"ללא היערכות כלכלית יהיו פיטורי עובדים והפחתות שכר" – כך הזהירה אתמול (ג') עו"ד מיכל וקסמן-חילי מהתאחדות התעשיינים, בדיון ראשון שקיימה ועדת העבודה והרווחה של הכנסת בהצעות החוק להסדרת סופ"ש ארוך בישראל, במסגרתו יום ראשון ייקבע כיום מנוחה במקום יום שישי.
"היום הזה ירסק אותנו, את הפריון ואת התפוקה. אנחנו מדינה צעירה, אנחנו עדיין צריכים לעבוד קשה", אמר נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי.
בתגובה אמר יוזם מחאת ההורים למען חופש מתואם עם הילדים, שחר תורג'מן: "הִלכו עלינו אימים עם עליית שכר המינימום, ומהלכים עלינו אימים שגם המהלך הזה יהיה נטל כבד על המשק. אבל כל גוף יידע להתמודד עם ההשלכות של פגיעה בתעסוקה של 6 ימים. זה לא הרבה. יש לשבץ את מרבית סופי השבוע הארוכים בחודש אוגוסט, כאשר מצוקת ההורים גדולה".
לדבריו הצטרף יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו): "המעסיקים נבהלים מהרפורמות, אבל לא מציינים שמקבלים הטבות מדי פעם, כמו הורדות מס. לפני הכל, כדאי שתדאגו להעסיק בצורה מכובדת את העובדים שלכם".
ח"כ אלאלוף הודיע שבכוונתו לפנות למנכ"ל משרד ראש הממשלה על מנת שיעביר המלצותיו לוועדה תוך חודשיים כדי לקדם את הצעות החוק, והדגיש שעוד צפויים לחול שינויים בנוסח הצעות החוק הנוכחי: "על המערכת להיערך לכך מבחינות רבות, לא מספיק רק לקבוע ימי חופש וזהו".
"המעסיקים קורסים תחת נטל הרגולציה"
סגן נשיא להב (לשכת ארגוני העצמאים), אורי בארי, התריע מפני נטל על המעסיקים "שגם ככה קורסים מעודף רגולציה", לדבריו. "במדינות אחרות עובדים פחות שעות, כדי לאפשר שילוב של מובטלים, וכאן אין כזאת בעיה", אמר.
ח"כ אלי כהן (כולנו), מיוזמי הצעות החוק: "העובד הישראלי הפך להיות עבד, ואת זה נתקן. אנחנו מדברים על הארכה של 6 סופי שבוע בשנה. גם אז יעמדו שעות העבודה השבועיות של עובד בישראל על 42, הרבה יותר מהעולם המערבי, שם נהוגים גם למעלה מ-20 ימי חופשה, וכאן 12".
לדברי כהן, המהלך ייעשה בהסכמה ובהידברות בין כל הצדדים: "לא נפגע במשק ונפעל באחריות. לא נשנה את מספר הימים שהתלמידים לומדים בהם ונתאים אותם לחופשות ההורים".
האם עובדי מדינה יצטרפו לחגיגה?
"הישראלים עובדים הרבה מדי, בכל קנה מידה בינלאומי. לדבר הזה יש תוצאות: עומס, לחץ ומתח בחברה", אמר ח"כ דב חנין (הרשימה המשותפת), מיוזמי הצעות החוק. "יש לזה גם משמעויות כלכליות, בדמות ירידה בפריון. בנוסף, גם לציבור שומרי המסורת מגיע יום חופשי שאינו כרוך במילוי מצוות דתיות. נהיה נחושים בקידום המהלך".
סגנית הממונה על השכר במשרד האוצר, חמוטל בן דור, אמרה כי "עובדי מדינה ועובדי המגזר ציבורי מקבלים מינימום 24 ימי חופשה בשנה, לכן מדובר על כך שסופי השבוע הארוכים יהיו על חשבון מכסת ימי החופש שלהם. בנוסף, יש בהם כאלה שעובדים פחות מ-40 שעות שבועיות כבר היום".
בן דור הביעה תמיהה: "האם גם בסופי שבוע ארוכים יקבלו המצילים 350% לשעה, כפי שמקבלים על עבודה בימי חופשה כיום?", וח"כ אלי כהן אמר בתגובה כי "לא היתה החלטה כזאת לגבי עובדי המדינה. יש מחשבה לתת ימי חופשה מדורגים".