בית הדין לעבודה בתל אביב פסק בשבוע שעבר פיצוי בגובה 12 משכורות למורה, שנודע לו בתחילת שנת הלימודים שלא יוכל לשוב ללמד בתום 6 שנות חל"ת.
התובע, נאדר סרסור, שימש כמורה לכימיה בחטיבה העליונה בג'לג'וליה. בשנת 2008 נבחר סרסור לכהן כראש עיריית כפר קאסם, ובמהלך כהונתו קיבל ממועצת ג'לג'וליה אישורים לחל"ת שנה אחר שנה, כאשר איש לא הסב תשומת לבו לכך שתקופת החל"ת מוגבלת לשלוש שנים.
במרץ 2014, מאחר שלא נבחר לכהן כקדנציה נוספת כראש עיר, פנה נאדר סרסור לראש המועצה של ג'לג'וליה, הודיע לו על רצונו לחזור לעבוד, וכך סוכם בין השניים שהוא יתחיל לעבוד בשנת הלימודים תשע"ח בהיקף של 16 שעות שבועיות.
עם זאת, ב-3 בספטמבר 2014, הודיעה לו מועצת ג'לג'וליה כי מאחר שתקופת החל"ת נמשכה 6 שנים – לא ניתן להפסיק את העסקתם של המורים שהחליפו אותו. בתגובה תבע סרסור ממועצת ג'לג'וליה פיצוי בסך כ-124 אלף שקל, המשקף לטענתו גובה 18 משכורות.
קראו עוד במעסיקולוג:
* בית הדין הארצי: בקשת העובד לחזור מהחל"ת לא היתה אותנטית, ולכן מדובר בהתפטרות
* פסיקה: איסור כניסת עובדים בחל"ת – סביר ולגיטימי
* הצעת חוק: חל"ת למשך שנה וחצי לצורך טיפול בילד עם מחלה קשה
"טענת מועצת ג'לג'וליה כי העסקתו של נאדר סרסור הסתיימה בחודש אוקטובר 2011, בחלוף שלוש שנים ממועד יציאתו לחל"ת, אינה יכולה להתקבל", פסק בית הדין, מאחר שלא הודיעו לסרסור בחלוף שלוש שנים שהסתיימה העסקתו עקב אי שובו לעבודה, ובנוסף המועצה נעתרה הרי לבקשותיו לאישור חל"ת גם לאחר תום שלוש השנים הראשונות.
"התנהלות זו מצד מועצת ג'לג'וליה יצרה אצל נאדר סרסור ציפייה לגיטימית לכך שיוכל לשוב לעבוד כמורה עם תום החל"ת", נימק בית הדין את החלטתו. בקשותיו של סרסור לחל"ת ממשרד החינוך אושרו אף הן, פעם אחר פעם, גם לאחר חלוף שלוש שנות חל"ת".
סטייה מעיקרון החוקיות
בית הדין דחה את טענת המועצה בכתב ההגנה לפיה אישורי החל"ת בתום שלוש שנים ניתנו בחוסר סמכות, ולכן אינם מחייבים אותה. זאת מאחר שבית הדין הארצי לעבודה כבר פסק בעבר [דב"ע נו/ 3-278] שהסתמכות בתום לב של אדם על התנהלות הרשות, ושינוי מצבו לרעה בשל הסתמכות זו, עשויה להצדיק סטייה מעיקרון החוקיות – וחיובה של הרשות בתשלום פיצוי.
סרסור טען שהסתמך בתום לב על התנהלות המועצה, שאישרה לו חופשה ללא תשלום מעבר לשלוש שנים, ואף סיכמה עמו את מועד חזרתו לעבודה.
המועצה חזרה בה מסיכום זה, והודיעה לסרסור רק ב-3 בספטמבר 2014 שלא תעסיק אותו בשנה"ל תשע"ה. "משמעות הדבר היא כי נאדר סרסור פוטר בפועל, בסמוך לאחר תחילת שנת לימודים, בחודש ספטמבר 2014", פסק בית הדין. "משפוטר סרסור לאחר חודש מאי, מדובר בפיטורי עובד הוראה בניגוד לחוק ולפסיקה".
חישוב שלא נסתר
בית הדין הארצי לעבודה פסק בעבר [ע"ע 1475/02; ע"ע 1889-05-16] שהפיצוי הכספי לעובד הוראה שההודעה על הפסקת העסקתו נעשתה לאחר 31 במאי, היא בגובה שכר עבודה לשנה שלמה.
סרסור עתר כאמור לפיצוי בסך כ-124 אלף שקל, המהווה לטענתו פיצוי בגובה 18 משכורות. על פי חישוב זה, משכורת חודשית היא בסך כ-6,900 שקל.
"בהיעדר תלושי שכר או ראיות מטעם מועצת ג'לג'וליה, אין אלא לקבל את התחשיב שערך נאדר סרסור", קבע בית הדין, וחייב את המועצה בפיצוי בגובה שכר לשנת עבודה בסך כ-82 אלף שקל.
עם זאת, נדחתה תביעתו של סרסור לפיצוי נוסף בגין עוגמת נפש. "הפיצוי הכספי בגובה שכר שנת עבודה מרפא את הנזק הכלכלי שנגרם לסרסור בגין הפסד הכנסתו בשנת תשע"ה", נימק בית הדין את החלטתו.
בעקבות התנהלות מועצת ג'לג'וליה, שכללה אי הגשת תצהירים ואי מילוי אחר הוראות בית הדין, היא חויבה בהוצאות משפט ושכר טרחת עו"ד בסך 20,000 שקל.
[סע"ש 56324-07-15]