מחקר חדש שנערך על ידי ארגון Lean In וחברת הייעוץ מקינזי מציג תמונת מצב מעניינת אודות פערי המגדר בשוק התעסוקה האמריקני, שייתכן שמשקף גם את המתרחש בישראל.
כאשר מנהלים בכירים נשאלו במסגרת המחקר מאילו סיבות הם חווים קשיים לתת פידבק שלילי לעובד, 43% מהנשים המנהלות השיבו שהן חוששות שייווצר הרושם שהן מרושעות או פוגעניות, לעומת 35% מהמנהלים הגברים שהשיבו כך; 15% מהמנהלות ו-14% מהמנהלים הביעו חשש מהתמוטטות רגשית של העובד; 25% מהמנהלות ומהמנהלים השיבו שהם חוששים שהעובד לא יאהב אותם; 16% מהמנהלות ו-17% מהמנהלים אמרו שהם חוששים מהתפרצות זעם מצד העובד; ו-16% מהמנהלות ו-14% מהמנהלים הביעו חשש שהם ייתפסו כמשוחדים או כבעלי דעות קדומות.
המחקר נערך בקרב כ-34,000 מנהלים, וממצאיו כוללים ניתוח נתונים שנמסרו על ידי 132 חברות וארגונים המעסיקים כ-4.6 מיליון עובדים אמריקנים.
עוד עולה מהמחקר שככל שהעובד מבצע מטלות בית רבות יותר, כך המוטיבציה שלו להתקדם לתפקידי ניהול במקום העבודה נמוכה יותר.
בכל שלבי הקריירה, שיעור גבוה יותר של נשים עוסקות בתחזוקת משק הבית ובטיפול בילדים, ונראה שהדבר משפיע על האמביציה שלהן להגיע לתפקידים בכירים בארגון.
ובמספרים: מבין הנשים שהביעו עניין להגיע לתפקידי הנהלה בכירים, כ-43% חולקות באופן שווה את עבודות הבית עם בן הזוג, לעומת כ-34% מהנשים שמבצעות את מרבית מטלות הבית והטיפול בילדים. עניין זה גם זוהה בקרב גברים: ככל שהם יותר מעורבים בנעשה בבית – כך המוטיבציה שלהם להתקדם לתפקידי ניהול במקום העבודה נמוכה יותר.
עוד עולה מהמחקר שקיימת סבירות נמוכה יותר שנשים יקבלו את הקידום המשמעותי הראשון לעמדות ניהול, מה שמונע מהן בסופו של יום להגיע לצמרת הניהולית. היחס בין המספר הממוצע של גברים ונשים בקרב העובדים הזוטרים בארגונים עומד על 54% ו-46% בהתאמה, ואילו בתפקידי ההנהלה הבכירים יחס זה עומד על 81% גברים ו-19% נשים.
ממצאי המחקר מלמדים שעל כל 100 נשים שמקבלות קידום העבודה – מקודמים 130 גברים. בקרב גברים ונשים נוצרת חוויה שונה לחלוטין במקום העבודה: הן מקבלו גישה מוגבלת לאנשים הנכונים ולהזדמנויות שיסייעו להן למנף את הקריירה, וכך הן מהוות רק 20% מעמדות הניהול בארגון.
בהשוואה לגברים, נשים חשות שהן אינן זוכות להזדמנות שווה להתפתחות מקצועית, והן נוטות לחשוב שהיותן נשים יהווה חסם לקבלת קידום.
שיעור הנשים שמעוניינות להתקדם לצמרת הניהול הוא נמוך יותר, אולם לאלה שכן מעוניינות בכך יש ביטחון נמוך יותר בנוגע לאפשרות ששאיפתן תתממש.
44% מהנשים סבורות שההזדמנויות המקצועיות הטובות ביותר מנותבות לעובדים הראויים ביותר, בעוד 54% מהגברים סבורים כך. 54% מהנשים אמרו שהן חשות שיש להן אפשרות לצמיחה מקצועית זהה לזו של העמיתים שלהן, לעומת 61% גברים.
עוד עולה מהמחקר שנשים עורכות מו"מ בנוגע לקבלת העלאה בשכר בתדירות הזהה לזו של גברים, אולם הן פשוט לא מקבלות אותה.
כאשר אישה מנהלת מו"מ בנוגע להעלאת השכר, קיים סיכוי הגבוה ב-30% מגברים שבקשתה תיחווה על ידי המעסיק כאגרסיבית וכוחנית, וקיים סיכוי הגבוה ב-67% מנשים שלא מנהלות מו"מ שזהו הרושם שייווצר אודות העובדת. וכמובן, הסיכוי שבקשתן תיענה נמוך בצורה ניכרת מזה של גברים.