מיטב דש, בית ההשקעות השני בגודלו בישראל, הודיע היום (ה') על חתימת הסכם מכירתו לקרן XIO לפי שווי של 1.48 מיליארד שקל.
קרן XIO פנתה באוגוסט השנה להנהלת מיטב דש, והודיעה על רצונה לרכוש אותו בעיתוי מעניין: שבועות ספורים לאחר זכיית בית ההשקעות במכרז שפרסם משרד האוצר, במסגרתו נבחרה קרן הפנסיה שניהולו לשמש כקרן ברירת מחדל עבור מעסיקים שעובדיהם לא בחרו באופן אקטיבי במוצר פנסיוני כלשהו.
לרוב מדובר בעובדים מאוכלוסיות מוחלשות, ללא קלף מיקוח אל מול קרנות הפנסיה, ומהלך זה של האוצר נועד לסייע להם להוזיל את דמי הניהול הנגבים מהם.
<< לחצו כאן לצפייה בתנאי הסכם מכירת מיטב דש >>
קרן הפנסיה של מיטב דש נבחרה יחד עם קרן של בית השקעות נוסף – הלמן אלדובי – וכך החל מנובמבר השנה מחויבים מעסיקים שעובדיהם לא בחרו במוצר פנסיוני להפקיד באחת משתיהן כספים, במסגרתן נגבים דמי ניהול הנמוכים בצורה משמעותית מאלו הנהוגים בשוק הפנסיה.
דמי הניהול במיטב דש עומדים על 1.31% מההפקדה החודשית ו-0.01% מהחיסכון הצבור, ודמי הניהול בהלמן אלדובי עומדים על 1.49% מההפקדה ו-0.001% מהצבירה. לצורך ההשוואה, דמי הניהול המקסימליים עומדים על 6% מההפקדה ו-0.5% מהצבירה.
מדובר בשבירת שוק של ממש, שאילצה גם את קרנות הפנסיה המתחרות לקצץ בדמי הניהול על מנת לבלום את הנהירה הצפויה לקרנות ברירת המחדל.
זמן קצר לאחר פרסום קרנות ברירת המחדל החדשות, יצאה מכבי במכרז פנסיוני חדש שייתכן שמסמן תחילתה של מהפכה בעולם הפנסיה: דרישת סף לדמי ניהול מהחיסכון הצבור בקרן הפנסיה בשיעור של 0.01% לכל היותר.
ההסתדרות מפתיעה
בנובמבר 2014 הדהימה הסתדרות העובדים את כלל ביטוח, שקרן הפנסיה שבניהולה שימשה במשך שנים ארוכות כקרן ברירת המחדל של עובדי המדינה, כאשר החליטה על החלפתה בקרן המנוהלת על ידי מיטב דש.
הקרן בניהול מיטב דש קטנה לאין שיעור ביחס לזו של כלל, עניין שיש לו השלכות משמעותיות כפי שיוסבר בהמשך, אולם הסיבה היתה נעוצה בעיקר בדמי הניהול: כלל גבתה מחברי ההסתדרות דמי ניהול תחת הכותרת 'חברים ומרוויחים': 2% מההפקדות ו-0.5% מהצבירה, ואילו מיטב דש התחייב לגבות מעובדי המדינה רק 0.45% מההפקדות ו-0.045% מהצבירה.
אז מה בעצם הביא את מיטב דש להצניח את דמי הניהול לשיעור שנראה לא רווחי במיוחד? ההשערות רבות, כאשר המובילה בהן היא שהיה זה ניסיון להרוויח דריסת רגל של ממש בשוק הפנסיה התחרותי, שנשלט על ידי חמש קבוצות הביטוח הגדולות. עניין זה ככל הנראה גם הביא את מיטב דש להגיש מועמדות במכרז האוצר ולשמש כקרן ברירת מחדל בדמי ניהול אפסיים.
במכרז האוצר אף הוענק יתרון לקרנות פנסיה שנתח השוק שלהן קטן יחסית, במטרה לתת הזדמנות גם לקרנות הפנסיה של בתי ההשקעות וחברות הביטוח הקטנות. בסופו של דבר יתברר שלא היה בכך כל צורך, שכן קרנות הפנסיה הגדולות החליטו לנסות לסכל את המהלך ולא להשתתף במכרז.
זמן קצר לאחר מכן ספגו קרנות הפנסיה הגדולות מהלומה נוספת, כאשר בג"ץ דחה את עתירתן נגד הממונה על שוק ההון בדרישה לא להקים קרנות ברירת מחדל.
יתרון הגודל
בשונה מביטוח מנהלים, קרן פנסיה מבוססת על עיקרון הערבות ההדדית, וכך למשל במקרה של קטסטרופה בה חוסכים רבים ימצאו בו-זמנית את מותם או ייקלעו למצב של אובדן כושר עבודה – קצבאות הפנסיה של כל החוסכים באותה קרן יושפעו מכך, ויצטמקו.
כלומר, ככל שקרן הפנסיה גדולה יותר – כך היא מעניקה יציבות רבה יותר לחוסכים, שכן בקרנות הפנסיה הגדולות קיימת לקטסטרופות השפעה שולית ביחס למתרחש בקרנות הקטנות.
על פי נתוני האוצר, בסוף 2015 היו בקרן הפנסיה של מיטב דש 24,251 עמיתים פעילים, ואילו בהלמן אלדובי היו במועד זה רק 3,026 עמיתים פעילים.
