בתחילת 2017 הממשמשת ובאה תבחר ממשלת פינלנד 2,000 אזרחים מובטלים מכל קצוות האוכלוסייה, ותעניק להם הכנסה בסיסית ללא כל תנאי. האם אותם ברי מזל יעשו שימוש בכספים על מנת לפתוח עסק חדש? או שיעדיפו להרחיב את אוסף בקבוקי הוודקה בוויטרינה שבסלון? את זה רוצה הממשלה לגלות.
ממצאי הניסוי עשויים להשליך לא רק על המתרחש בפינלנד. מדינות רבות מנסות למצוא את הדרך להתמודד עם השתלטות האוטומציה על עולם התעסוקה, שכבר נראים לה סימנים ברורים בשטח: פוקסקון הודיעה השנה על פיטורי כ-60,000 עובדים והחלפתם ברובוטים, אדידס נמצאת לקראת סיום בניית מפעל ענק בגרמניה בו ייצור הנעלים יתבצע על ידי רובוטים בלבד, ומנכ"ל מקדונלד'ס לשעבר איים על עובדי החברה שדרשו העלאת שכר, שאם דרישותיהם יתקבלו – החברה תעדיף להחליף אותם ברובוטים.
נזכיר כי ביוני השנה נדחתה במשאל עם בשווייץ ברוב של 77% התכנית למתן משכורת חודשית אוטומטית בגובה 2,500 דולר לכל אזרח. זאת, על רקע התנגדות פוליטיקאים רבים מחשש לדעיכת היצרנות ומהגירה מאסיבית של זרים אל גבולות המדינה.
משכורת אוטומטית
על פי דיווח של בלומברג, באוקלנד שבקליפורניה מתבשל פיילוט במסגרתו יקבלו 100 משפחות מענק אוטומטי ללא כל תנאי בהיקף הנע בין 1,000 ל-2,000 דולר בחודש.
עוד דווח כי הסנאט הצרפתי אישר אף הוא להוביל ניסוי על מנת לבחון אפשרות למתן משכורת אוטומטית לאזרחים, ללא קשר לגובה שכרם או לשאלה אם הם עובדים או לא, ובכוונת קנדה והולנד לערוך ניסוי דומה.
ממשלת הודו בוחנת גם היא מודל למתן שכר אוטומטי על מנת להתמודד עם העוני ההולך וגואה במדינה, וכעת נותר לראות מה יעלה בגורל כל אותם ניסויים ממשלתיים, שממצאיהם עשויים להשפיע בעתיד גם על הנעשה בישראל.
מדו"ח ארגון העבודה הבינ"ל עולה כי 90% מעובדי הטקסטיל במדינות אסיה נמצאים בסיכון גבוה לאובדן הפרנסה בעקבות האוטומציה במפעלים, ושר האוצר לשעבר של ארה"ב לארי סאמרס טען לאחרונה שבעקבות הקִדמה הטכנולוגית כרבע מהגברים האמריקנים יהיו מובטלים בשנת 2050.
ממחקר שנערך על ידי אוניברסיטת אוקספורד ודלויט עולה כי תהליך האוטומציה צפוי לחסוך לממשלת בריטניה עלויות שכר בגובה של כ-17 מיליארד אירו במהלך 14 השנים הקרובות, אולם המחיר גבוה: בסוף התהליך כ-850,000 משרות במגזר הציבורי יוחלפו ברובוטים.