מה גורם לכך שנשים מרוויחות פחות מגברים? עדיין לא ממש ברור. ממחקרים שנערכו עד כה בנושא עולה שהדבר נגרם כתוצאה מכך שנשים לא נוטות לבקש העלאה במשכורת מחשש למתיחות מיותרת במקום העבודה, אולם מחקר חדש שנערך בקרב כ-4,600 עובדים על ידי בית הספר לעסקים באוניברסיטת וורוויק בבריטניה מצא שנשים דווקא מבקשות העלאת שכר, אולם בקשתן נדחית.
המחקר נערך באוסטרליה, שכן מדובר במדינה בה מעסיקים נדרשים לתעד בקשות להעלות שכר, ואף לציין מדוע דחו אותן – מה שמנטרל את הטענה לפיה גברים נוטים להסתיר את דחיית בקשתם לקבלת העלאת שכר, לעומת נשים שנוטות לשתף בנושא.
ממחקרים שפורסמו לאחרונה, עולה שנשים נוטות לכאורה להימנע משיחות עם הממונה או המעסיק בנוגע לאפשרות להעלאה בשכר או לקידום בתפקיד על מנת לשמור על יחסי עבודה תקינים, או בשל סיבות חברתיות – כדוגמת החשש להיחשד בשחצנות או בשימוש ב"מרפקים".
בניגוד למחקרים קודמים, טוענים החוקרים מאוניברסיטת וורוויק, הפעם נשאלו משתתפי המחקר באופן ישיר בנוגע למניעים שלהם, להתנהלות שלהם ולניסיונות העבר שצברו. כך ניתן לדעת בבירור מה הביא או מנע מהעובדים לבקש העלאה במשכורת.
לא מבקשות או לא מקבלות?
ממצאי המחקר מלמדים כי לא קיימים פערים סטטיסטיים בין גברים לנשים בכל הנוגע לבקשה להעלאת השכר, כאשר העניין נבחן גם בקרב עובדים במשרה חלקית וגם בקרב עובדים במשרה מלאה.
חוקרים העלו בעבר השערה לפיה גברים נוטים לבקש העלאה בשכר בנקודת זמן מוקדמת יותר ביחס לנשים, ואולי זוהי הסיבה לכך שנוצרים פערי במשך תקופה ארוכה.
עם זאת, המחקר הנוכחי בחן את הנושא לאורך פרקי זמן ממושכים, ומצא כי לא קיים הבדל בין גברים לנשים בנוגע לנקודת הזמן או לתכיפות בה עולה הבקשה להעלאת שכר בפני המעסיק.
השערה נוספת שעלתה בעבר על ידי חוקרים היא שנשים פשוט יותר מרוצות מהשכר שלהן ביחס לגברים, אולם גם השערה זו נדחית במחקר הנוכחי, כפי שעלה מתִשאול המשתתפים.