
בעלי השליטה בבית ההשקעות מיטב דש, צבי סטפק ואלי ברקת, מצויים במגעים מתקדמים לצורך מכירתו לקרן ההשקעות הגלובלית XIO. זאת, זמן קצר לאחר שהכריז האוצר על זכיית מיטב דש, לצד הלמן אלדובי, במכרז הפנסיה הגדול.
החל מנובמבר יהפכו קרנות הפנסיה המנוהלות על ידי שני בתי ההשקעות הזוכים לקרנות ברירת מחדל, אליהם יחויבו מעסיקים להפקיד את כספי הפנסיה של עובדים שלא הודיעו באיזה מוצר פנסיוני הם מעוניינים לצבור את כספי החיסכון שלהם.
מכירת מיטב דש עוררה עניין מיוחד לא רק בשל זכייתו במכרז הפנסיה האמור, אלא גם בשל העובדה ששניים מתוך ארבעת השותפים המנהלים את הקרן הם סינים, כמו גם כמה מהמשקיעים שלה.
מדובר בעניין רגיש שעורר לא מזמן סערה בכנסת כאשר יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת הביטוח הפניקס, ניהל מגעים מתקדמים ביותר למכירת החברה למשקיעים סינים, עניין שעדיין לא אושר על ידי המפקחת על הביטוח באוצר.
"צריך למנוע את המכירה בכל מחיר", קרא ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) בדיון שהתקיים בנושא בוועדת הכספים של הכנסת ביולי השנה בנוגע למכירת הפניקס. "אם תהיה פה השתלטות של חברות סיניות על חברות פיננסיות – נאכל פה מרורים לאורך שנים". לדבריו, כמות ההונאות הפיננסיות שנתפסו בסין עומדת על 800, מה שמצביע על תרבות עסקית.
"בכל מקרה, ועדת הכספים מביעה את דאגתה על העברת סכומים אסטרונומיים למדינה זרה, כאשר הנורמות במדינת ישראל הרבה יותר גבוהות", סיכם יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה). "ועדת הכספים דורשת מהמפקחת, שבטרם קבלת החלטה בעניין, ברגע שמסתמנת מגמה שהאגף עומד לאשר את העסקה נקבל דיווח, על מנת שנוכל לבצע כל פעולה שנראה לנכון בין בכנסת, בממשלה או בעתירה לבג"ץ. מדובר בכספים אסטרונומיים, כספי מבוטחים עם השפעה עצומה על המשק".
סיבה לדאגה?
מאז נודע על האפשרות של מכירת מיטב דש החלה התקשורת להרגיע במקום שאין יכולת של ממש להרגיע, ומצד שני ליצור לחץ ובהלה כשלמעשה אין סיבה לדאגה.
זכיית קרנות הפנסיה במכרז תקפה אך ורק למשך שנתיים, ואילו תהליך אישור מכירת בית השקעות בסדר גודל שכזה לגורם זר צפוי להתארך במשך זמן רב. לכן, מרגיעים בתקשורת, גם אם בית ההשקעות יימכר בסופו של דבר לקרן הזרה – ממילא תקופת המכרז כבר תחלוף עד למועד השלמת העברת השליטה בפועל.
מדובר באמת חלקית ומטעה, שכן על אף שקרנות הפנסיה הזוכות מוגדרות כקרנות ברירת מחדל רק למשך השנתיים הקרובות – הן הרי מחויבות לשמור על גובה דמי הניהול הנמוכים שנגבים מהמצטרפים החדשים למשך 10 שנים. מכאן שגם לאחר שתקופת המכרז תגיע לסיומה – יש להניח שעובדים רבים ימשיכו לחסוך במסגרת קרן ברירת המחדל למשך 8 שנים לפחות.
לאומי העביר לפני כ-6 שנים את שליטתו בפסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל, לידי קרן אייפקס שרכשה מניות שליטה גם בתנובה ובבזק
מנגד החלו להישמע קולות בתקשורת לפיהם ייתכן שמשרד האוצר יימלך בדעתו מבחירת קרן הפנסיה המנוהלת על ידי מיטב דש כקרן ברירת מחדל לאור ההתפתחויות האחרונות, בשל החשש לכספי הפנסיה של הציבור שינוהלו על ידי קרן זרה עם אינטרסים זרים.
עם זאת, לעובדה שמיטב דש זכה במכרז הפנסיה אין כל רלוונטיות לשיקולים שינחו את המפקחת על הביטוח באוצר אם לאשר את המכירה או לא, שהרי תפקידה להגן על האינטרסים של כלל ציבור החוסכים בישראל, בין אם כספיהם מנוהלים במסגרת קרן ברירת המחדל ובין אם לא.
גם לולא היה מיטב דש זוכה במכרז – אותם שיקולים אמורים לעמוד לנגד עיני המפקחת אם לאשר את עסקת מכירת מיטב דש. אם העסקה תאושר לבסוף, פירוש הדבר שמבחינת המפקחת מדובר בעסקה שלא מהווה כל איום על כספי החוסכים במיטב דש, ולכן אין כל פסול בהגדרת קרן הפנסיה שבניהולו כברירת מחדל. אם העסקה לא תאושר – ממילא כל הדיון בנוגע להיותה קרן ברירת מחדל יהיה חסר רלוונטיות.
בין כך ובין כך, בעלי ההחזקה במיטב דש והנהלת קרן XIO ניצבים בפני אתגר לא פשוט: לשכנע את המפקחת על הביטוח ואת חברי ועדת הכספים של הכנסת שעסקה זו אינה מסכנת את כספי הציבור.
יש לציין כי בנק לאומי העביר לפני כ-6 שנים את שליטתו בפסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל, לידי קרן אייפקס שרכשה מניות שליטה גם בתנובה ובבזק.
מכאן שקבלת אישור מכירת שליטה לידי קרן זרה אינה משימה בלתי אפשרית, אולם במקרה זה המעורבות הסינית עלולה לגרום לשיבוש המהלך.