בית הדין הארצי לעבודה ביטל לאחרונה את החלטת בית הדין לעבודה בתל אביב [סע"ש 20708-05-14], ופסק שמהות משרד רואי החשבון בו הועסקו העובדים השתנתה בצורה משמעותית בעקבות סכסוך שפרץ בין השותפים, ובנסיבות אלו נחשבת התפטרות העובדים לפיטורים.
החברה הנתבעת היתה בבעלות משותפת של שני רואי חשבון, בחלקים שווים. ארבעת העובדים שהגישו את התביעה הועסקו בחברה עם עובדים נוספים.
בית הדין הארצי: "באופן מהותי מקום העבודה 'התפרק' ושינה את אופיו, וגם אם החברה לא פורקה פורמלית ואפילו המשיכה לפעול בהיקף זה או אחר לזמן מה – זכאים היו העובדים להתפטר מהחברה בדין מפוטר"
במשך כשבועיים, עד ליום העבודה האחרון במשרד במתכונתו המשותפת, ניטשו ויכוחים וחילוקי דעות פומביים בין שני השותפים, והועלתה האפשרות לסיום הפעילות המשותפת, כאשר כל אחד מהשותפים מבקש לגייס למשרדו עובדים מהמשרד המשותף. בית הדין התייחס לכך שהסכסוך בין השותפים השפיע גם על יחסיהם עם העובדים, וגרם ליצירת אווירת עבודה טעונה.
בשלב מסוים החליט אחד השותפים להפסיק את הפעילות המשותפת, ופתח משרד רו"ח נפרד. ארבעת העובדים שהגישו את התביעה עברו לעבוד במשרדו החדש, ותבעו מהחברה המשותפת לשלם להם פיצויי פיטורים.
בהמשך, לאחר ששוחררו לטובתם כספי קרנות הפנסיה בהם גם מרכיב פיצויי הפיטורים שנצבר בהן, צומצמה תביעתם לחיוב החברה לשלם להם את הפרשי פיצויי הפיטורים.
"מחומר הראיות שבתיק עולה כי באופן מהותי מקום העבודה 'התפרק' ושינה את אופיו, וגם אם החברה לא פורקה פורמלית ואפילו המשיכה לפעול בהיקף זה או אחר לזמן מה – זכאים היו העובדים להתפטר מהחברה בדין מפוטר, ולבחור עם מי מבין בעלי החברה ברצונם לעבוד או אף לעבור לעבוד במקום אחר".
בית הדין הבהיר שלא הובאה כל ראייה להוכחת הטענות החמורות כנגד העובדים, שהם לקחו חלק בנטילת המחשבים מהמשרד ובגזל לקוחות.
מכתב נטול לוגו
העובדים קיבלו מכתבים מהשותף אליו לבסוף בחרו להצטרף, בהם עודכנו שהשותפות הסתיימה וניתנת להם אפשרות לסיום העבודה תוך תשלום פיצויי פיטורים, או לחלופין לעבור למעסיק החדש ברצף זכויות, תוך הפקדת פיצויי הפיטורים עד למועד סיום העבודה במשרד.
"ערים אנו לכך שהמכתבים הנ"ל לא נכתבו על נייר לוגו של המשרד המשותף, אולם אין בכך כדי לשלול את תוכנה של ההודעה", הבהיר בית הדין. "ככל שיש לשותף אחד טרוניה כנגד המצג שיצר השותף השני במכתבו כלפי התובעים, הרי שממילא עניין זה יכול להתברר במסגרת הסכסוך שביניהם, ואין הוא גורע מזכאותם של התובעים שכלפיהם נוצר המצג".
נפסק שבנסיבות המתוארות העובדים זכאים לפיצויי פיטורים מלאים, וכך נפסקו לארבעתם הפרשי פיצויים הפיטורים בסכומים הללו: 45,400 שקל, 32,200 שקל, 18,000 שקל ו-4,300 שקל.
עם זאת, מאחר שהיתה מחלוקת משפטית אם אכן קיימת לעובדים זכאות לפיצויי פיטורים, לא זיכה בית הדין את העובדים גם בפיצויי הלנת פיצויי פיטורים.
[ע"ע 69049-09-16]