שר האוצר, משה כחלון, מינה היום (ב') ועדה לבחינת העלאת גיל הפרישה לנשים בראשות אמיר לוי, הממונה על התקציבים, אשר תורכב מ-8 נשים ומ-4 גברים.
חוק גיל הפרישה משנת 2004, המיישם את המלצות הוועדה הציבורית שהוקמה בשנת 1997 לבחינת גיל הפרישה בראשות השופטת (בדימוס) שושנה נתניהו ('ועדת נתניהו'), מסדיר את גיל הפרישה לנשים ולגברים. גיל הפרישה הועלה בצורה הדרגתית: לגברים מ-65 ל-67, ולנשים מ-60 ל-62. במסגרת החוק הוטל על שר האוצר למנות ועדה ציבורית לבחינת גיל הפרישה לאישה שנולדה בשנת 1950 ואילך, ונקבע שאם ועדת הכספים לא תאשר את ההמלצות לשינוי גיל הפרישה לנשים – הוא ימשיך לעלות הדרגה לגיל 64.
לאחר שהונחו על שולחן הכנסת כמה הצעות חוק פרטיות לביטול ההעלאה האוטומטית של גיל הפרישה לנשים ל-64 ולהשארתו על 62, ב-9 במרץ 2011 אישרה הכנסת בקריאה טרומית את אחת ההצעות, בתמיכת הממשלה. בחודש זה מונתה לצורך דיון בנושא ועדה ממשלתית בראשות אודי ניסן, שהגישה את המלצותיה ביוני 2011, לפיהן יש להעלות את גיל הפרישה לנשים ל-67. בניגוד להמלצות הוועדה, תוקן בשנה זו החוק, וגיל הפרישה עלה ל-64.
בנוסף נקבע בחוק כי תוקם ועדה ציבורית על ידי שר האוצר לצורך בחינה מחודשת של הנושא, ומסקנותיה יוגשו עד ה-30 ביוני 2016, ויובאו לאישור ועדת הכספים של הכנסת עד סוף ספטמבר השנה. ועדת הכספים תידרש להכריע בנושא עד יומה האחרון של שנת 2016, ואם לא תאשר את המלצות הוועדה – גיל הפרישה לנשים יעלה ל-64 בשנת 2017. יש לזכור כי לנושא השלכות רחבות היקף הן על דחיית גיל הזכאות לפנסיה והן על זכאות לקצבת זקנה במבחן הכנסות.
חברי הוועדה שמונו היום יבחנו את ההשלכות הכלכליות והתעסוקתיות של החלופות השונות של גיל הפרישה, וישקול מודל להעלאת גיל הפרישה באופן אוטומטי כפועל יוצא של התארכות תוחלת החיים, כפי שנעשה בכמה ממדינות ה-OECD. בנוסף תידרש הוועדה לבחון את יישום הכלים התומכים והמשלימים להעלאת גיל הפרישה ולעידוד תעסוקת מבוגרים.
חברי הוועדה לבחינת גיל הפרישה לנשים הם הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון, דורית סלינגר; מנכ"ל הביטוח הלאומי, פרופ' שלמה מור יוסף; סגנית הממונה על התקציבים במשרד האוצר, יעל מבורך; ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל, פרופ' נתן זוסמן; סגנית ראש המועצה הלאומית לכלכלה, יוליה איתן; נציגת מרכז אדווה, נוגה דגן בוזגלו; נציגת עמותת אינג'אז, ג'ידא זועבי; נציגת עמותת והדרת, ריבי בלר; ראש תחום חקיקת עבודה בהתאחדות התעשיינים, עו"ד מיכל חילי; יו"ר נעמ"ת, גליה וולוך; וכן עו"ד יובל אלבשן מהקריה האקדמית אונו.
באוצר מציינים כי במסגרת עבודת הוועדה תינתן אפשרות לכלל הגורמים המקצועיים, לציבור וכן לחברי הכנסת מכל הסיעות להשמיע את עמדתם, תוך מתן שוויון מלא בין קואליציה ואופוזיציה.