מועמדים מבקשים לדעת כבר במעמד הזימון לריאיון מהו טווח השכר על מנת להחליט אם הם מעוניינים להשקיע מזמנם בתהליך המיון, שהופך עם הזמן ליותר ויותר תובעני. המעסיקים מצידם נוהגים להשאיר את הקלפים צמודים לחזה, ושואלים את המועמד בתגובה מהן ציפיות השכר שלו.
התשובות לשאלה הזו הן רבות ומגוונות, ולעתים יש להן השלכה דרמטית לא רק על השכר העתידי של המועמד במידה ויתקבל, אלא גם על הרושם שהוא יוצר הן מבחינה פרסונלית והן מבחינה מקצועית.
יהיו שינקבו חד וחלק בסכום מסוים, לרוב גבוה ביחס לשכר הממוצע במשרה העומדת על הפרק – עניין שעשוי להעיד על תחושת ערך עצמי גבוהה, דבר שמעסיקים אוהבים. יהיו שיציגו טווח שכר בו הם מעוניינים, מה שמעביר למעסיק מסר לפיו המועמד מעוניין במשרה ומוכן לגלות גמישות. במקרה כזה המעסיק כמובן שומע אך ורק את הרף התחתון, והמועמד יכול לשכוח משכר גבוה ממנו.
אחרים יקדימו לתשובה הסבר והצדקה בנוגע לשכר הרצוי, לעתים אף בטון מתנצל, עניין שעלול ליצור רושם של ביטחון עצמי נמוך. יהיו שישיבו שהם מעדיפים קודם לשמוע על התפקיד לפני שהם מציגים את דרישות השכר, וכמו תמיד – יהיו את אלה שיציגו תשובה מתחכמת.
אחת מחברות 40,000 הנשים בקבוצת הפייסבוק 'פורום נשים מנהלות בתעשייה', ביקשה לאחרונה לדעת מה תהיה תגובת חברות הקבוצה במקרה בו מועמד משיב לשאלת ציפיות השכר: "מיליון דולר".
אז קבלו את 30 התגובות שזכו להכי הרבה לייקים, וזכרו שהמגיבות בוחנות את הסיטואציה לא רק מנקודת מבט מקצועית כמנהלות וכמגייסות, אלא גם מנקודת מבט אישית כשכירות:
1. זו שאלה שצריכה לעבור מן העולם! מעסיק צריך להגיד כמה הוא מציע למשרה.
2. תשובה מתחכמת לשאלה מתחכמת.. אני מתעבת את השאלה הזאת. מציעים משרה, צריך להגיד כמה משלמים עליה..
3. מועמדים הרבה פעמים עלולים לפרש את זה כחוסר ניסיון או חוסר מקצועיות של מגייס (כאילו הוא לא בטוח כמה מגיע למשרה כזו, ואולי יקבל מהמועמד אינדיקציה).
4. בעצם מה מטרת השאלה?? למועמדת זו שאלה מכשילה…! אם אבקש גבוה מדי, אולי יפסלו את מועמדותי…אם אבקש נמוך מדי זה לא באמת מה שרציתי…ואשאר מתוסכלת. די עם השאלה המיותרת …הרי מעסיק יודע מה רמת השכר שהוא רוצה לשלם, ומכאן אפשר לנהל משא ומתן.
5. אני לא שואלת כזו שאלה אף פעם. נוהגת להציג את המשרה מא' ועד ת', כולל תקציר על אופי הארגון והאנשים והממשקים המקצועיים הרלוונטיים למועמד, מציינת מפורשות את השכר והתוספות הנלוות, ומבקשת אישור מהמרואיינת שמתאים לה. רק לאחר אישור שלה מתקדמים. על שאלה טיפשית מקבלים תשובה טיפשית.
6. בתור מנהלת משאבי אנוש שמגייסת המון, אני מאוד אוהבת את התשובה הזו. זה מעיד על המון דברים בעיניי – אדם עם שאיפות שרוצה להרוויח המון, וזה מצויין. שתיים חוש הומור זה תמיד טוב וראייה חיובית בחיים. התשובה הזו לגמרי לא מורידה מהבן אדם. להיפך.
7. זאת שאלת שמתאימה לריאיון טלפוני, בו מתבצע מיון מאוד קשוח. לראות אם המועמד נמצא בטווח השכר המוצע. כשמגיעים לריאיון פרונטלי אמורים לנהל מו"מ בטווח הידוע מלכתחילה לשני הצדדים. תשובה של "מיליון דולר "היא לא משעשעת, לא מעידה על חוכמה יתרה, לא מקדמת את המועמדת בשום צורה שהיא.. חבל לבזבז את הסיטואציה היקרה מפז – ראיון בטיזינג ובהתחכמות שאולי תעלה לנו באובדן המשרה.
