אחת מקרנות הפנסיה הגדולות החלה להפיץ לאחרונה בקרב סוכניה הפנסיוניים עלון מידע בו הזמינה אותם למעשה לפעול לטרפוד איחוד החשבונות הפנסיוניים של לקוחותיהם במסגרת רפורמה שמוביל משרד האוצר, המכונה 'עקוב אחריי'. זאת באמצעות החתמתם על טופס אי הסכמה למסירת מידע לאוצר, אשר תזכה את הסוכנים בתגמול מהחברה.
כ-25 מיליארד שקלים מנוהלים כיום בכ-1.8 מיליון חשבונות לא פעילים בקרנות פנסיה, בהם נגבים ברוב המכריע על המקרים דמי ניהול מקסימליים. רבים מהחוסכים כלל אינם מודעים לקיומם של חשבונות אלה, ולכן הוחלט באוצר על העברת האחריות לאיחודם לידי החברות המנהלות את קרנות הפנסיה. במסגרת הליך איחוד החשבונות יצר האוצר מנגנון להעברה אוטומטית של פרטי עמיתים בין קרנות הפנסיה לבין אגף שוק ההון באוצר.
"לקראת כניסתו לתוקף של חוזר 'עקוב אחריי', אנו רואים הזדמנות אדירה להרחבת והעמקת הפעילות מול הלקוחות תוך ביסוס הקשר שלך מולם כגורם משמעותי, מקצועי ומשפיע", נכתב בעלון המידע שקיבלו הסוכנים. "האוצר מתעתד להעביר את הכספים שנצברו ללקוחותיך בקרנות פנסיה ללא פעילות לקרנות הפנסיה הפעילות שלהם, אלא אם כן יביעו התנגדות פעילה לכך. בערכה זו שהכנו עבורך ריכזנו את מכלול האפשרויות העומדות בפניך, שאותן תוכל להציע ללקוח תוך הצפת ערך משמעותי עבורו ויצירת נכס כלכלי עבורך".
קרן הפנסיה מציעה לסוכנים להחתים את הלקוחות להם חשבונות לא פעילים על טופס אי הסכמה למסירת מידע זה לידי אגף שוק ההון, וכך למעשה למנוע את ניוד הכספים שלהם לחשבון הפנסיה הפעיל.
הטבה בדמי ניהול לחותמים
על מנת לנסות לשכנע את החוסכים כי המהלך שמוביל אגף שוק ההון לצורך הוזלת דמי הניהול אינו לטובתם לכאורה, קרן הפנסיה מציידת את הסוכנים העובדים עמה בנימוקים לפיהם חתימה על מסמך הסירוב דווקא תשרת את האינטרסים שלהם: "מה יוצא ללקוח מחתימה על הטופס? שמירה על סכומי הפיצוי שישולמו לשארי הלקוח במקרה פטירתו. כפועל יוצא, שארי הלקוח יוכלו לקבל כיסוי שארים משני מקורות פנסיוניים שונים".
בקרן הפנסיה אף מסבירים לסוכנים כי המהלך יאפשר לשמור את השליטה על כספי הלקוח ועתידו הפנסיוני בידיו, "ולא בידי הרגולטור" כלשונם, ומעניקים לסוכנים כלי שכנוע נוסף: הטבה בדמי ניהול שתוענק לחוסכים שיחתמו על טופס הסירוב.