ועדת העבודה והרווחה של הכנסת אישרה היום (ב') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית שהוגשה במרץ 2016, לפיה יתוקן חוק הבטחת הכנסה על מנת שגם אב יוכל לקבל פטור מחובת התייצבות בלשכת תעסוקה, במקרים בהם המשפחה זכאית לקצבת הבטחת הכנסה.
כיום שני בני הזוג מחויבים להתייצב בלשכה לצורך "מבחן תעסוקה", אולם אֵם לתינוק עד גיל שנתיים פטורה מהתייצבות, מתוך התחשבות וניסיון להקל. כעת, מוצע שאם לבני הזוג יש תינוק עד גיל שנתיים, תינתן להם אפשרות לבחור מי משניהם יהיה פטור מהתייצבות זאת.
"חוק הבטחת הכנסה מנוסח בהתאם לדפוסי תא המשפחה המסורתי, כפי שנתפסו בעת שנחקק, בלא התייחסות לשינויים שחלו בדפוסים אלה, לשינויים ביחסי הזוגיות מהשנים האחרונות, ולשינוי בתפיסה החברתית בעניין התפקידים המסורתיים של גברים ונשים בתא המשפחתי ומחוצה לו", נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק. "בשל שינויים אלה, וכדי להתאים את החוק כך שיחול גם לגבי בני זוג חד–מיניים (זאת בתנאי שהם עומדים בקריטריונים לקביעת מעמדם כידועים בציבור), מוצע לתקן את החוק באופן שזכויותיו הסוציאליות של כל בן זוג, ייקבעו בלא קשר למין שלו ולמין של בן זוגו".
מ"מ יו"ר הוועדה, ח"כ מירב בן ארי (כולנו), הדגישה כי ברירת המחדל לפטור מההתייצבות נותרת האישה, אולם בני הזוג יהיו רשאים להודיע על שינוי והחלה על האב. "זה לא מכבר ילדתי בעצמי, ומי כמוני מבינה את חשיבותו של חוק זה", אמרה.
היועצת משפטית במוסד לביטוח לאומי, עו"ד שרית דמרי-דבוש, הבהירה שבני הזוג יהיו מוגבלים לתחלופה ביניהם על הפטור מהתייצבות, ויוכלו לשנותה רק בכל 6 חודשים.
סמנכ"ל השמה בשירות התעסוקה, משה יפרח, ביקש להאריך תקופה זו לשנה: "תקופה של חצי שנה לא מאפשרת לנו השמה מוצלחת לעבודה של בן הזוג שיתייצב. בנוסף, רבים ממקבלי הבטחת הכנסה מעדיפים לקבל את הגמלה וההטבות הנוספות שמגיעות איתה, ולכן ייתכן שמי ישתלב בעבודה יעדיף לשוב ולהתייצב בלשכה, דבר שירתיע מעסיקים מהעסקה של מקבלי קצבת הבטחת הכנסה". אולם ח"כ בן-ארי לא השתכנעה: "מי יעדיף לוותר על משכורת טובה לטובת חזרה לקצבת הבטחת הכנסה מועטה? נבחן את החוק במשך שנה, לאחר מכן ידווח שירות התעסוקה לוועדה. אם חלילה ינוצל החוק לרעה, נתקן אותו".