8. אני לא מגייסת מוסדית אלא רק לעסק שלי, אבל עם תשובה כזו – מדפדפת, הזמן קצר המלאכה מרובה, ומי שלא רציני שיתחפף ויפסיק להפריע.
10. אבוי למראיינות כאן ששופטות מועמדת על בסיס תשובה זו. אמנם זו עבודתכן, אך המעמד של ריאיון עבודה הוא מעמד משנה חיים!!! לא משנה כמה כשרונית חכמה ומלומדת את תהיי – תמיד זה יהיה מרגש ומביך. צריך לשפוט מועמדת על סך כישוריה וההתרשמות הכללית. המשפט הזה יכול להעיד על שאפתנות, הומור ואולי סתם התרגשות. תהיו נחמדות…. הן כבר טרחו להגיע.
11. האמת, זו תשובה מטופשת וילדותית. מצד שני, לא כולם יודעים לנהל מו"מ, בייחוד אגב נשים ואמהות, אז למה מראש לא ללכת לטובת המועמדים, ולהיות שקופים בנושא השכר בשלב המוקדם ביותר שניתן בתהליך המיון? בעוד שבתחומים מסוימים השכר הוא ידוע מראש – באחרים מועמד יכול לעבור מספר שלבים עד שיגלו לו את הסוד הגדול. זה מתסכל גם עבור מי שזוכה להגיע לרגע המרגש, ומגלה שכל המאמץ הושקע לחינם כי הצעת השכר לא מתאימה, וגם עבור מי שנפל בשלבים מקדימים, ואפילו לא יודע שההצעה לא היתה רלוונטית. בטוחה שגם תהליך המיון היה מתקצר, אם נתון משמעותי כמו שכר היה נחשף בשלב ראשוני, וזו גם המגמה בחברות מתקדמות.
12. אפשר לתת למועמד הצעת שכר בהתאם למה שתיקצבתם לאחר סקרי שכר כמובן והסתמכות על מידע מבוסס. מקסימום תציעו יותר ממה שהמועמד רצה ותרוויחו עובד מרוצה, או לחילופין תציעו מעט ומועמד שמעוניין ינהל מו"מ.
13. מבינה שזו תגובה שנובעת ממבוכה ומרצון להקליל את הסיטואציה. אחד הדברים החשובים בעיני בראיונות, זה לא להיתפס למשפט אחד או תשובה אחת. ראיון הוא מכלול שלם, ולא אחרוץ דין על בסיס תשובה אחת.
14. אני לא אוהבת את הדברים האלה בכלל. אני מתחילה לחשוש לגבי רצינות המועמד/ת. אם יגיד: ״תשמעי, אולי מיליון היה מספק אותי, אבל בריאליה אני רוצה x" – זה מקוטלג אצלי להומור. עקרונית, אני עושה המון המון הנחות פה בגלל biases השונים והמשונים, אז אין לזה השפעה ממשית חוץ מרושם.
15. זו שאלה מתחכמת, ועוד יותר מזה מכשילה.
16. אין מה לשאול מועמד מה ציפיות השכר שלו. אדם הגיוני תמיד ישאף גבוה, לא ברור למה ממשיכים להתעקש ולשאול את השאלה הזו.
17. מעסיק שמפרסם משרה יודע מצויין כמה הוא יכול או רוצה לשלם. תהיו הוגנים, אחרי שיחה קצרה פשוט תגידו כמה תכננתם לשלם. אם מועמד ירצה להתמקח, תוכלו לנהל משא ומתן קטן. אבל בחייאת! מספיק עם משחקי ה"נדמה לי" המיותרים האלה.
18. רדו קצת מהעץ. תהיו עם הומור. הרי ממילא אתם תתנו מה שתתנו ולא מה שמצפה. תעיפו את השאלה המיותרת הזו, שלא אומרת כלום. וכל הכבוד למועמד שאומר מיליון דולר. הוא בעל ביטחון ולא עסוק באם כן או לא.
19. שאלה מיותרת. אני יודעת מה ציפיות השכר שלי וכמה הרווחתי בשכר האחרון. מה התפקיד מציע? למה לשאול מה הציפייה? תנקבו בסכום ומשם אפשר לנהל מו"מ בהתאם לציפייה.
20. מה שבאמת עצוב, שלצערי כמעט ורק נשים לא יודעות לענות על השאלה, גברים יודעים בדיוק כמה הם רוצים ושווים. בשנים האחרונות בא לי להגיד לכל אחת כזו – אל תגמגמי, תעשי שיעורי בית מה ריאלי ומה הגבולות שלך, ותגידי מה הציפיות! זו עוד אבן בדרך של פערי השכר, המעסיק מחליט כמה לשלם.
