מחקר: שחיקת השכר אינה נובעת מירידה בכוח המיקוח של העובדים
מעסיקולוג14:12
ממחקר חדש של מרכז טאוב עולה כי העלייה בפריון אמנם גרמה לעלייה מקבילה בשכר העובדים, אולם התייקרות סל הצריכה ביחס למחירי היצרן מנעה גם מערך השכר לעלות בהתאם
מדוע בסוף 2015 היה השכר הריאלי ברוטו במגזר העסקי דומה לשכר בשנת 2001, בעוד שבמשך תקופה זו עלה הפריון לעובד בשיעור של 15% מבלי שנרשמה עלייה בשכר העובדים הריאלי? על שאלה זו משיב מחקר חדש שפורסם היום (ב') על ידי מרכז טאוב.
בניגוד לטענה לפיה שחיקת השכר אינה נובעת מירידה בכוח המיקוח של העובדים, במרכז טאוב טוענים כי חלקם של העובדים בתוצר נותר יציב יחסית לאורך שנים ארוכות.
ממצאי המחקר מראים כי התרופפות הקשר נובעת מעלייה מהירה יותר של מדד המחירים לצרכן ביחס למחירי התוצר, לאחר שנים רבות של התפתחות דומה.
הסיבה לפער בין המדדים במהלך העשור האחרון, מסבירים במרכז טאוב, נובעת במידה רבה מהתייקרות מהירה של מחירי הדיור והמזון במשך תקופה זו. הפער בין המדדים הוביל לשחיקת ערך תפוקת העובדים, וכך תרמה להתרופפות הקשר בין השכר הריאלי לבין פריון העובד.
במהלך העשור האחרון נרשמה אינפלציה בעיקר במזון ובדיור, שני תחומים שהיו אחראים על פי המחקר לשיעור של 75% מהעלייה במדד המחירים לצרכן, אף שמשקלם בסל הצריכה של משק הבית הממוצע עומד על 42% בלבד.
השפעת המזון ושירותי הדיור למגורים על התוצר פחותה בהרבה, ומשקלם במדד מחירי התוצר העסקי עומד לכל היותר על שיעור של 11%. לדברי מכון טאוב, ריכוז האינפלציה בסעיפים אלה תרם לניתוק הקשר בין השכר הריאלי לפריון לעובד.
כלומר, העלייה בפריון אכן הובילה לעלייה מקבילה בשכר, אולם בשל ההתייקרות הגבוהה יותר של סל הצריכה ביחס למחירי היצרן - הערך של השכר מבחינת העובד לא עלה.