"קשה להלין כנגד המעסיק שבחר כפי שבחר, נוכח חומרת מעשיו הפליליים של העובד" – חרף ההזדהות יוצאת הדופן שהפגין בשבוע שעבר בית הדין לעבודה בתל אביב עם הנהלת נמל אשדוד, נפסק שהיא נהגה שלא כדין בשל מספר פעולות שננקטו כנגד העובד המפוטר.
ההליך המשפטי החל לפני כ-3 שנים, כאשר נמל אשדוד הגיש תביעה נגד העובד להחזר הלוואות שונות שהוענקו לו בגובה כולל של כ-84,000 שקל.
הנהלת הנמל ביצעה ניכויי חובה שונים בגובה כ-2,600 שקל בגין מס הכנסה, ביטוח לאומי, ביטוח בריאות ועוד. "אנו סבורים כי התחייבות מעין זו, היא עניין שבין העובד לשלטונות המס ו/או גורמים שלישיים אחרים שהמעסיק לא היה רשאי לשלמם במקומו של העובד (הדגשה במקור – מעסיקולוג)", הבהיר בית הדין בהחלטתו. "הכל שעה שידע המעסיק כי העובד אינו משתכר, וזאת מבלי שהמעסיק קיבל את הסכמתו של העובד לכך, או למצער להתריע בפני העובד כי הוא עומד לעשות כן".
בית הדין: "מעסיק הבוחר לתת לעובד 'חופשות ביתר' או 'חופשות עודפות', אינו רשאי לדרוש השבת הסכום בגינן שעה שמסתיימים יחסי העבודה"
סכום נוסף שנוכה על ידי הנהלת הנמל היה "חופשה שלילית" בסך כ-2,600 שקל, שגם לגביו נפסק שהמעסיק לא היה רשאי לנכות בהתחשבנות עם העובד.
"מעסיק הבוחר לתת לעובד 'חופשות ביתר' או 'חופשות עודפות', אינו רשאי לדרוש השבת הסכום בגינן שעה שמסתיימים יחסי העבודה, ואפילו אלו הסתיימו בנסיבות העגומות שהובילו לסיום יחסי העבודה שבין הצדדים", קבע בית הדין.
התנהלות פסולה, אך לא מתערבים
ביקורת נוספת נמתחה על התנהלות נמל אשדוד בשל החלטתו לשלם במקום העובד החזרי הלוואות: "לא ברור מדוע המעסיק בחר לשלם במקומו של העובד 'החזרי הלוואות', שעה שאלה לא שולמו על ידו, ולאחר מכן לראותם כ'תוספת לחוב', ללא מתן הזדמנות לעובד לטעון בקשר לכך", ציין בהחלטתו.
על אף כל זאת, הוחלט להותיר את עניין 'החזרי ההלוואות' ואת תשלומי המסים השונים לרשויות בחישוב הסופי לחובתו של העובד, על מנת לא לאפשר לו לקבל על חשבון המעסיק סכומים שאינו זכאי להם – מצב המוגדר במשפט הישראלי כ"עשיית עושר ולא במשפט".
מהסכום האמור קוזז סך 30,000 שקל לטובת העובד במסגרת תביעה נגדית שהגיש, בעקבות החלטתו של נמל אשדוד לשלול מהעובד את הזכאות לבונוס, ולדרוש אותו בחזרה.
"קשה להלין כנגד המעסיק שבחר כפי שבחר, נוכח חומרת מעשיו הפליליים של העובד", נכתב כאמור בפסק הדין. "עם זאת, היה על המעסיק לתת לעובד הזדמנות להישמע ולשכנע בקשר לכך, בעיקר נוכח העובדה כי הבונוס מתייחס לשנים עברו (ההדגשה במקור – מעסיקולוג), אשר קדמו למועד ביצוע העבירה הפלילית".
[סע"ש 6294-09-14]