ועדת המדע והטכנולוגיה של הכנסת קיימה אתמול (ג') דיון בנוגע לתכנית הלאומית לקידום תחום התחבורה החכמה, במסגרתה הוצג על ידי התעשייה האווירית פרויקט לצורך פתרון להסעת נוסעים מכניסות ערים גדושות ובמרכזי ערים, באמצעות קפסולה שמרחפת מעל הנוסעים בכבישים ואוספת בין 2 ל-4 נוסעים. "המערכת יכולה להסיע בין 7,200 ל-14,400 איש מנקודה לנקודה בשעה", אמרה סיגלית ארבל, נציגת תע"א. "אנחנו בשלב מתקדם של הפיתוח ואנחנו במגעים מתקדמים עם מספר ערים לשילוב".
"אנחנו לא מדברים רק על חדשנות טכנולוגית, אלא גם חדשנות התנהגותית", הסבירה ענת לאה בונשטיין, ראש מנהלת תחליפי דלקים ותחבורה חכמה, העומדת בראש התכנית.
"אין מספיק נוסעים בקארפולים (נסיעות שיתופיות – מעסיקולוג)", ציין אבי בר, נציג Waze carpool. "לחנך את הנהג להשאיר את הרכב שלו בבית זו לא משימה קלה, למעלה מ-200,000 איש בישראל משתמשים בלוחות נסיעה בצורה לא כל כך יעילה ואנחנו מנסים לייעל זאת. היום הודענו על פיצ'ר חדש שמאפשר לנהגים ונוסעים לתאם נסיעה חינמית לגמרי, נסיעות שיתופיות הינן אתגר חשוב".
"הבעיה מרכזית היא התלות שפיתחנו ברכב הפרטי", אמר ח"כ דב חנין (חד"ש). "המשבר הוא חברתי, מערכת התחבורה בישראל דומה למערכת תחבורה מהמאה ה-20. אני מקווה שנתקדם לתחבורה ציבורית חכמה שתוכל לשבור את משבר התחבורה".
"אנחנו מתנגדים להטלת אגרות על נסיעת רכבים במרכזי הערים", הבהיר ד"ר שי סופר, המדען הראשי במשרד התחבורה. "לא נכון שאדם שמגיע מהפריפריה ישלם כסף כדי להגיע לעבודתו".
"העדיפות בפרויקט הנתיבים המהירים בערים תהיה לקארפולים", הודיעה הילה חדד, סמנכ"ל מנהל התשתיות במשרד התחבורה. "אנחנו בוחנים טכנולוגיה לזיהוי קארפולים, כך נאפשר רק למי שנוסע ברכב מלא ליהנות מהטבת נתיב פנוי".
"במבחן העשייה משרד התחבורה מקבל 10, אך במבחן התוצאה אנחנו עדיין לא מצליחים להתמודד עם המצב בכבישים, אולי זה נובע מהקצב", סיכם יו"ר הוועדה, ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה). "כל שנה קלנדרית בעידן הטכנולוגי היא שנת אור, אנחנו צריכים להיות מאוד זריזים בהחלטות וביישום. נקיים בעוד כחצי שנה ישיבת מעקב נוספת ונשמח לרדת קצת יותר לפרטים של עבודת הצוותים ולשמוע פירוט על הנעשה".
פטור ממס בנסיעה שיתופית לעבודה
נזכיר כי לפני חודש הוגשה הצעת חוק לעידוד נסיעה שיתופית לעבודה, במסגרתה מוצע שנסיעות שיתופיות ייהנו מפטור ממס הכנסה, מע"מ ותשלום לביטוח לאומי. מטרת הצעת החוק הינה לעודד נסיעה שיתופית ברכב פרטי שלא למטרת רווח, בו משתתפים הנהג והנוסעים בעלות הנסיעה.
יותר ויותר אפליקציות מציעות שירות לאנשים שמעוניינים בנסיעה שיתופית, והן מאפשרות להם לאתר בקלות שותפים פוטנציאליים ולחלוק בהוצאות בקלות ובנוחות. שתי האפליקציות הפופולריות Waze ו- Moovit, הצטרפו לאחרונה גם הן לחגיגה והן מאתרות אנשים שנוסעים לעבודה במסלולי נסיעה דומים ובשעות חופפות, ומחברות ביניהם.
רכב מעופף? יש דבר כזה!