הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי אישרה אתמול (ג') מספר עדכונים בתקנון לדוגמה למניעת הטרדה מינית במקומות עבודה, שמעסיקים מחויבים לפרסם לידיעת העובדים. הפעם האחרונה בה עודכנו התקנות הללו היתה לפני כ-20 שנה.
בעקבות תיקון מס' 10 לחוק למניעת הטרדה מינית, המכונה "חוק הסרטונים" (ראו מסגרת), נוספה לרשימת ההתנהגויות הנמנות בתקנון כמהוות הטרדה מינית גם "פרסום תצלום, סרט או הקלטה של אדם המתמקד במיניותו, בנסיבות שבהן הפרסום עלול להשפיל את האדם או לבזותו, ולא ניתנה הסכמתו לפרסום".
קראו עוד במעסיקולוג:
* המנהלת הטרידה מינית את העובד, המעסיק חויב בפיצוי בגובה 45,000 שקל
* הצעת חוק: חובת מינוי אחראי על הטרדה מינית בכל מקום עבודה
* קנס על חברות ביטוח ששיווקו כיסוי ביטוחי להטרדה מינית במקום העבודה
* בית הדין לעבודה: "הנחת יד על כתפה או גבה של עובדת יכולה להיחשב כבלתי הולמת"
נוספו מספר דוגמאות להקשרים בהם התנהגויות מסוימות יחשבו להטרדה מינית, גם אם האדם אליו הופנו לא הראה שאינו מעוניין. מעתה ואילך יצוינו בהקשר זה גם – משתקם במסגרת תעסוקה; אדם עם מוגבלות המועסק במפעל מוגן; אדם שהפניה אליו נעשית מצדו של עובד ציבור תוך מילוי תפקידו או בקשר אליו ותוך שימוש לרעה בסמכותו; וכן אדם שמצוי במסגרת של הדרכה או ייעוץ של כהן דת או של מי שמתחזה להיום כהן דת או של אדם הידוע או המציג את עצמו כבעל סגולות רוחניות מיוחדות. והכל בנסיבות של ניצול יחסי מרות או תלות.
מי מחויב לפרסם תקנון?
על פי התקנות למניעת הטרדה מינית (חובות מעסיק), מחויב כל גוף או מוסד המעסיק מעל 25 עובדים לפרסם במקום העבודה תקנון, המיידע את כלל העובדים בסעיפי החוק למניעת הטרדה מינית. על התקנון לכלול בין היתר התנהגויות שאסורות על פי חוק וכן דרכי התמודדות וטיפול במקרים של הטרדה מינית במקום העבודה, לרבות בעלי תפקידים רלוונטיים בארגון ודרכי הגשת תלונה.
התקנות כוללות תקנון לדוגמה, בו משתמשים המעסיקים כבסיס למסמך שיפורסם לעובדים, תוך ביצוע ההתאמות הנדרשות. המעסיק רשאי להוסיף סעיפים והתייחסויות משלו למסמך.
לאור בקשות נוספות לתיקונים שהועלו על ידי הנוכחים בדיון, הבהירה יו"ר הוועדה ח"כ עאידה תומא סלימאן שהתיקונים המוצעים מתבססים על תיקוני חקיקה שכבר בוצעו. "בשנים האחרונות בוצעו מספר תיקונים חשובים לחוק למניעת הטרדה מינית ומטרת תיקון התקנון היא להשוות את כלי העבודה למצב החוקי הקיים", אמרה תומא סלימאן. "כולנו מסכימות שיש עוד הרבה מה לשפר בשיח הציבורי, בטרמינולוגיה, באופן הטיפול בתלונות ועוד, אך בכל שינוי נוסף שנבקש לקדם יש לדון בנפרד כתיקוני חקיקה עתידיים. אי אפשר ליצור כלי עבודה באופן שאינו מתבסס על החוק".
בשבוע הבא תקיים הוועדה שולחן עגול שמטרתו לדון בתפקיד הממונות על הטרדות מיניות במקומות עבודה, תוך בחינת האתגרים והשינויים הנדרשים בהגדרות התפקיד, הסמכויות וחובת ההכשרות לממונות.