בית הדין לעבודה בתל אביב חייב השבוע את שלמה חברה לביטוח, המעסיקה 140 עובדים, לשלם לעובדים פיצוי בגובה 500,000 שקל בשל הפגיעה בניסיונות ההתארגנות שלהם באמצעות ההסתדרות.
קרוב למחצית מעובדי החברה הצטרפו להסתדרות בפברואר השנה, על אף שהחוק דורש רק שלמעלה משליש מהעובדים יצטרפו, אולם החברה סירבה להכיר בהסתדרות כארגון היציג של העובדים בטענה שנודע לה שלאחר הכרזת היציגות ביטלו עובדים רבים את חברותם.
ההסתדרות טענה כי במועד בו הפכה פעילות ועד העובדים לגלויה, הסתובבה מנהלת משאבי אנוש בחברה בין המחלקות השונות, שוחחה עם העובדים בנוגע להתארגנותם, ואף איימה עליהם. בעקבות הדברים, כך נטען, שתי עובדות מבוהלות פנו בדמעות לאחת מחברות ועד ההתארגנות וביקשו להסיר את חתימתן.
אחת העובדות שפעלה לקידום ההתארגנות, ואף החתימה עובדים על טפסי ההצטרפות, משכה אף היא את חברותה בהתארגנות והחלה לפעול נגד ההתארגנות ולהחתים עובדים על טפסי ביטול בעקבות שיחתה עם מנהלת משאבי האנוש.
בשלב מאוחר יותר החלה אותה עובדת לשגר הודעות דואר אלקטרוני לעובדים, בהן טענה כי הדרך הטובה ביותר להתארגן היא באמצעות ועד פנימי, שההסתדרות מעוניינת להרוויח כסף יותר מאשר לסייע לעובדים, ואף טענה שחברי הוועד אינם פועלים בתום לב.
"לא אסלח ולא אמחל"
רק כ-3 שבועות לאחר הכרזת היציגות התקיימה לראשונה פגישה בין החברה להסתדרות וועד העובדים, ולמחרת הגישה העובדת שעברה צד 34 טפסי ביטול להצטרפות להסתדרות.
כך החלה תקופה מתוחה ביותר בחברה, שהביאה גם להכרזה על סכסוך עבודה, להצבת מאבטחים בכניסה למשרדי החברה שאסרו את כניסתם של עובדים שהצטרפו להתארגנות, וכן לאירוע חריג בו הזמינה החברה את העובדים שהחליטו לא להשתתף בשביתה לארוחת בוקר חגיגית.
באירוע זה אמר מנכ"ל החברה בין היתר: "אני לא אסלח ולא אמחל למי שיהרוס את הפעילות הזו של החברה. החשבון בו יבוא… יש הנהלה בחברה, הכל רשום והכל קיים. כל מי שצריך שנבוא איתו בחשבון – נבוא איתו גם בחשבון".
לאחר שבחן את העדויות ואת הראיות שהוצגו בפניו, פסק בית הדין לעבודה כי ביטולי החברות והפעולות נגד ההתארגנות החלו בעקבות התערבותה הפסולה של החברה. בנוסף שוכנע ביה"ד כי פעולותיה של העובדת שהפסיקה לתמוך בהסתדרות והחלה להחתים עובדים על טפסי ביטול נעשו בעידודה הסמוי, ולעתים הגלוי, של החברה. התוכן של הודעות המייל ששלחה לעובדים מצביע על קשר הדוק בינה לבין הנהלת החברה.
בית הדין לעבודה פסק כי החברה חטאה בסיכול ההתארגנות במישרין ובעקיפין, תוך הימנעות מלהכיר בהתארגנות ללא סיבה אמיתית; הפעלת לחצים על העובדים לביטול החברות; מתן לגיטימציה לפעולות נגד ההתארגנות ודה-לגיטימציה לפעולות בעד ההתארגנות; הסרת שלטים נגד ההתארגנות בלבד; אפליה של חברי ועד העובדים; מניעה מהעובדים המאורגנים להיכנס למשרדי החברה לעבוד; הטבה לעובדים שאינם חברי הסתדרות בדמות ארוחת בוקר חגיגית על חשבונה; כוונת החברה להכשיר עובדים חיצוניים כדי להחליף את העובדים ששבתו; הקשחת נהלים ושינויים בתנאי החברה; וכן התבטאויות המנכ"ל נגד העובדים השובתים.
[ההסתדרות נ' שלמה חברה לביטוח ס"ק 52024-03-16]