משרד האוצר פרסם לפני מספר ימים טיוטה לתיקון תקנות הפיקוח על שירותים פיננסיים, המסדירות את נושא עמלות ההפצה במוצרים הפנסיונים, על מנת להביא להפסקת תופעת הענקת מתנות, חופשות וטיסות לחו"ל לסוכנים פנסיוניים כנגד ביצוע מכירות ועמידה ביעדים.
חברות הביטוח נהגו במשך שנים לתגמל את הסוכנים בטיסות ליעדים אטקטיביים, בהם זנזיבר, טנזניה והפיליפינים. כעת רוצים באוצר לשים לזה סוף, ולקבוע שעמלות ההפצה אשר ישולמו לסוכנים יהיו באמצעות תשלום כספי בלבד, ולא בדרך של הטבות אחרות. על מנת לאפשר לצדדים להיערך ליישום תקנות אלה, ככל הנראה תיקון התקנות ייכנס לתוקף רק ביולי 2017.
נזכיר כי ביוני השנה אישרה לקריאה ראשונה ועדת הכספים של הכנסת את הצעת החוק לניתוק דמי הניהול הפנסיוניים מעמלות ההפצה, במטרה למנוע מהגופים הפיננסיים לדרבן את הסוכנים הפנסיוניים להמליץ ללקוח על מוצרים פנסיונים שדמי הניהול שלהם גבוהים, וכך לנטרל שיקולים זרים בעת שיווק המוצר.
מורכבות המוצרים הפנסיוניים, מגוון האפשרויות והצורך בהתאמתם לצרכי העובד – בשילוב העובדה שרוב הציבור כלל אינו בקיא בעולם הפנסיה ואף נרתע ממנו – מעניקים לסוכן הפנסיוני מעמד רם ונישא בענף הפנסיה, וחוסכים רבים נוטים לתת בו אמון ולפעול בהתאם למהלכים אותם הוא מציע, בהם רכישת מוצר פנסיוני מסוים.
החברות המנהלות את קרנות הפנסיה וקופות הגמל נוהגות כיום לתגמל את הסוכנים הפנסיוניים העובדים עמן בהתאם לגובה דמי הניהול הנגבים במוצר אותו הם שיווקו.
הדבר גורם לכך שלנגד עיני הסוכן הפנסיוני עומדים שיקולים זרים שאינם בהכרח משרתים את טובת הלקוח שלו, שכן שיווק מוצר פנסיוני עם דמי ניהול גבוהים במיוחד יביא להקפצת העמלה אותה הוא מקבל. לפיכך פועלים בכנסת לניתוק הקשר בין העמלות שמקבלים הסוכנים עבור שיווק המוצר הפנסיוני לבין גובה דמי הניהול הנגבים בו.