ועדת העבודה של הכנסת אישרה היום (ב') פה אחד לקריאה ראשונה את הצעת החוק של ח"כ יוליה מלינובסקי (ישראל ביתנו) ואח', לפיה קבלן יחויב במתן פיצויי פיטורים לעובד אם חדלה ההתקשרות בין הקבלן לבין מזמין שירות, ואותו עובד נותר לעבוד אצל אותו מזמין שירות תחת קבלן חדש. כלומר, על פי הצעת החוק הפיצויים יינתנו לעובד גם אם הקבלן העוזב הציע לו עבודה חלופית.
"מדי מספר שנים יוצאות המדינה והרשויות המקומיות במכרז, והעובדים הם כמו חבילה שעוברת מיד ליד", אמרה היום בדיון ח"כ מלינובסקי. "יש לאפשר לעובד לאפשר בחירה חופשית ונוחה, אם הוא מעוניין להישאר באותו מקום. ומה עם הפיצויים אותם צובר אותו עובד? הכסף ששייך לו, נותר אצל הקבלן הפורש. זה לא עולה לאף אחד אגורה. הכסף נמצא, וכל שנותר הוא לנתב אותו לעובד".
קראו עוד במעסיקולוג:
* "להגיד 'אנחנו לא מעסיקים עובדי קבלן אלא שוכרים שירותים' זו לוליינות מילולית"
* פיצוי בגובה 130,000 שקל בשל אפליה מגדרית כלפי עובדת קבלן
* הוכרע: גם עובדי קבלן במוסדות חינוך יהיו זכאים למענק
עם זאת, רכז תעסוקה באגף התקציבים במשרד האוצר, אביעד שוורץ, הודיע שמשרד האוצר מתנגד להצעת החוק: "להערכתנו, הצעת החוק דורשת עלויות רבות מהמדינה (במקרים בהם היא המעסיק – מעסיקולוג), אולם טרם בדקנו אותן. המעסיק מחויב להפריש 6% משכר העובד מדי חודש לצורך פיצויי פיטורים, אולם לא מחויב ובפועל לא תמיד מפריש מראש 2.33% נוספים לצורך השלמת מלוא פיצויי הפיטורים, שישולמו במידה והעובד אכן יפוטר".
יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), תהה מדוע הגיעה נציגות משרד האוצר לדיון ללא נתונים. "הצעת החוק הזאת רק עושה חסד עם אלה שכולנו מעוניינים לסייע להם, שמועסקים בעבדות, ולהערכתי אין כאן עלות כספית נוספת", אמר אלאלוף והודיע כי על משרד האוצר להציג בפני הוועדה את מלוא הנתונים במהלך ההכנה לקריאה השנייה והשלישית.
ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת) התייחס לדברי שוורץ ואמר: "דווקא אשמח אם הצעת החוק תגרום לעלות כספית נוספת, על מנת להרתיע מעסיקים לאמץ צורת העסקה כזאת".
"המדינה מתחמקת מאחריותה כמעסיק; תישאו באחריות", אמרה לנציג האוצר ח"כ מיכל בירן (המחנה הציוני). "אם אתם מתעקשים על צורת העסקה פוגענית, תדאגו שמינימום יקבל את הזכויות המגיעות לו".