לצורך ההשוואה, מספר העמיתים הפעילים הגבוה ביותר נרשם בקרן הפנסיה מבטחים החדשה (575,162); במקפת אישית בניהול מגדל (450,497); בהראל גלעד פנסיה (393,206); במיטבית עתודות (322,634); ובהפניקס (200,892).
העובדים נכנסים לכוננות
הפרסומים בנוגע למכירה הצפויה של מיטב דש לקרן זרה יצרו מתחים וחששות בקרב עובדי בית ההשקעות בנוגע לעתידם התעסוקתי.
כך, לפני 3 שבועות קיבלה הנהלת מיטב דש מההסתדרות הלאומית הודעה לפיה נאספו למעלה משליש מהעובדים חתימות לצורך ייצוגם לקראת חתימה על הסכם קיבוצי לצורך הגנה על זכויות העובדים.
שעות ספורות לאחר הכרזת ההסתדרות הלאומית כי היא הארגון היציג של עובדי מיטב דש, יצאה הודעה זהה מטעם ההסתדרות הכללית בראשות אבי ניסנקורן. כעת צפוי קרב בין השתיים על ייצוג 800 עובדי בית ההשקעות.
"השתלטות של חברות סיניות על חברות פיננסיות"
מכירת מיטב דש מעוררת עניין מיוחד לא רק בשל זכייתו במכרז הפנסיה האמור, אלא גם בשל העובדה ששניים מתוך ארבעת השותפים המנהלים את הקרן הם סינים, כמו גם כמה מהמשקיעים שלה.
מדובר בעניין רגיש שעורר לאחרונה סערה בכנסת כאשר יצחק תשובה, בעל השליטה בקבוצת הביטוח הפניקס, ניהל מגעים מתקדמים ביותר למכירת החברה למשקיעים סינים.
"צריך למנוע את המכירה בכל מחיר", קרא ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) בדיון שהתקיים ביולי השנה בוועדת הכספים של הכנסת בנוגע למכירת הפניקס. "אם תהיה פה השתלטות של חברות סיניות על חברות פיננסיות – נאכל פה מרורים לאורך שנים". לדבריו, כמות ההונאות הפיננסיות שנתפסו בסין עומדת על 800, מה שמצביע על תרבות עסקית.
"ועדת הכספים מביעה את דאגתה על העברת סכומים אסטרונומיים למדינה זרה, כאשר הנורמות במדינת ישראל הרבה יותר גבוהות", אמר יו"ר הוועדה משה גפני (יהדות התורה).
ממתינים לרגולטור
קידום מכירת מיטב דש לסינים העביר היום כמה הילוכים קדימה בעקבות החתימה על ההסכם בין הצדדים, אולם הוא עדיין מותנה בשני עניינים עיקריים: קבלת האישורים הרגולטוריים ואישור בעלי המניות לעסקה.
בעלי השליטה במיטב דש כבר התחייבו להצביע בעד העסקה באסיפה הכללית של החברה, כך שמסתמן שהעסקה תלויה למעשה בעיקר בדורית סלינגר, הממונה על שוק ההון במשרד האוצר. לאור ההתנגדות החריפה שהושמעה בכנסת בנוגע למכירת הפניקס לסינים, נראה כי הדרך עודנה ארוכה.
אמנם העברת בעלות בבית השקעות בסדר גודל שכזה מתארכת זמן ממושך, ואילו מיטב דש זכה בהגדרת קרן הפנסיה שבניהולו כקרן ברירת מחדל רק למשך שנתיים, אולם הוא מנוע במשך עשור מהעלאת דמי הניהול למצטרפים חדשים, כך שיש להניח שגם לאחר שהאוצר יבחר קרנות ברירת מחדל חדשות – עובדים רבים ימשיכו לחסוך במסגרת הקרן של מיטב דש למשך 8 שנים נוספות לפחות.
עם זאת, גם לולא היה מיטב דש זוכה במכרז האוצר – הלוא אותם שיקולים בדיוק אמורים לעמוד לנגד עיניה של סלינגר אם לאשר את עסקת מכירת מיטב דש, שכן עדיין מדובר בגוף המנהל כספי פנסיה בהיקף ניכר.
אם העסקה תאושר לבסוף, פירוש הדבר שמבחינת הממונה על שוק ההון מדובר בעסקה שלא מהווה כל איום על כספי החוסכים במיטב דש, ומכאן שממילא אין כל רלוונטיות להגדרת הקרן שבניהולו כברירת מחדל.
מכירת פסגות לקרן אייפקס
יש לציין שבנק לאומי העביר לפני כ-6 שנים את שליטתו בפסגות, בית ההשקעות הגדול בישראל, לידי קרן אייפקס שרכשה מניות שליטה גם בתנובה ובבזק.
מכאן שקבלת אישור מכירת שליטה לידי קרן זרה אינה משימה בלתי אפשרית, אולם במקרה זה המעורבות הסינית עלולה לגרום לשיבוש המהלך.
כך מיטב דש והנהלת קרן XIO ניצבים בפני אתגר לא פשוט: לשכנע את המפקחת על הביטוח ואת חברי ועדת הכספים של הכנסת שהעברת הבעלות של בית ההשקעות לידיים זרות אינה מסכנת את כספי החיסכון הפנסיוני של הציבור.