
בית הדין לעבודה בירושלים קיבל לאחרונה תביעה של עובד לקבלת גמול עבור שעות נוספות שביצע מעבר לתוספת הגלובלית הקבועה בהסכם, אולם דחה את טענת העובד לפיה העובדה שהחברה ביצעה הפרשות פנסיוניות גם מהתוספת הגלובלית מעידה על כך שמדובר בשכר יסוד.
החברה העלתה שתי טענות שנדחו על ידי בית הדין: האחת, שהעובד אינו זכאי לקבל גמול עבודה בשעות נוספות בגין שעות בהן עבד מעבר לשעות בעדן משולם הגמול הגלובלי.
טענה נוספת של המעסיק היתה שיש לערוך חישוב מחדש של זכאות העובד לגמול שעות נוספות, ולקזז מהסכום שיגיע לעובד סכומים ששולמו לו ביתר החודשים בהם לא עבד כלל בשעות נוספות, או בחודשים בהם לא הגיע למכסת השעות הנוספות שהוגדרו כתוספת גלובלית.
בית הדין הבהיר כי "ההסכמה בין הצדדים בדבר תשלום גמול גלובלי בעד שעות נוספות מטרתה למנוע את הצורך בהגשת דיווח על שעות נוספות וביצוע חישובים של גמול העבודה בשעות הנוספות, מתוך הנחה שהגמול הגלובלי מפצה באופן ראוי על השעות הנוספות שהצדדים צופים שיבוצעו על ידי העובד, ומהווה תוספת שעות נוספות הסכמית לעניין החודשים בהם העובד לא עובד שעות נוספות או עובד פחות מהשעות שלפיהן חושב הגמול הגלובלי".
כלומר, הסעד העומד לטובת מעסיק במקרה בו העובד אינו מבצע כמצופה וכמוסכם שעות נוספות אינה באמצעות שחרור מחובת תשלום חוזי לו התחייב, אלא באמצעים אחרים.
כך חויב המעסיק לשלם לעובד גמול עבודה בשעות נוספות בעד השעות שביצע מעל המכסה שנקבעה כגלובלית, כאשר תגמול כל שעה עמד על 125%.
שכר גלובלי או שכר יסוד?
העובד טען שהעובדה שהחברה גזרה ערך שעה מהשכר הכולל את תוספת השעות הנוספות הגלובלית תומכת לכאורה בגרסתו בנוגע למהות התוספת כשכר יסוד ולא כתוספת גלובלית עבור שעות נוספות.
"מסקנה זו אינה הכרחית", ציין בית הדין בהחלטתו, "שכן קיימת הוראה בהסכם הקיבוצי לפיה גם עובדים הכפופים להסכם הקיבוצי… שמקבלים תוספת שעות נוספות גלובלית… זכאים על פי הוראות ההסכם לכך שתוספת זו תילקח בחשבון לעניין הפרשות לפנסיה ופיצויי פיטורים. אם כן, בהקשר המפעלי של החברה, הכללת שעות נוספות גלובליות שכר הקובע לחישוב זכויות סוציאליות הינה בגדר הטבה, ואינה ראיה קונקלוסיבית לכך שתוספת השעות הנוספות הגלובליות היא תוספת פיקטיבית".
בית הדין לעבודה הבהיר שחוק הגנת השכר אוסר קביעת שכר עבודה שיכלול גמול שעות נוספות כחלק מסך גלובלי, אך אין הוא אוסר קביעת תשלום גלובלי נפרד בתלוש השכר עבור גמול עבודה בשעות נוספות במסגרת המותר לפי חוק שעות עבודה ומנוחה.
הפסיקה התייחסה לנושא זה בעבר, וקבעה כי "הסדר מסוג זה איננו בגדר פיקציה, ככל שהעובד אכן מועסק בשעות נוספות, ואין מדובר בהסדר פסול".
לפיכך, מותר למעסיק לשלם מראש או להתחייב מראש לשלם גמול שעות נוספות בעד מספר שעות נקוב, בכפוף לקבוע בחוק, גם אם ידוע ומוסכם שלא תמיד ובכל חודש יעבור העובד את מלוא מכסת השעות הנוספות שבעדן שולם.
[סע"ש 25942-09-13]