21. על תשובה כזאת אני אענה בהומור, ואשאל שוב כדי להסביר את הרציונל. לא פוסלת אף אחד על תשובות מתחכמות (אחרת הייתי פוסלת 60% מהאנשים על תשובות / שאלות מתחכמות שאנשים שואלים מלצריות).
22. אין מספר אחד שאותו אנחנו נותנים לכל מי שיתקבל. יש טווח אפשרי שבהתאם לפרמטרים שונים כמו שנות ניסיון, תארים מתקדמים, רמת מומחיות בתחום בהשוואה ליתר הצוות וכדומה ייגזר השכר שנציע.
23. הארגון יודע כמה הוא מתכנן לשלם בגין המשרה, כך שהשאלה מיותרת ומעמידה במבוכה את המרואיין.
24. שיטות הגיוס עצובות מאוד בעיני. שאלות לאקוניות, מתחכמות, חודרניות צולבות ועוד. מה באמת ניתן להבין על המועמד שמולך מהן? כלום ושומדבר. מה עם אינטואיציה קצת של המעסיק / מגייס? קצת חוש שישי? להסתכל למועמד בעיניים, להרגיש אותו – שפת גוף. כנראה שלרוב המעסיקים אין את החושים האלה, לכן הגענו למה שהגענו היום.
25. תשובה מרגיזה ומתחכמת, אבל הייתי ממשיכה לנסות להבין את ציפיות השכר. מסבירה את הרציונל – "בלי ציפיות השכר אני לא אוכל להתקדם בתהליך / לא אוכל להעביר את קורות החיים ולכן אשמח לדעת אפילו טווח, ולא תשובה מדויקת". אחר כך אחליט מה את עושה עם המועמד על סמך הראיון וציפיות שכר.
26. מסכימה שזו תשובה מתחכמת, אבל זו חד משמעית שאלה מכשילה ואפילו מקטינה. הרי למראיין יש את רמת השכר שמציע המעסיק, למה לא לשים את זה על השולחן הרי לכל משרה יש עוד מיליון מדדים נוספים שיכריעו את הכף, ולכל מועמד יש את שיקול הדעת בשביל להחליט אם מתאים או לא. אף מועמד לא יבזבז את זמנו על ראיון שמלכתחילה לא רלוונטי עבורה. אז שימו את הנתונים על השולחן זה, משרת את המטרה של שני הצדדים.
27. אף פעם לא חשבתי לענות את זה, הייתי בראיונות הקודמים שלי מסתבכת עם התשובה. אבל לעומת זאת, עניתי על מה התכונה הפחות טובה "שקרנית", כי וואלה נמאס מהפלצנות הנוראית של משאבי אנוש שחייבים לעבור על השאלות בטופס ולא לקלוט מי האדם שמולו. תמיד עניין השכר מעורר מבוכה. חבל לפספס מועמד בגלל משפט אחד.
28. נניח שהיום אני מרוויחה k. מחפשת להתמקצע בתחום טיפה שונה, יודעת שהשכר שלי ייפגע בשלב הראשון, ומוכנה להתפשר על k-5,000. בשאלת ציפיות השכר יש לי קושי לענות. אני יודעת ששווי השוק שלי הוא k, ואני יודעת שיש לי פחות ערך באזור שאין לי בו ניסיון ספציפי והמשמעות היא ירידה. זו שאלה שמבטלת ניואנסים, שיוצרת מבוכה.
29. אם אני מגייסת חיצונית אזי מייעצת למועמד לא לענות כך בשום אופן באף סיטואציה. זו תשובה טיפשית שלא מעידה על חוכמה יתירה, ויכולה להרוס את סיכוייו בתהליך. כמגייסת בארגון, עדיין הייתי אומרת לו – ובכל זאת, מה הציפיות הראליות? אך היו יורדות לו נקודות רבות אצלי. מועמדים לא מבינים שהשאלה הזו היא חלק מהראיון, הן הטלפוני והן הפרונטלי. חייבים להיות מוכנים עם תשובה כששואלים אותך את השאלה הזו.
30. זו לא שאלה ששואלים רק בישראל. גם מועמדים בחו"ל בשלל מדינות נוהגים לציין מה ציפיות השכר שלהם. מאידך בצד השני חברות מציינות (גם בפרסום מודעה) מה השכר או הטווח שהן משלמות למשרה. בארה״ב נהוג במשרות לרשום מהו השכר שיתקבל, ובדרך כלל הוא גמיש ויש מקום לעלייה בהתאם לכישורי וניסיון המועמד. במדינות רבות בחו"ל, כולל בארה"ב, מקובל לשאול מה השכר הנוכחי, ואף לבקש טופס W2 כדי לקבל הוכחה.