מתח בעבודה – כולנו חווינו, שמענו, ראינו. סביבת העבודה עשויה לא פעם לזמֵן לנו רגעים, ואף תקופות ארוכות, שמעוררים בנו לחץ נפשי עצום שמלווה אותנו גם אחרי שאנחנו עוזבים את המשרד.
וכידוע, מתח נפשי גורר אותנו לבחירות תזונתיות מפוקפקות. "מזון מנחם" נוהגים לקרוא לזה, למרות שבאנגלית זה נשמע יותר טוב. אבל גם בגרסתו העברית הוא עתיר סוכר ופחמימות ועושה לנו טוב על הלב, לפחות לזמן קצר. האכילה הרגשית מעבירה הילוך בעיקר בשעות הערב המאוחרות, מה שגורם לנזק גדול אף יותר.
הבעיה היא שעומס בעבודה הוא לרוב בלתי נמנע, ומשם הדרך למתח נפשי קצרה. אז מה עושים? ממחקר חדש שנערך באוניברסיטת מישיגן בארה"ב, ופורסם בשבוע שעבר, עולה שתוספת של שעת שינה אחת בלילה עשויה להביא לירידה דרסטית באכילה הרגשית, גם כאשר רמת המתח בעבודה אינה פוחתת.
קראו עוד במעסיקולוג:
* דן אריאלי מציג: איך להפוך את העובדים לפרודוקטיביים ומאושרים?
* איך יוצרים צוות עובדים מנצח? מחקר חדש קובע שעל פי נתונים פיזיולוגיים
* מחקר חדש חושף את הנוסחה: איך להעלות את רמת המחויבות של העובדים?
* איך הפך המשרד המודרני למקום בו העובדים לא ממש עובדים?
המחקר שפורסם ב-Journal of Applied Psychology מתמקד באופן בו המתח שאנו חווים בעבודה מעצב את התפריט היומי שלנו. כך מתברר שאחרי יום עבודה מלחיץ קיימת נטייה לא רק לאכול יותר מהרגיל, אלא גם להעדיף ג'אנק-פוד על פני מזון בריא.
החוקרים ערכו שני ניסויים בקרב כ-230 עובדים: קבוצה אחת היתה מורכבת מעובדי טכנולוגיית מידע (IT) שחווים עומס עבודה על בסיס קבוע ודיווחו על חוויה של לחץ ותחושה שאי אפשר להספיק כלום. הקבוצה השנייה כללה עובדי מוקד טלפוני, שדיווחו על מתח בעיקר כתוצאה מהתמודדות קבועה עם לקוחות תובעניים וגסי רוח. לא לא, תתפלאו לדעת שהמחקר לא נערך בישראל, אלא דווקא בסין.
המתח במקום העבודה גרם בקרב שתי הקבוצות לאכילה לא בריאה במהלך שעות הערב, כלומר אחרי שהעובדים כבר הגיעו הביתה. אכילה לא בריאה, מסבירים החוקרים, היא לרוב תוצאה של שליטה עצמית מופחתת, וכאשר עובד חווה לחץ בעבודה – הדבר מעורר תחושה של חוסר שליטה שהולכת ותופחת גם אל מחוץ למסגרת שעות העבודה.
תוספת של שעת שינה בלילה גרמה לעובדים שהשתתפו במחקר לתחושה של חיוניות ונמרצות, וליכולת להתמודד בצורה טובה יותר עם הלחץ והמתח בעבודה, ולעניין זה היתה השפעה ישירה על הרגלי האכילה שלהם.
אבל רגע, איך בעצם אפשר להנדס תוספת של שישים דקות לשנת הלילה? או, שאלה מצוינת. נאלץ להמתין למחקר נוסף שיפצח את הסוגיה.