בית הדין לעבודה בתל אביב פסק בשבוע שעבר פיצוי בגובה 25 אלף שקל לעובדת שפוטרה במהלך חופשת מחלה וללא שימוע.
בחלוף כשנתיים, עברה העובדת ניתוח בברך, ורופא תעסוקתי קבע שהיא אינה כשירה לעבודה למשך כ-4.5 חודשים. במהלך חופשת המחלה, נמסר לעובדת שהיא ניצלה את כל ימי החופשה והמחלה ולכן היא לא תקבל יותר משכורת.
לאחר מכן, זומנה העובדת אל מחלקת משאבי אנוש בעירייה, והתבקשה לחתום על "טופס טיולים" ולהחזיר את תו החניה ואת המפתחות של הגן.
קראו עוד במעסיקולוג:
* העובד נצפה מבלה בזמן חופשת מחלה, יקבל פיצוי בשל פיטורים שלא כדין
* פדיון ימי מחלה שלא נוצלו – יש דבר כזה?
* פיצוי בגובה 20 אלף שקל לעובד שפוטר בזמן חופשת מחלה
* נדחתה הצעת החוק לקביעת דמי מחלה לעצמאים
העובדת פנתה אל העירייה וטענה שמאחר שהיא פוטרה בעודה מצויה בחופשת לידה, היא זכאית לפיצויי פיטורים, לדמי הודעה מוקדמת ולפיצוי על פיטורים בחוסר תום לב וללא הליך שימוע.
העירייה מסרה בתגובה שבשל טעות בוצעה הפסקת עבודה על ידי מחלקת גני ילדים, אולם לאחר שהתגלתה הטעות, הובהר לעובדת שבכפוף להצגת אישור רופא תעסוקתי ולהשבת פיצויי הפיטורים ששולמו לה, העירייה נכונה לחדש את יחסי העבודה בין הצדדים. עם זאת, כך טענה העירייה, העובדת סירבה להשיב את פיצויי הפיטורים ובכך מנעה את תיקון הטעות, והביעה עמדתה שאינה מעוניינת לשוב לעבודה.
פיטורים או התפטרות?
בית הדין לעבודה דחה את טענת העירייה ופסק שמדובר בפיטורים ולא בהתפטרות, מאחר שהעירייה עצמה ראתה בעובדת כמפוטרת – שהרי הוציאה מכתב הפסקת עבודה, הודיעה למוסד לביטוח לאומי על תקופת העבודה, ושילמה לעובדת השלמת פיצויי פיטורים. "דרישה לעריכת טופס טיולים מופנית לעובד שמסיים העסקה ולא לעובד שנמצא בחופשת מחלה", הבהיר בית הדין.
לאחר שהעובדת פנתה ליו"ר הוועד בשאלה לגבי זכויותיה, נאמר לה במשרדו פעם נוספת שהיא מפוטרת, וגם לאחר מכן לא נמסרה לה הודעה מתקנת.
בית הדין התייחס לכך שהעירייה עצמה הודתה בכך שלאחר שהתגלה שהעובדת פוטרה בטעות, איש לא הזמין אותה לשיחה על מנת להבהיר לה את הדברים, ואיש אף לא שוחח איתה בטלפון כדי להבהיר שחלה טעות או כדי להבהיר לה את מעמדה.
מעבר לכך, על פי נוסח המכתב ששוגר לעובדת לאחר שדרשה פיצויים, הסטטוס של העובדת בעת מסירתו הוא של עובדת מפוטרת שקיבלה פיצויי פיטורים, ונאמר במפורש שהפיטורים יבוטלו רק אם העובדת "אמורה לחזור לעבודתה".
כך נפסק שהעובדת זכאית לדמי הודעה מוקדמת בעקבות פיטוריה, ובנוסף היא זכאית לפיצוי בסך 25 אלף שקל בגין פגם בהליך הפיטורים. גובה הפיצוי נפסק בשים לב לתקופת העבודה, להתנהלות העירייה, וכן לפיטוריה בתוקפת אי כושר עקב ניתוח.
[ס"ע 1439-03-16]