פורום מנהלי ההסדרים הפנסיוניים, המייצג את סוכנויות הביטוח הגדולות בישראל שרובן בבעלות קבוצות הביטוח, עתר אתמול (ד') לבג"ץ נגד הממונה על אגף שוק ההון והביטוח במשרד האוצר דורית סלינגר ונגד חברת סוויפטנס, בבקשה להורות על ביטול הטלת מס השימוש במסלקה הפנסיונית.
המסלקה הפנסיונית, המופעלת מטעם משרד האוצר על ידי חברת סוויפטנס, הינה פלטפורמה דיגיטלית שמטרתה לאחד את כל הממשקים של החברות וליצור ממשק אחיד באמצעותו יכולים עובדים, מעסיקים, סוכנים, יועצים והגופים המוסדיים לצפות בנתוני החיסכון, ובהמשך אף לבצע העברת כספים ופעולות נוספות.
לאחר השקתה נשמעו קולות רבים בענף הפנסיה לפיהם המסלקה הפנסיוניות צפויה לפגוע קשות במנהלי ההסדר, שכן היא מאפשרת לחוסכים ולמעסיקים לבצע פעולות רבות בעצמם
על מנת לוודא שהמסלקה הפנסיונית תאגד בתוכה את כלל המידע הנוגע לעולם הפנסיה ותציג בכל רגע נתון את המידע העדכני ביותר, נאסר על החברות ועל סוכנויות להמשיך לעשות שימוש במסלקות הפרטיות שלהן ששירתו אותן במשך שנים ארוכות, ועל כל פעולה להתבצע אך ורק באמצעות המסלקה של סוויפטנס.
לאחר השקתה נשמעו קולות רבים בענף הפנסיה לפיהם המסלקה הפנסיוניות צפויה לפגוע קשות במנהלי ההסדר, שכן היא מאפשרת לחוסכים ולמעסיקים לבצע פעולות רבות בעצמם. מנהלי ההסדרים חויבו על ידי סלינגר להנפיק בתמורה לתשלום לסוויפטנס דוחות פרודוקציה, באמצעותם הם מציגים ללקוח תמונת מצב עדכנית אודות החיסכון הפנסיוני שלו. כעת הם טוענים שלא זו בלבד שאין בסמכותה של סלינגר להורות על כך, אלא שבפועל מדובר בהטלת 'מס מסלקה' על סוכנויות ניהול ההסדרים הפנסיוניים בסכומים שעשויים להגיע למאות אלפי שקל בשנה.
"העלויות יתגלגלו אל כתפי הלקוח"
"ככל הידוע, חברת סוויפנטס בע"מ (התאגיד הפרטי-מסחרי המפעיל את המסלקה הפנסיונית) נדרשה להשקעות כספיות עצומות, וניתן להניח שקיים ספק האם המודל העסקי יאפשר קיומה, לא כל שכן פיתוחה של המסלקה", נטען בכתב העתירה. "עולה חשש איפוא, כי העלויות שכבר הושקעו על ידי המדינה ועל ידי חברת סוויפנטס בע"מ, ועקרונות פעילותה של המסלקה הפנסיונית כמונופולין כמפורט בכתב התביעה, גורמות למחויבות הממונה על אגף שוק ההון לכך שהמסלקה תוכל להמשיך להתקיים, ובהתאם קיים לממונה אינטרס ניכר לפעול לשם הבטחת הכנסותיה של המסלקה הפנסיונית".
עוד טענו מנהלי ההסדר כי המהלך גורם להעלאת עלויות ניהול החיסכון הפנסיוני, אשר בסופו של יום יתגלגל אל כתפי הלקוח, דבר שאינו עולה בקנה אחד עם הוזלת דמי הניהול במוצרים הפנסיוניים, אחת ממטרותיה של המסלקה הפנסיוניות.
נזכיר כי לפני כחודש הודיע אגף שוק ההון באוצר על דחיית השלב הבא בממשק המעסיקים, המטיל חובת דיווח למעסיקים להם למעלה מ-50 עובדים, לאחר שהתברר שמאות מיליוני שקלים שהועברו על ידי מעסיקים לא נקלטו במערכת הגופים המוסדיים. כדי להימנע מבהלה מיותרת בקרב הציבור, הובהר לגופים שנאסר עליהם לשלוח הודעה אודות פיגור בתשלום לעובד או למעסיק מבלי שביררו תחילה שאכן לא הועבר אליהם התשלום.