מיקרוסופט הודיעה לפני מספר ימים שבכוונתה לחשוף את טווח השכר בכל מודעות הדרושים הפנימיות והחיצוניות בארה"ב לא יאוחר מינואר 2023.
החברה אוחזת כבר מספר שנים בדגל השוויון המגדרי בשכר, והחל מ-2014 היא מפרסמת בפומבי נתונים אודות שכר שווה בין גברים לנשים, כפי שנדרשים מעסיקים גדולים בישראל החל מתחילת החודש בהתאם להוראת החוק החדשה.
מיקרוסופט החליטה בעבר להפסיק את הנוהג לברר עם מועמדים מהי היסטוריית השכר שלהם כדי לא להביא לפגיעה בשכר הנשים. חברות נוספות אימצו מהלך זה, ולכן גם המהלך הנוכחי צפוי להביא חברות גדולות להכריז על מדיניות דומה.
הצעת חוק דומה בישראל
נזכיר שלפני כ-4 חודשים הוגשה הצעה לתיקון חוק שוויון הזדמנויות בעבודה שמטרתה לחייב מעסיקים לציין במודעות דרושים את טווח השכר במשרה המוצעת, במטרה להביא לצמצום פערי השכר בישראל בין נשים לגברים. הטריגר למהלך היה חוק חדש בניו יורק שמחייב מעסיקים להם יותר מ-4 עובדים לפרסם את טווח השכר המוצע בכל מודעת דרושים לצורך קידום אותה מטרה.
ניו יורק הצטרפה למדינות נוספות בארה"ב שכבר אישרו חוקים דומים המחייבים שקיפות שכר כלפי מועמדות ומועמדים, בהן וושינגטון שם נמצא המטה של מיקרוסופט ובו החוק צפוי לחול על מעסיקים עם למעלה מ-15 עובדים ולהיכנס לתוקף בינואר 2023.
כעת מכריזה מיקרוסופט שבכוונתה ליישם מיוזמתה את הוראת החוק החדשה לא רק בוושינגטון, אלא בכל רחבי ארה"ב. האם המהלך משמש כפיילוט לקראת החלתו במדינות נוספות, בהן ישראל? ואם כן, האם החלתו בישראל תיצור נורמה חדשה בשוק התעסוקה ללא צורך בהתערבות רגולטורית? ימים יגידו.
סעיפי אי תחרות יוצאו משימוש
ככלל, מעסיקים לא ששים לפרסם מראש בתהליכי הגיוס את טווח השכר של המשרות המוצעות, כיוון שבדרך כלל הצנעת נתון זה פועלת לטובתם. זוהי הסיבה לסחבת שיש בחלק מהמדינות בארה"ב בהן כבר אושר החוק, שעדיין לא נכנס לתוקף בעקבות פעולות לדחייתו מצד לוביסטים מטעם המעסיקים הגדולים.
למיקרוסופט, שכאמור מקפידה כבר תקופה ארוכה על שקיפות פומבית בנושא ואף משקיעה משאבים בקידומו, נראה שממילא אין מה להסתיר. מה גם שלהיות חלוצה בתחום מקנה לה יתרון לא מבוטל על פני מתחרים במסעות הציד של טאלנטים בשוק תחרותי ביותר.
לכן באותה הזדמנות הודיעה החברה שהיא גם מסירה סעיפי אי תחרות מהסכמי העבודה שלה בארה"ב, ושלא תאכוף איסור זה בהסכמים הקיימים במדינה. בהקשר זה נזכיר שבנובמבר 2021 הונחה על שולחן הכנסת הצעת חוק האוסרת להגביל עובדים לעבור למתחרים, אולם מאז לא קודמה.
ציפיות השכר לא מכשירות אפליה
בית הדין לעבודה האזורי בבאר שבע הבהיר ביולי 2019 שפערי שכר בין גבר לאישה אסורים גם אם ציפיות השכר שונות. תביעתה של עובדת התקבלה לאחר שטענה שהמעסיק הפר את חוק שכר שווה לעובדת ולעובד כאשר הפלה אותה בשל היותה אישה, ונתן לה שכר נמוך מזה ששולם לגבר שעבד אצל המעסיק באותו תפקיד בסניף אחר.
מחקרים מלמדים שנשים נוטות להגדיר מראש ציפיות שכר נמוכות יותר ביחס לגברים, ובנוסף יכולת ניהול המו"מ של נשים רבות פחות מלוטשת ביחס לגברים כאשר הנושא העומד על הפרק הוא גובה שכרן.
אולם בפסק הדין האמור הובהר שמעסיק אינו רשאי לקבוע רמת שכר שונה לעובדת ולעובד רק בשל פערים בדרישות השכר או באופן בו המועמדים מנהלים את המשא ומתן מולו.