בנאומו האחרון של נשיא ארה"ב ברק אובמה, הוא הזהיר מפני הקצב הבלתי פוסק של האוטומציה, שהופך משרות רבות ללא רלוונטיות.
במחקר חדש שנערך באוניברסיטת בוסטון ופורסם אתמול (ג') ב-Quartz, ניסו החוקרים לכמת עד כמה מודאגים אנחנו צריכים להיות בנוגע לרובוטים. תוצאות המחקר היו שלרובוטים יש השפעה שלילית רחבת היקף על התעסוקה ועל גובה השכר בארה"ב בשווקי העבודה המקומיים.
החוקרים בחנו את ההשפעה של אוטומציה תעשייתית על שוק העבודה בארה"ב בין השנים 1990 ל-2007, וגילו שכל רובוט נוסף מקטין את התעסוקה של 3 עד 6 עובדים, ואף מפחית את השכר הכולל בשיעור הנע בין 0.25% ל-0.5%.
על פי נתוני הפדרציה הבינ"ל לרובוטיקה, בתעשייה פועלים כיום כ-1.5 מיליון רובוטים, ועל פי התחזיות עד לשנת 2025 מספר זה צפוי להכפיל את עצמו. רובוטים תעשייתיים נפוצים בעיקר בתעשיית הרכב, ומהווים כ-39% מכלל השימוש ברובוטים בארה"ב.
יש לציין כי תוצאות המחקר מביאות בחשבון נסיבות אחרות שאפיינו את התקופה הנחקרת, כדוגמת התקדמות טכנולוגיות נוספות, התפשטות האינטרנט, וכן התחזקות הסחר עם סין ומקסיקו.
במאי אשתקד הודיעה חברת פוקסקון, הספקית הסינית של אפל וסמסונג, שבכוונתה להחליף ברובוטים כ-60,000 עובדים המועסקים במפעל.
על פי דיווח של גורם ממשלתי בסין, אחת החברות במדינה קיצצה בחצי את כוח האדם, ונותרה עם 50,000 עובדים תודות להכנסת רובוטים למפעל הייצור.
כ-35% מהעבודות צפויות להיעלם
מאז ספטמבר 2014 השקיעו 505 חברות ברחבי סין כ-430 מיליון דולר ברובוטיקה במטרה להחליף אלפי עובדים. כלכלנים מזהירים שוב ושוב מפני השתלטות הרובוטים על עולם התעסוקה, וממחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד בשיתוף דלויט עולה כי במהלך שני העשורים הקרובים כ-35% מהעבודות עלולות להיעלם מהעולם.
במקביל להודעתה של פוקסקון, זמן קצר לפני מחאתם של מאות עובדי מקדונלד'ס שהפגינו במטה החברה שבארה"ב בדרישה להעלאת שכרם השעתי ל-15 דולר, איים אד רנזי, לשעבר מנכ"ל החברה, שאם שכר המינימום יעלה – הם יוחלפו ברובוטים.
מחקר שפורסם באוקטובר 2016 על ידי אוניברסיטת אוקספורד עולה כי כ-850,000 משרות במגזר הציבורי בבריטניה יוחלפו ברובוטים עד 2030. תהליך האוטומציה צפוי לחסוך לממשלת בריטניה עלויות שכר בגובה של כ-17 מיליארד אירו במהלך 14 השנים הקרובות.
דו"ח ארגון העבודה הבינ"ל מלמד כי קרוב ל-90% מכלל עובדי הטקסטיל בקמבודיה ווייטנאם נמצאים בסיכון גבוה לאבד את מקום עבודתם בעקבות מגמת האוטומציה במפעלים במסגרתה משולבים בפס הייצור רובוטי תפירה ("Sewbots").
חברת אדידס, ענקית הלבוש והציוד הספורטיבי, הכריזה ביוני 2016 כי בכוונתה לייצר סדרת נעלים חדשה בגרמניה באמצעות רובוטים, ללא צורך בכוח אדם אנושי.
המפעל הענק, שמצוי בתהליכי בנייה מתקדמים, צפוי להכיל בתוכו בעיקר רובוטים שיחליפו עשרות אלפי ידיים אסייאתיות, תוך כוונה לזרז בצורה ניכרת את תהליך הייצור כולו.
על אף כל זאת, יש הטוענים שההיסטוריה מלמדת שחששות מפני אבטלה כתוצאה מטכנולוגיות חדשות הם חסרי בסיס, שכן בטווח הארוך השווקים תמיד מוצאים את הדרך לעשות שימוש במיומנויות של האדם.
<< לחצו לצפייה בכתבות נוספות על רובוטים בשוק העבודה >>