בית הדין לעבודה בתל אביב דחה לאחרונה טענת עובדת לפיה פוטרה בשל היותה בהיריון, על אף שהפיטורים בוצעו בחלוף 5 ימים לאחר שהודיעה למעסיק על ההיריון ולאחר שמלאו לה 5.9 חודשי העסקה.
בדרך כלל בית הדין רואה בסמיכות זמנים כזו כמעוררת חשד, במיוחד לאור העובדה שהפיטורים נעשו זמן קצר לפני שמלאו 6 חודשים להעסקתה ואז לא ניתן לפטר אותה ללא היתר, אולם המעסיק הוכיח שהפיטורים נעשו לבקשת הלקוח וללא קשר להיריון, ולאחר שלא נמצא לעובדת תפקיד חלופי.
חשוב להבחין בין מצב בו העובדת מפוטרת בהיותה בהיריון – אך ללא קשר להיריון, לבין מצב בו היא מפוטרת בעקבות ההיריון. האיסור הראשון חל מכוח חוק עבודת נשים, והוא תקף רק לאחר 6 חודשי העסקה ולכן אינו רלוונטי לענייננו. לעומת זאת, האיסור השני חל מכוח חוק שוויון הזדמנויות בעבודה, והוא תקף החל מתהליך הגיוס והמיון של העובדת. כלומר, נאסר על מעסיק להפלות מועמדת או עובדת בשל היותה בהיריון – ללא קשר לוותק אותו צברה.
קראו עוד במעסיקולוג:
* פיצוי בגובה 70,000 שקל למועמדת שלא התקבלה לעבודה בשל ההיריון
* קוּצַץ בחצי הפיצוי שנפסק לתובעת הסדרתית שלא התקבלה בגלל ההיריון
* בית הדין הארצי לעבודה: מה מותר לשאול מועמדת בנוגע לזמינותה?
במקרה זה הוכח שעוד לפני שהודיעה העובדת למעסיק על ההיריון, כחודשיים לפני פיטוריה, נוהלה איתה שיחה בנוגע לתפקודה. בחלוף חודש נערכה לה שיחת שימוע, שבמהלכה שוב הועלו בפניה הטענות של הלקוח כלפיה.
העובדת הודתה שמי שלא רצה בהמשך העסקתה היה הלקוח, ולא המעסיק, וזאת לטענתה בשל חוסר התאמה בין כישוריה לבין התפקיד אליו שובצה. מכאן משתמע שהעובדת עצמה סבורה שאין לפיטוריה קשר להיריון.
פגם בהליך הפיטורים
"ואולם, בכך לא די, שכן שוכנענו כי נפל פגם מסוים בהליך הפיטורים, שכן החברה לא עשתה מאמצים מספקים מצידה למציאת תפקיד חלופי עבור העובדת", הוסיף בית הדין.
"יש לזכור כי שני הצדדים, העובדת והחברה, ידעו בשלב הזה כי התובעת בהריון. לפיכך, הציפייה מהמעסיקה הייתה לעשות מאמץ כן ואמיתי לאתר עבורה תפקיד שיאפשר המשך העסקתה (הדגשה במקור – מעסיקולוג), קודם לפיטורים. זכות כזו בנסיבות הנוכחיות היא זכות מוצקה, בהתחשב בכך שהשתלבותה מחדש של העובדת ההרה במעגל העבודה, היא קשה".
כך נפסק לעובדת פיצוי בסך 10 אלף שקל, כאשר השיקולים שהביא בית הדין בחשבון לקביעת גובה הפיצוי היו תקופת העבודה הקצרה, וכן העובדה שהעובדת צמצמה משמעותית את הנזק שנגרם לה כתוצאה מהפיטורים בכך שהחלה לעבוד לאחר כ-6 שבועות.
[סע"ש 41548-12-16]