משרד הכלכלה הכריז היום (ב') על עדכון נוהל קבלת היתר לפיטורי עובדת בהיריון, וכן לצמצום היקף המשרה או לפגיעה בהכנסה לפי חוק עבודת נשים, במטרה להקל על העובדת.
כידוע, מעסיק המעוניין לפטר עובדת בהריון, או עובדים הנמצאים בטיפולי פוריות, מחויב לפנות למשרד הכלכלה לצורך קבלת היתר, ורובצת על כתפיו חובת ההוכחה שאין קשר בין הפיטורים או צמצום היקף המשרה והשכר לבין היות העובדת בהיריון או העובדים בטיפולי פוריות. במקרים בהם יוכח קשר בין השניים, מעבר לכך שהפיטורים לא יאושרו – המעסיק חשוף לתביעה משפטית בגין אפליה.
העדכון הנוכחי נעשה ב-3 היבטים:
- משך הזמן לתגובת העובדת על טענות המעסיק, העומד כיום על 7 ימים, הוארך ל-12 ימים, למעט במקרים בהם העסק חדל לפעול או כאשר העובדת מסכימה עם טיעוני המעסיק.
- לעובדת יינתן פרק זמן נוסף להגיב על טענות המעסיק בפני נציג אגף ההסדרה במשרד הכלכלה במקרה בו המעסיק העלה טיעונים חדשים בנוגע לגרסתו, העשויים להשפיע על ההחלטה.
- העובדת זכאית להיות מלווה בעת מתן התגובה לבקשת הפיטורים בנציג ארגון העוסק בזכויות בעבודה, נוסף על זכותה כיום להיות מלווה בעורך דין, על מנת לאפשר לה לקבל תמיכה וסיוע, נוספת או חלופית.
סעיף 9ב לחוק עבודת נשים מעניק סמכות לממונה על חוק עבודת נשים במשרד הכלכלה להתיר פיטורים בהתאם לחוק עבודת נשים מיום ההחלטה או רטרואקטיבית. לאחרונה פסק בית הדין לעבודה כי היא מוסמכת גם להחליט שמועד כניסת התוקף של ההיתר לפיטורי העובדת יהיה במועד עתידי. נקבע כי סמכות זו תופעל כאשר נדרש איזון בין הצורך של המעסיק לפטר את העובדת לבין היבטי תעסוקתה, שמירה על רציפות זכויות, רצף תעסוקתי והקושי במציאת תעסוקה חלופית בתקופה זו.
<< לחצו כאן לצפייה בנוסח העדכני של נוהל קבלת ההיתר לפיטורים >>